Prostituáltból lett Kína legnagyobb női kalózvezére: Ching Shih legénységét halállal büntette nemi erőszakért

Hatalmas flottát vezetett, meghódította a vizeket, és szigorúan szabályozta kalózai életét Ching Shih, a kínai kalózvezér.

ching shih cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ching Shih vagy Zheng Yi Sao kurtizánként kezdte karrierjét, ám miután hozzáment a híres kalózhoz, az egész élete megváltozott. Hatalmat kapott a flottában, férje halála után pedig ő vette át a vezetést.

Szigorú vezető vált belőle, törvényekkel szabályozta legénysége életét, és flottájuk sokáig legyőzhetetlen volt. Éveken keresztül uralta a vizeket.

Prostituáltból kalózvezér

1775-ben született a kínai Kuangtung tartomány területén. Korai életéről nem sokat tudni, csupán annyit, hogy prostituáltként dolgozott egy bordélyként szolgáló hajón. 1801-ben az akkoriban jól ismert kalóz, Zheng Yi felfigyelt a fiatal hölgy szépségére, és meg akarta szerezni őt. Egyesek szerint megparancsolta csapatának, hogy rabolják ki a bordélyházat, és vigyék el neki kedvenc kurtizánját. De olyan teória is felmerült, miszerint egyszerűen csak feleségül kérte őt, a nő pedig igent mondott, de csak azzal a feltétellel, hogy hatalmat kap a legénységen belül, valamint a zsákmányból is részesedéshez jut. Bármi is történt valójában, az biztos, hogy hamarosan már házasok voltak, és együtt irányították a Vörös Zászlós Flottát.

A kezdetben 200 hajós csapat hamarosan 600, majd 1700-1800 hajóssá nőtt, a flottákat színkódokkal látták el, az első kapta a vörös színt. Zheng Yi azonban 42 évesen, hat évvel esküvőjük után elhunyt, halálakor csapatunk körülbelül 50-70 ezer kalózból állt. Ching Shih-nek esze ágában sem volt visszatérni a bordélyokba és újra prostituáltként dolgozni, ezért kihasználta az adódó lehetőséget. Ahelyett, hogy a könnyebb utat választotta volna, és kilépett volna a Vörös Zászlós Flottából, tag maradt, és megtette vezetővé férje örökbe fogadott fiát, Chang Paót. Vágyott a hatalomra, arra, hogy igazi kalózvezér lehessen, ezért valójában fián keresztül ő irányított mindent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Szigorú vezető vált belőle

Chang Pao végül a Vörös Zászlós Flotta hivatalos parancsnoka lett, Ching Shih pedig az egész szövetség vezetője. Szigorú vezér vált belőle, igyekezett az üzleti és a katonai stratégiákra összpontosítani. Kalózait törvényekkel szabályozta, adózniuk kellett, de védelmet is kaptak. A lefoglalt zsákmányt kötelező volt bemutatni a flottának, és nyilvántartásba vették, mielőtt szétosztották volna. Az adott hajó a 20%-át tarthatta meg, míg 80% a közös tulajdonba került.

A foglyokkal szemben is szigorú előírásokat szabott. A külsőre nem túl vonzónak tartott nőket szabadon engedték, de ha egy kalóz feleségül akart venni egy rabot, akkor azt is megtehette. Ezután azonban köteles volt hű maradni hozzá és gondoskodni róla. A hűtlenség és a nemi erőszak egyaránt súlyos bűnnek számított, ezekért kivégzés járt. A halálbüntetés mellett előfordult, hogy a törvényszegők fülét levágták, vagy korbácsütéseket kaptak enyhébb kihágásaikért.

Flottája számos falu fölött átvette a vezetést, nem tűrte az ellenállást, és óriási hatalomra tett szert. Mivel legyőzhetetlennek tűntek, a kínaiak amnesztiát ajánlottak a kalózainak annak reményében, hogy így megszüntethetik a kalózkirálynő uralmát. A megbeszélések nem jártak eredménnyel, mert a kormány azt akarta, hogy meghajoljanak előttük, és a zsákmány sorsában sem tudtak megegyezni. Ching Shih úgy döntött, kézbe veszi a dolgokat, és 17 nő, illetve gyerek társaságában ment be tárgyalni. Végül megtarthatta minden zsákmányát, véget vetett kalózkarrierjének, majd hozzáment Chang Paóhoz, és egy közös fiuk született. Férje halála után kaszinót nyitott, majd 1844-ben hunyt el. 

Az ír kalózkirálynő története

A hírhedt férfikalózok mellett akadt néhány olyan rettegett asszony is, akiket a tengerek úrnőinek tartottak, és akik több száz embert vontak az irányításuk alá. Közéjük tartozik az ír kalózkirálynő, Grace O’Malley is. A rettenthetetlen nő közel negyven évig dacolt az angol királynővel, fosztogatta az angol hajókat, és még meghajolni sem volt hajlandó I. Erzsébet előtt.

Képek: Instagram, Wikipedia.

Ezt is szeretjük