Megható módon mondanak köszönetet a magyarok a kórházi dolgozóknak: így mutatják ki, mennyire hálásak

Szívmelengető gesztusokkal fejezik ki az emberek országszerte a hálájukat azoknak, akik a koronavírus alatt is másokért dolgoznak.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus mindenki életére nagy hatással van, de egyértelműen a kórházi dolgozók hétköznapjait forgatta fel a legjobban. Közülük sokan az egészségüket, életüket veszélyeztetve küzdenek a vírus ellen, és próbálnak minél több embert meggyógyítani, megmenteni. Sokan az időhiány vagy a karantén miatt saját családjukkal is alig, vagy egyáltalán nem találkozhatnak, mégis hihetetlen erővel és kitartással veszik fel a harcot a járvánnyal.

A hétköznapi hősöknek az egész ország elmondhatatlanul hálás, és a legtöbben igyekeznek is ezt kimutatni feléjük. Az elmúlt időszakban megható összefogásoknak lehettünk szemtanúi: a magyarok ugyanis nemcsak egymást, hanem az egészségügyben tevékenykedőket is igyekeznek ott segíteni, ahol csak tudják. Ha mással nem is, néhány megható üzenettel, gesztussal, melyek igen sokat jelentenek ezekben a nehéz időkben. Összegyűjtöttük, hogyan mond az ország köszönetet a kórházi dolgozóknak.

Taps és dudálás az egészségügyi dolgozóknak

Olaszország után már több helyen is elterjedt, hogy az emberek az ablakból tapsolva adnak hálát azoknak, akik a frontvonalban harcolnak a koronavírus ellen. Itthon is létrejött egy Szívünk és tapsunk - veletek vagyunk egészségügyi és szociális dolgozók nevű kezdeményezés a Facebookon, ahol erre biztatják a netezőket. Az internetre pedig számos videó került fel arról, ahogy az ország különböző részein egyszerre csendül fel a taps az ablakokból, az erkélyekről azok számára, akik most sem maradhatnak otthon.

A taxisok sem maradtak ki a köszönetnyilvánításból: ők dudálással jelezték, mennyire hálásak mindenkinek, akik a jelenlegi helyzetben is másokért küzdenek. A következő videón azt láthatod, ahogy a budapesti Hősök terére vonulva két perces dudálással üzennek a kórházi dolgozóknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Szívek az ablakban, jelek a térképen

Létrejött egy olyan kezdeményezés is, melyben arra kérik az embereket, hogy rajzoljanak egy piros szívet, és ragasszák ki azt valahova, például az ablakra vagy a kerítésre. A kedves és megható jel mindenkinek szól, aki másokért dolgozik a jelenlegi helyzetben: a mentőknek, a tűzoltóknak, a rendőröknek, az egészségügyi dolgozóknak, a bolti dolgozóknak, a benzinkutasoknak, a pékeknek vagy például az önkénteseknek. A rajzokat a térképen is bejelölik, melyet ha megnyitsz, már jól látszik, hogy az országot elárasztották a megható, piros szívecskék. Emellett számos városban - köztük Debrecenben is - nagy, a házak, illetve a kórházak kerítésére függesztett feliratokon mondanak köszönetet az emberek.

Egy pilóta pedig útvonalával rajzolt ki egy felfelé mutató hüvelykujjat és egy keresztet a kórházi dolgozók munkájának elismeréséért, valamint azért, hogy biztassa őket. 

Fehérbe öltözött a Lánchíd

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, melyben köszönetet mond az egészségügyi dolgozóknak, és hozzáteszi, hogy egy apró gesztusként a szombati naptól a Lánchíd az orvosok, az ápolók köpenyének színébe, fehér díszkivilágításba öltözik a tisztelet és a hála jeléül. Budapest főpolgármestere azt is elmondta, hogy az árnyalat egy újrakezdés lehetőségeit magában rejti: egy olyan világét, ahol azokat az embereket, akik most életeket mentenek, a baj elmúltán is mindenki jobban meg fogja becsülni.

Dallal elmondott köszönet

A Facebookon terjedni kezdett egy olyan kezdeményezés is, mely arra buzdítja az otthonról dolgozókat, hogy minden este 7-kor egy közös énekléssel mondjanak köszönetet a hétköznapok hőseinek. De a magyar hírességek is összefogtak, és ők is dalban adnak hálát és erőt az egészségügyi dolgozóknak. A YouTube-ra felkerült videón Presser Gábor Neked írom a dalt című számát éneklik el.

- A miénk a hála szava: köszönjük! Köszönjük a munkát mindazoknak, akik ma gyógyítanak, beteget ápolnak, tanítanak, a kereskedelemben dolgoznak, vezetnek, embert, árut és csomagot szállítanak, akik őrzik a rendet és vigyáznak ránk, akik tájékoztatnak, és akik most értünk tesznek, talpon vannak… Mi a legtöbbet azzal segítünk, hogy otthon maradunk, és a zene hídjával kötünk össze mindenkit, aki velünk együtt segítene - olvasható a klip alatt.

Szívek a szállodák ablakain

A nagyrészt üresen maradt budapesti szállodák sem maradtak ki a sorból: ők a szobák esti kivilágításának segítségével formáltak szívet az ablakokkal. Az InterContinental üzenetéről készült fotó már bejárta a Facebookot, azóta pedig több hotel is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ezek a megható, szívmelengető gesztusok, bár apróságnak tűnhetnek, mégis sokat számítanak a jelenlegi nehéz helyzetben: a szeretet mellett még több erőt és még nagyobb kitartást adnak a dolgozóknak a koronavírus elleni harchoz.

Fotók: a kijárási korlátozás első napjai az országban

A polgárok többsége megértette a rendeletet, de már 739 esetben kellett a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek - jelentette be a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes elmondta: 660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot kellett kiszabniuk. Nézd meg képeken, hogy teltek a korlátozás első napjai.

Képek: így teltek a kijárási korlátozás első napjai Magyarországon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítóképek: MTI/Czeglédi Zsolt.

Ezt is szeretjük