A 3 másodperces trükk, amivel rengeteg gondot elkerülhetsz – Ezeket kérdezd magadtól

Ha nem akarod, hogy a hirtelen reakciókból problémák adódjanak, akkor ezt a módszert érdemes használnod.

kollegak
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy hirtelen felindulásból, az átgondolás hiánya miatt olyat mondott valakinek, amit aztán később megbánt, és legszívesebben visszaszívott volna.

Sajnos, ami elhangzott, azt már nem lehet semmissé tenni, viszont meg lehet előzni a hasonló gondokat, és el lehet érni, hogy a jövőben minél kevesebbszer történjen ilyen eset. Ehhez pedig egy három másodperces trükköt kell csak alkalmaznod, amivel számos problémát elkerülhetsz.

Ezt kérdezd magadtól, mielőtt reagálnál

Gyakran megesik, hogy olyat mondanak az embernek, amire rögtön felkapja a vizet, és nem tudja, hogyan reagáljon. Sok esetben ilyenkor a legrosszabb kimondani azt, ami rögtön az eszébe jut, hiszen az indulatok olyan válaszokat válthatnak ki, amelyek később megbánás tárgyai lehetnek. Ezek ugyanis gyakran sértődéseket, komolyabb konfliktusokat okozhatnak nemcsak a családban és a párkapcsolatban, de a munkahelyen egyaránt – itt pedig akár a karriert is negatív irányba mozdíthatják el.

Ahhoz, hogy megelőzd az ilyen kellemetlen helyzeteket és a következményeiket, három kérdést kell villámgyorsan feltenned magadnak egymás után az égető szituációban. Méghozzá a következőket:

  • Biztos, hogy ki kell ezt mondani?
  • Biztos, hogy nekem kell ezt kimondani?
  • Biztos, hogy nekem és most kell ezt kimondanom?

Akármilyen furcsának is tűnik, érdemes gyorsan végigpörgetni ezeket a fejedben, és egyszerűen igennel vagy nemmel válaszolni rájuk, majd értelemszerűen azok alapján reagálni a másik szavaira. Ha már a háromból kettőre nemleges válasz született, jobb lesz abban a pillanatban magadban tartanod a véleményedet, és ha később mégis szükségét érzed a kimondásának, összeszedetten, nem sértő hangnemben elmondani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan működnek?

A pszichológusok szerint ezek a kérdések lényegében segítenek az önreflexió gyakorlásában, a gondolkodás és a magatartás kontrollálásában. Hatásuk tudományosan bizonyított, ráadásul nem csak azt előzik meg, hogy meggondolatlanul mondj ki valamit, hanem segítenek lehiggadni az adott pillanatban, kiegyensúlyozni az érzelmeket. Ez pedig azért hasznos, mert idegesen, mérgesen vagy hirtelen reagálva az ember gyakran mond olyat, amit egyébként eszébe sem jutna a másik fejéhez vágni. Hosszú távú alkalmazásuk segít abban, hogy jobban tudd kezelni a hasonló kényes helyzeteket, megismerd a saját reakcióidat, és tudd, mikor érdemes, és mikor nem kimondanod azt, ami elsőre eszedbe jutott.

Szimpátiakeltés másodpercek alatt

Néhány másodpercen rengeteg minden múlik. Nemcsak az, hogy sikerül-e elkerülnöd egy konfliktust, hanem az is, hogy szimpatikus leszel-e másoknak. A következő mozdulatokat alkalmazva biztosan azonnal megkedvelnek majd.

Ezt is szeretjük