Kvíz: felismered, ki írta a legszebb magyar szerelmes verseket?

Te mennyit ismersz fel a szerelmes versek közül?

Legszebb magyar szerelmes veresek kvíz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyönyörű szerelmes versek íródtak az elmúlt évszázadok során, amiket érdemes megismerni és elolvasni. Hazánk méltán híres és elismert költőinek művei közül sokkal már az iskolában is találkozhattunk.

A magyar versek közt rengeteg a gyönyörű, ennek köszönhetően a népszerűségük is töretlen, legyen szó akár a klasszikus, akár a kortárs költészetről. 

A legszebb magyar szerelmes versek kvíze

Nemcsak alkotásaik, régi íróink és költőink élete is foglalkoztatja a jelen olvasóközönségét. Érdekesség, hogy József Attila Óda című verse egy háromnapos ismeretség után íródott, és olyan személyhez szól, akivel valójában nem állt szerelmi kapcsolatban. A költő a művészettörténész Marton Mártával Lillafüreden találkozott egy íróhét keretein belül. Érzelmei plátóiak lehetettek csupán, mégis, a vers, amit ihlettek, az egyik legjobbnak tartott szerelmes költeményként íródott be az irodalomtörténetbe. 

Teszteld tudásod! Szerelmes versekből idéztünk - kitalálod, melyik sor kinek a tollából származik?

Kvíz: felismered, ki írta a legszebb magyar szerelmes verseket?
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék

1. „Két karodban ringatózom csöndesen. Két karomban ringatózol csöndesen. Két karodban gyermek vagyok, hallgatag. Két karomban gyermek vagy te, hallgatlak.”

2. „Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok. Csúf, de te gyönyörűnek találtál. Végighallgattad mindig, amit mondtam. Halandóból így lettem halhatatlan.”

3. „Magamba innám olvadó husod, mely sűrű, s édes, mint a trópusok, és illatod borzongató varázsát, mely mint a zsurlók, s ősvilági zsályák.”

4. „Tedd a kezed homlokomra, mintha kezed kezem volna. Úgy őrizz, mint ki gyilkolna, mintha éltem élted volna. Úgy szeress, mint ha jó volna, mintha szívem szíved volna.”

5. „Kezed párnámra hull, elalvó nyírfaág, de benned alszom én is, nem vagy más világ, S idáig hallom én, hogy változik a sok rejtelmes, vékony, bölcs vonal hűs tenyeredben.”

6. „Azt hiszem, hogy szeretlek; lehúnyt szemmel sírok azon, hogy élsz. De láthatod, az istenek, a por, meg az idő mégis oly súlyos buckákat emel közéd-közém, hogy olykor elfog a szeretet tériszonya és kicsinyes aggodalma.”

7. „Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon, Fájása édes, hadd fájjon, hagyom. Ha balgaság, ha tévedés, legyen, Ha szerelem, bocsásd ezt meg nekem!”

8. „Ízed, miként a barlangban a csend, számban kihűlve leng, s a vizes poháron kezed, rajta a finom erezet, föl-földereng”

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

„Lehunyja kék szemét az ég…” Melyik versből van az idézet? Teszteld magad kvízünkkel!

Még több hasonló feladványra vágysz? Próbáld ki magad a magyar versek kvízében!

„Lehunyja kék szemét az ég…” Melyik versből van az idézet? Teszteld magad kvízünkkel!

Kvíz!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük