Milyen nőnek lenni 2020-ban? A 31 éves magyar művész rajzai nem a társadalmi elvárásoknak akarnak megfelelni

Lainey Molnar őszinte rajzait mindenkinek látnia kellene: megmutatják, milyen elvárásokkal, stigmákkal szembesülnek a nők nap mint nap.

lainey molnar cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Instagram végtelen képtengerében szerencsére egyre több őszinte üzenettel bíró posztot találni a sok irreális felvétel között. Lainey Molnar ütős rajzai kétségkívül ezek közé tartoznak.

A 31 éves magyar illusztrátor olyan fontos témákat boncolgat posztjaiban, amelyek minden nőt érintenek. Nem a társadalmi elvárásoknak akar megfelelni, hanem pont azok ellen harcol. Megmutatja, milyen problémákkal, stigmákkal és előítéletekkel kell megküzdeniük a női nem tagjainak nap mint nap, vagy épp a mindennapi problémákat közelíti meg egy kis humorral, iróniával fűszerezve.

Ilyen nőnek lenni 2020-ban

- Az Instagram-oldalam régen személyes volt, de nagyjából egy éve úgy döntöttem, hogy nem szeretném nyilvánosan élni az életem. Mivel a követők száma stabil volt, ezt pedig nem akartam veszni hagyni, a hobbim került előtérbe, és mindenfélét rajzoltam, festettem digitálisan, ami jólesett. Amikor azonban idén tavasszal teljes karanténba kerültünk, rengeteg gondolat és belső, lelki munkával kapcsolatosan előjött konklúzió volt bennem, amit úgy éreztem, meg szeretnék osztani másokkal. Mivel én mint "valódi" személy visszavonultam a reflektorfényből, megrajzoltam a saját avataromat, aki reprezentálta ezeket a gondolatokat - mondta Lainey a Feminának, és hozzátette, minden rajzát saját élete, tapasztalatai inspirálják.

Itt például arra világít rá, hogy bár az egyik hölgy menyasszony, a másik pedig kutyusával él, mindketten pontosan ott tartanak az életben, ahol kell.

- Kizárólag saját tapasztalatok adják a rajzok alapját, és mindig tartozik hozzájuk egy aprócska gondolatmenet a képaláírásban. Sok ötletet és kérést kapok a követőktől azzal kapcsolatban, hogy miről rajzoljak, hogy ők mivel küzdenek, de úgy érzem, hogy ha nincs saját első- vagy legalább másodkezű kötődésem a témához, akkor elveszti a hitelét. Soha nem éltem tradicionális életutat, és mindig magyarázkodnom kellett érte, vagy szimplán visszakézből ítélkeztek felettem. Ezeken a rajzokon keresztül azonban rájöttem, hogy a nők 80%-a a körülmények vagy a saját döntései miatt ugyanebbe a helyzetbe kerül nap mint nap, és szükségük van a pozitív visszajelzésekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ilyen stigmákkal, elvárásokkal küzdenek a nők

Amikor arról kérdeztük, mit gondol, a magyar nők milyen elvárásokkal, stigmákkal szembesülnek a leggyakrabban, a következőket felelte:

- Az a legszebb az egészben, hogy ebben a témában nincsenek határok, nemzetek, kultúrák vagy bőrszín, kollektíven nőként küzdünk a beskatulyázás és a megfelelésre kényszerítés ellen. Ugyanúgy követnek fejkendős nők a Közel-Keletről, mint ausztrál szörfös lányok, és egymást támogatják a hozzászólásokban. Talán ha egy hazailag releváns témát kéne kiemelnem, akkor a "nő dolga a gyerekszülés"-t mondanám, aminek politikai, kulturális és vallási háttere is van, így nagyon mélyen beidegződött. Azonban nem minden nőnek ez a vágya, és nem is történik meg mindenkivel, aki erre vágyik, tehát nem érzem fairnek, hogy általánosításhoz szabnak egy ennyire személyes döntést - mondta. Lainey-nek rengeteg fontos üzenetet közvetítő, erőteljes rajza van, így érthető, hogy nagyon nehéz helyzetben van, amikor a kedvencéről kérdezik. Ám egyet mégis ki tudott emelni.

- Mindegyik rajz nagyon közel áll hozzám, de talán a kedvencem az, ami arról szól, hogy anyukám az én koromban két gyereket ölelget - a hozzászólások szerint egyébként Diana hercegnőre hajaz, mert ugyanolyan frizurájuk és hajszínük volt, ráadásul anyukám csak két évvel fiatalabb nála - az én karakterem pedig vele szemben egy pohár pezsgővel és egy bőrönddel vigyorog. A Szex és New York már 1998-tól a harmincas, gyermektelen szinglik alternatív életstílusát dolgozta fel, és 22 évvel később még mindig ugyanezzel a stigmával küzdünk, csak közben százszorosan felgyorsult a világ. Ideje lenne már normalizálni, hogy a modern nők nem ugyanazokat a négyzeteket fogják sorban kipipálni, és nem is ugyanolyan tempóban, mint a 25-30, vagy akár 50 évvel ezelőttiek - mondta.

Egy másik posztjában az egyedülálló anyák nehéz helyzetét jeleníti meg, és arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a nők, akik önállóan nevelik gyermekeiket, sok előítélettel szembesülnek, pedig hősként kellene ünnepelni őket. Borzasztóan nehéz dolguk van, hiszen két ember feladatát kell elvégezniük. Éljenek a szuperanyák!

Rajzai fontos üzeneteket közvetítenek

Rajzai általában fontos üzenetet közvetítenek, míg néha azokat a problémákat jelenítik meg egy kis humorral fűszerezve, amelyekkel a legtöbb nő szembesül élete során. Ez az illusztráció például arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire irreálisan mutatják be a médiában a menstruációt: míg a reklámokban a havi ciklus idején mindenki vidám és élettel teli, a való életben ez az időszak sokaknak az erős fájdalmakról és a szenvedésről szól.

Az alábbi képen azt mutatja meg: néhány nőnek a terhesség maga a mennyország, míg másoknak a pokol. Ezért is lenne fontos, hogy mindkét reakció normális és társadalmilag is elfogadott lehessen.

Ezen az ábrán arra világít rá, hogy nem csak akkor lehet teljes és kiegyensúlyozott valaki, ha férje és gyermeke van, annak ellenére, hogy sajnos a társadalomban még mindig erősen él ez a felfogás. Mindenkinek joga van dönteni az életéről, és azt választani, ami őt igazán boldoggá teszi - legyen szó fehér kerítéses házról és három kisgyerekről vagy épp hátizsákos világjárásról.

Itt pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy rengeteg nő elégedetlen a testével: nem számít, milyen vékony, izmos vagy formás valaki, a legtöbben mindig másra vágynak. Ám valójában nem szabad, hogy a tökéletes alak legyen a cél, mert ez nem létezik.

- Remélem, minél több nőhöz eljut majd a rajzok pozitív üzenete, mert hiszek benne, hogy ha elég sokan és elég gyakran hangoztatjuk őket, akkor egy idő után olyan egyértelműek lesznek, hogy szóra sem kell őket méltatni. A boldogság nem abban keresendő, ahogy berendezzük az életünket, hanem abban, amit saját magunkban élünk meg, azt pedig csak mi ismerjük. Ezért nem érdemes mások véleményével foglalkozni, csak járjuk a saját utunkat - üzente Lainey.

A képek felhasználásához az alkotó hozzájárult.

Így változott az ideális női test

Az, hogy az emberek milyen vonásokat találnak a legszebbnek, és milyen testet tartanak a legszexibbnek, legideálisabbnak, nem csupán ízlés, hanem divat kérdése is. És ez az évek során ugyanúgy változik, mint a ruha- vagy frizuratrendek. Egy fitneszblogger úgy döntött, megmutatja, ő hogy nézne ki, ha bizonyos évtizedek, évszázadok ideális alakjával rendelkezne, és nagyon fontos dolgot üzent az embereknek.

Ezt is szeretjük