Szerelem helyett barátság, szex helyett alvás - Ez történik az anyák szerint, ha megszületik a gyerek

Nők vallottak őszintén arról, hogyan változott meg a kapcsolatuk a párjukkal, miután megszületett a gyermekük.

par agyban kisbaba

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A párok életében az egyik legjelentősebb és legboldogabb pillanat, amikor megszületik a kisbabájuk. A férfi apává válik, a nő pedig anyává, azonban nem mindig könnyű kezelni ezt hatalmas változást. A két szülő között teljesen átalakul a kapcsolat, ami óriási kihívást jelent, hiszen igyekezni kell megőrizni a szerelmet és a romantikát, ami viszont nem egyszerű egy újszülött kisbabával.

Van, hogy a nehézségek csak ideiglenesek, viszonylag gyorsan belerázódnak a szülők az új helyzetbe, és megtanulják kezelni, azonban néhány párnál nehezen megy az, hogy továbbra is férfiként és nőként tekintsenek egymásra. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal kevesebb idejük marad kettesben, és az eseteges közös estéken pedig sokszor inkább a pihenés kerül előtérbe, mint az összebújás. Ezekről a változásokról meséltek az anyukák az internetes fórumokon őszintén és tabuk nélkül.

Az időhiány a legnagyobb probléma

- A legnagyobb változás az volt a gyerek megszületése után, hogy teljesen elvesztettük az addigi szabadságunkat. Miután kisbabánk lett, az első hetekben kiborultam, ha a párom később ért haza, mert néha úgy éreztem, nem bírok egyedül a babával. Az első évek nagyon nehezek. Nem alszol eleget, semmire sem marad időd, mi szinte túlélési üzemmódra kapcsoltunk csak. Nehéz volt elég figyelmet fordítani a kapcsolatunkra, mert ennél fontosabb dolgok is voltak.

Amikor azonban már egy picit nagyobb a gyermek, újra vissza kell rázódni, de arra is rájössz, hogy minden megváltozott. Sokan ott rontják el szerintem, hogy már az elején eltávolodnak a párjuktól érzelmileg és testileg is, és amikor már lenne esély megoldani a helyzetet, sokkal nehezebb lesz az egész - mesélte egy 39 éves, kétgyermekes anyuka. Egy másik nő pedig bevallotta, hogy a pici születése után egy kis ideig szinte el is felejtették, hogy ők valójában egy párt alkotnak a partnerével.

- Tényleg a kicsi születése a legnagyobb változás egy kapcsolatban, sőt, az egész életben is. A gyerekek megszületése után minden csak körülöttük forgott, én már nem is voltam önmagam, csak egy anyuka. Ugyanígy megszűntünk férj és feleség is lenni, csak apa és anya voltunk. Amikor pedig a baba végre elaludt, annyira fáradtak voltunk, hogy beszélgetni sem volt erőnk. Az első lányunk születése után ráadásul még mérges is voltam a férjemre, amiért ő dolgozhat, utazhat, miközben én otthon ülök a gyerekkel. Az első hat hónap tényleg kemény volt, de aztán ahogy a baba elkezdte végigaludni az éjszakákat, újra kezdett helyreállni köztünk a kapcsolat. Szép lassan beleszoktunk a helyzetbe, és bár hiányzik az addigi teljes szabadságunk, jobban értékeljük az együtt töltött perceket, mint valaha. Igen, lesznek pillanatok, amikor egy kicsit elhidegültök, de türelmesnek és megértőnek kell lenni, és minden helyrerázódik majd - mondta egy 31 éves ohiói anyuka. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Szerelem helyett barátság marad

- Hihetetlenül kevés időnk maradt egymásra, és ezt is inkább csak szülőként töltjük együtt, nem párként. Próbálunk mindig időt szakítani a randiestékre, a romantikára na és a szexre, de sokszor nem jön össze. Ha van egy kis időnk, inkább alszunk, mint hogy összebújjunk. Persze a szívünk mélyén szeretjük egymást, de teljesen eltávolodtunk. Viszont azok a pillanatok, amikor egymásra mosolygunk, és tudjuk, hogy egy csodálatos családot alkottunk, felbecsülhetetlenek. Néha pedig egy ölelés is elég ahhoz, hogy újra fellángoljon a szerelem - vallotta be egy másik anyuka.

- Mióta szülők lettünk, sokszor szinte el is feledkezünk egymásról. 16 éve vagyunk házasok, de a kisbabánk megszületése után rengeteget kellett dolgoznunk a házasságunkon azért, hogy ne menjen tönkre. Azonban tudtuk, hogy itt vagyunk egymásnak, számíthatunk a másikra, és ez sokat számított. Egy ideig inkább csak barátok voltunk, most viszont erősebb a kapcsolatunk, mint valaha - mondta egy 43 éves anyuka.

A vallomások is alátámasztják, hogy sokszor nem könnyű a kisbaba születése után is fenntartani a szerelmet és a tüzet a kapcsolatban, azonban ahhoz, hogy ne menjen tönkre a férfi és nő közötti viszony, külön figyelmet kell fordítani erre a problémára a pszichológus szerint. Türelmesnek kell lenni, elfogadni a nehézségeket és a változást, de igyekezni kell annyi időt együtt tölteni, amennyit csak lehet, és tudatosan odafigyelni egymásra.

Ezt is szeretjük