Shakespeare vagy Goethe írta? 8 kérdés a világirodalom gyönyörű szerelmes verseiből
Mennyire vagy jártas a világirodalom szerelmes verseiben?

GettyImages-1087818278
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Irodalom és művészet nélkül az életünk sokkal szürkébb és unalmasabb lenne. Sokak számára az olvasás jelenti a kikapcsolódást, de még azok is örömüket lelik sokszor a versekben, akik nem forgatnak könyvet gyakran a kezükben.

Az iskolában kötelező tantárgy az irodalom, így sok gyönyörű szerelmes verset onnan is ismerhetünk. Elvégre Shakespeare, Goethe, Rilke, Verlaine vagy Heinrich Heine művészetének ismerete mind részei a kötelező tananyagnak is.

Kérdések a világirodalom szerelmes verseiből

Te szereted az irodalmat? Ki tudod találni, melyik híres költő írta ezeket a csodaszép verseket? Teszteld tudásod kvízjátékunkkal!

Shakespeare vagy Goethe írta? 8 kérdés a világirodalom gyönyörű szerelmes verseiből

8 kérdéses játék

1. „Az vagy nekem, mi testnek a kenyér S tavaszi zápor fűszere a földnek; Lelkem miattad örök harcban él, Mint a fösvény, kit pénze öl meg...”

2. „Mivel ajkamhoz ért színültig teli kelyhed, és sápadt homlokom kezedben nyughatott, mivel beszívtam én nemegyszer drága lelked lehelletét, e mély homályú illatot (...) most azt mondhatom az időnek, míg tovább száll: — Vágtass, ha jólesik! Az én időm örök! Vidd hervadt csokrodat magaddal: szebb virágszál nyílik lelkemben, azt soha le nem töröd!”

3. „Mégis, mi minket ér, egybefogó egy mozdulattal ér, mint a vonó, mikor két húron egy hangot zenéltet. Mily hangszerre vagyunk feszítve ketten? Mily hang vagyunk mily játékos kezekben? Ó édes ének.”

4. „A hold a fák közt szikrázva süt; gally moccan, ág zörg, és mindenütt hangok remegnek... Ó, hogy szeretlek.”

5. „Gyűlölök és szeretek. Kérded tán, mért teszem én ezt. Nem tudom, érzem csak: szerteszakít ez a kín.”

6. „Már hűvös az este; a Rajna nyugodtan folydogál; a hegycsúcs sugarasra gyúlt alkonypírban áll. (...) Végűl ladikot s ladikost a mélységbe sodorja az ár… S hogy ez így lett, ő okozta dalával, a Loreley.”

7. „Lelkünk egymástól bármily messze válva összetalál. A nap lemegy, csillag gyúl nemsokára. Oh, jössz-e már?!”

8. „Tudod mi a bánat? Várni valakit ki nem jön el többé. Eljönni onnan, hol boldog voltál, S otthagyni szívedet örökké! Szeretni valakit, ki nem szeret téged, Könnyeket tagadni, mik szemedben égnek. Kergetni egy álmot, soha el nem érni, Csalódott szívvel mindig csak remélni!”

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük