Egy temetőben randevúztak először, 4 évtizedet töltöttek együtt: Károlyi Amy és Weöres Sándor különleges kapcsolata
Károlyi Amy és Weöres Sándor kapcsolata a külső szemlélő számára különösnek tűnhetett.

fortepan 115402
beauty and style
Top olvasott cikkek

Weöres Sándor a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb, rendkívül művelt alakja, zsenialitásával még Czeizel Endre is foglalkozott. Már négyévesen is verset írt, és számtalan történet kering arról, hogy a kisujjából kirázva tudott remek költeményeket rögtönözni. Így, pillanatok alatt született meg a mindenki által ismert Galagonya, amit Polcz Alaine-nek rittyentett. A vele készített interjúk során jól megizzasztotta az őt kérdezőket, mert bármennyire is hasonlított egy jóságos manóhoz, valójában nem lehetett könnyű a természete. 

Harminchárom évesen találkozott későbbi feleségével, a nála négy évvel idősebb, szintén költő Károlyi Amyval, aki a közös ismerősök szerint határozottan és odaadóan oltalmazta őt. Ha kellett, még saját magától is megvédte, és terelgette a szeleburdi Sanyikát - így hívták a költőt barátai -, akinek erre a bánásmódra, mi tagadás, szüksége is volt. 

Randevú a temetőben

Károlyi Amy első verseit Babits Mihály közölte a Nyugat hasábjain 1940-ben. Írásai Weöres Sándor figyelmét is felkeltették, aki gyorsan elismerő levelet írt neki, ám a találkozóra a háború zűrzavaros évei miatt csak 1946-ban került sor. Ahogyan Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvének második kötetében olvasható, a randevút egy temetőbe szervezték, ahol annyira elmerültek a beszélgetésben, hogy rájuk zárták a kaput. Reggel „szabadultak”, és ekkorra már tudták, hogy egymás mellett fognak lehorgonyozni. Így is lett, még abban az évben összeházasodtak, amit az ismerőseik eleinte igencsak furcsálltak.

Weöres Sándor, Illyés Gyula és Károlyi Amy 1965-ben.
Weöres Sándor, Illyés Gyula és Károlyi Amy 1965-ben.
Fotó: Fortepan / Hunyady József

Negyvenhárom évet töltöttek el együtt, csak Weöres halála választotta el őket. Ugyanakkor ez a kicsivel több mint négy évtized embert próbáló feladatokat tartogatott Károlyi Amy számára. 

Szelíd szigor

A külső szemlélőknek úgy tűnt, hogy Amy túl szoros kötőféken tartja férjét, ám a közeli barátok tudták, hogy ez a költő érdekében történt. Lator László például egyszerre szelíd és szigorú nőként jellemezte a feleséget, hozzátéve, hogy ez a szigor a házasságukhoz és egyenesen Weöres életben maradásához is szükséges volt. A költő ugyanis enyhén szólva sem vetette meg az alkoholt, így Károlyi Amynak sok erőfeszítésébe tellett, hogy megakadályozza, hogy írás helyett a kocsmában kössön ki. Ehhez olykor igen drasztikus módszereket is alkalmazott, például, amikor elment otthonról, bezárta a szobába a férjét. Nyáry Krisztiántól viszont tudjuk, hogy Sanyika még ezt is ki tudta játszani: egyszer állítólag az ablaka alatt dolgozó munkásokat kérte meg arra, hogy hozzanak neki némi itókát, amit madzagon húzott fel a szobába. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy fennmaradt dokumentum tanúsága szerint 1948-ban szicíliai utazásuk során Weöres Sándor ünnepélyesen, tanúk (Ferenczy Erzsi és Ferenczy Béni) jelenlétében megígérte Károlyi Amynak, hogy egy nap fél liter bornál nem iszik többet, és félévente csak egyszer részegedik le - ezt minden bizonnyal nem sikerült betartania. Feleségére hárultak a mindennapok ügyes-bajos dolgai, tennivalói. Mégis, a visszaemlékezések alapján ahhoz kétség sem fért, hogy mennyire szerették egymást. Erről árulkodik többek között Weöres Sándor Canzone című verse is, amelyet az alábbi videóban (1:14-től) maga a költő olvas fel. 

Kapcsolatukba további betekintést enged a Priapos című kötet, amely egy erotikus versgyűjtemény, amit a házaspárt sújtó politikai cenzúra időszakában, 1950-ben jegyezett le Weöres Sándor a feleségének. Később Károlyi Amy beleegyezésével megjelenhetett. Weöres az 1988-as év végén megbetegedett, és a következő év januárjában el is hunyt. Károlyi Amy 2003-ban követte őt. 

Irodalmi kvíz a híres magyar költők nagy szerelmeiről

A leghíresebb múzsákról és feleségekről még irodalomórán is szó esik, ráadásul az asszonyok közül sokan szintén íróként vagy költőként tevékenykedtek. Te mennyire emlékszel a szerelmi szálakra? Tudod, melyik hölgy kinek a szívét hódította meg? Kvízünkkel tesztelheted a tudásodat: képeken mutatjuk az asszonyokat, neked pedig csak válaszolnod kell a velük kapcsolatos kérdésekre.

(Borító- és ajánlókép forrása: Fortepan/Németh László Társaság.)

Ezt is szeretjük