Mi a foglalkozásod? Mutatjuk azt a 10 szakmát, ahol a legtöbb pszichopata dolgozik

Nem is számítanál rá, mely területen a leggyakoribb.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon sikeressé válhat munkahelyén egy pszichopata jellem? Erre a kérdésre kereste a választ Kevin Dutton brit kutató, aki felmérése eredményeiből egy lista is készült, mely konkrétan megmutatja, melyik az a tíz szakma, ahol a legtöbb pszichopata előfordul.

Bár a pszichopata jellemű emberek többnyire úgy élnek a köztudatban, mint a közveszélyes őrültek, valójában az antiszociális személyiségzavarral küzdőket kevésbé konkrét határ választja el másoktól. Hervey M. Cleckley egykori amerikai pszichiáter meghatározása szerint például a pszichopátiás ember megjelenésében teljesen azonos bármelyikünkkel, az álca mögött azonban az őszinte érzelmek hiánya bújik meg.

Milyen egy pszichopata?

A munkaerőpiacon nem feltétlenül ütközik ki ez, a tökéletes társaságnak tartott emberről is kiderülhet: a takargatott vonások közé tartozik az őszinteség, az idegeskedés, az empátia és a megbánás hiánya, a gyenge ítélőképesség vagy éppen a túlzott egocentrizmus. Kevin Dutton kutatása szerint az alábbi szakmák képviselői között jó eséllyel előfordulhat egy ilyen jellem:

1. vezérigazgató,
2. ügyvéd,
3. médiaszereplő (TV/rádió),
4. értékesítő,
5. sebész,
6. újságíró,
7. rendőr,
8. lelkész,
9. séf,
10. hivatalnok.

4 nevetséges ok, amiért egy férfi nem akar megházasodni - Tényleg leírták

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezek a legempatikusabb állások

A kutatás tanúbizonysága szerint a legkevesebb pszichopata személyt foglalkoztató szakmákról is készült egy lista, ez pedig egészen megnyugtató eredményt sugall:

1. gondozó,
2. nővér,
3. terapeuta,
4. kézműves,
5. kozmetikus/stylist,
6. segélyszervezeti dolgozó,
7. tanár,
8. művész,
9. orvos,
10. könyvelő.

Természetesen nem lehet eléggé leszögezni, hogy az általánosítás itt is káros, a vezérigazgatók nem törvényszerűen pszichopaták, ahogy az ellenkező lista sem szentírás. Az pedig a fenti definícióból is kiderül, milyen nehéz meghatározni a csoportba tartozókat, így e kérdésre is a rejtett vagy felszínre kerülő jellemvonások adnak inkább választ. Azok pedig valóban nem feltétlenül egy hidegvérű gyilkost takarnak.

Ezt is szeretjük