Jókai Mórral való házassága nagy botrányt kavart: a világszép Laborfalvi Róza, aki meghódította a magyar színházakat
A szegény családból származó színésznő ünnepelt sztár lett, magánélete miatt azonban sokan ítélkeztek felette. Jókai Mórt sokan le akarták beszélni arról, hogy elvegye Rózát.

laborfalvi roza cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Laborfalvi Róza a 19. századi Magyarország egyik leghíresebb nőalakja és a színjátszás úttörője volt, aki színészi tehetségével beírta magát a történelembe. De nemcsak alakításai és szépsége miatt beszéltek róla annyit, hanem magánélete és házassága miatt is.

Az asszony amellett, hogy a színpad királynője volt, egy törvénytelen gyermeket nevelt, majd pedig Jókai Mórral szerettek egymásba. Az író családtagjai és barátai azonban erősen ellenezték a botrányosnak mondott frigyet.

Szegény családból a színházba

Benke Judit néven született 1817 áprilisában, Miskolcon, elszegényedett nemesi szülők gyermekeként. Édesapja, Benke József színész volt, és egy ideig édesanyja, Rácz Zsuzsanna is színésznőként tevékenykedett. Apja korán színinövendéknek adta, és Kántorné Engelhardt Anna gondjaira bízta. Judit 1833. októberében lépett először színpadra a budai Várszínházban, immáron Laborfalvi Rózaként. Kezdetben csak kisebb szerepeket kapott, amik nem hozták meg számára az igazi áttörést, ismertséget. Játszott Győrben, Kassán, majd visszatért a szülői házba, hogy édesanyját ápolja. Az asszony halála után a lány teljesen megszakította a kapcsolatot erőszakos, zsarnok apjával, majd visszatért a budai Várszínházba. 

1837-ben szerződtette le a Nemzeti Színház, ahol először Kántorné helyét vette át. A megnyitón előadott Belizárban hatalmas sikert aratott, rengetegen dicsérték szépségét, hangját, tehetségét és nőies alakját is. Egyre népszerűbbé vált, egyre több rajongója lett, hamarosan pedig már világszép Rózaként emlegették, és ünnepelt csillaggá vált.

Törvénytelen gyermek, botrányt kavaró házasság

Időközben beleszeretett a színház egyik nagy férfisztárjába, a nős Lendvay Mártonba. Viszonyba bonyolódtak, Róza pedig teherbe esett. Közös lányuk a Benke Róza nevet kapta. A színésznő egyáltalán nem titkolta törvénytelen gyermekét, és vállalta az ezzel járó előítéleteket, megbélyegzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyermeknevelés mellett Laborfalvi Róza karrierje szépen ívelt felfelé, 1848-ban például a Bánk bánban nyújtott alakítása aratott óriási sikert, és ennek köszönhetően szeretett bele a nála nyolc évvel fiatalabb Jókai Mórba is. A színésznő egy kokárdát tűzött az író kabátjára, és szinte azonnal fellángolt köztük a szerelem, az éjszakát már együtt töltötték. Kapcsolatuk gyors ütemben haladt, hamarosan már össze akarták kötni az életüket, de ezt sokan nem nézték jó szemmel a színésznő szerelmi kapcsolatai, múltja és gyermeke miatt. Az író jó barátja, Petőfi Sándor például erősen ellenezte a frigyet, és igyekezett lebeszélni Jókait arról, hogy elvegye Rózát, de a családtagok és az ismerősök is felháborodtak a híren. 

A szerelmeseket azonban semmi nem tántoríthatta el attól, hogy örök hűséget fogadjanak egymásnak, így végül megszöktek, és 1848. augusztus 29-én összeházasodtak. Az asszony közben lányát intézetbe adta. Mondani sem kell, házasságuk még nagyobb botrányt kavart, Jókai anyja megszakította a kapcsolatot fiával, és kitagadta őt. Kapcsolatukban Róza volt a domináns fél, ellentétes személyiségük miatt pedig sokat veszekedtek. Egyesek szerint az asszony elnyomta férjét, Jókai pedig többször is félrelépett, mindezek ellenére összességében mégis boldogok voltak együtt, és szerették egymást. A világosi fegyverletétel után felesége bújtatta a veszélybe került írót, ő szerzett neki menlevelet, közben pedig folytatta karrierjét, és az ő fizetéséből éltek. Ezek hallatán Jókai anyja megenyhült, és újra közelebb került fiához, valamint menyéhez is.

Az asszony mindent megtett azért, hogy férje nyugodtan dolgozhasson, és az írásra koncentrálhasson, Jókainak pedig felesége volt a legnagyobb múzsája, róla mintázta hősnői nagy részét. 

A realista magyar színjátszás úttörője

Laborfalvi Róza a realista magyar színjátszás úttörője, valamint a kor legismertebb, legsikeresebb magyar színésznője lett. A történelmi tragédiák nagy hősnőit alakította a színpadon, és sokat tett azért, hogy a drámák még népszerűbbé váljanak. 1857. szeptember 3-án az ő vendégjátékával és Jókai beszédével nyitotta meg kapuit a Miskolci Nemzeti Színház, 1859-től azonban csak ritkán, jótékonysági előadásokon lépett fel. 1869-ben vonult vissza teljesen a színészettől, utolsó fellépése 1869. március 7-én volt Predszláva szerepében Szigligeti Ede A trónkereső című darabjában. Ezután még 1883-ban fellépett egyszer Miskolcon, művészi pályafutása félszázados évfordulóján, ekkor a koronás arany érdemkereszttel tüntették ki.

Laborfalvi Róza végül 1886. november 20-án, 69 évesen hunyt el. Sírja a Kerepesi úti temetőben található.  

Felismered a magyar írók szerelmeit?

Az írókról sokan gondolhatják, hogy magányos farkasok, meg nem értett emberek, akiknek nehéz párkapcsolatot kialakítaniuk rapszodikus életvitelük és alkotási folyamataik mellett. De sokaknak gyönyörű szerelmi szálaik alakultak ki, és legtöbbjüket olyannyira eltalálta Ámor nyila, hogy életük végéig kiválasztottjuk mellet maradtak. Tudod, ki volt Molnár Ferenc utolsó felesége vagy Kaffka Margit második férje? Most kiderül, mennyire ismered a magyar irodalom nagyjainak magánéletét!

Képek: Wikipedia, Wikipedia.

Ezt is szeretjük