5 egyértelmű jel, hogy valaki hazudik - Testbeszédszakértők szerint erre kell figyelni
A viselkedése könnyen leleplezi a hazug embert. Csak tudnod kell, mit figyelj rajta, miközben beszél.

kollegak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem könnyű észrevenni, ha valaki nem mond igazat, de van néhány trükk, amivel fel lehet ismerni a hazug embereket. Csak tudni kell, mit figyelj rajtuk.

A testbeszéd tudattalanul is árulkodik arról, ha valaki valótlant állít. És bár a tapasztalt, profi hazudozók igyekeznek odafigyelni arra, hogy ne bukjanak le, a mozdulataik gyakran még őket is leleplezik. Szakértők árulták el, mik azok a jelek, amik gyanakvásra adnak okot.

A hazugság jelei a szakértők szerint

Árulkodó mozdulatok

Babita Spinelli pszichoterapeuta szerint a testbeszéd figyelését régóta az egyik legjobb módszernek tekintik a hazugság felismerésére. Vannak ugyanis olyan mozdulatok, amik azt mutatják, hogy a másik kellemetlenül érzi magát amiatt, hogy nem mond igazat.

A következők például erre utalhatnak:

  • állandó mocorgás, helyezkedés,
  • a haj vagy az arc megérintése,
  • elzárkózás az interakcióktól,
  • keresztbe tett karok,
  • a szemkontaktus kerülése.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ezek nem mindig jelentik azt, hogy valaki füllent. A Current Directions in Psychological Science folyóiratban megjelent kutatás szerint a szemmozgások például egyszerűen azt is jelenthetik, hogy valaki gondolkodik.

Kerülik a kérdéseket és a hosszabb beszélgetést

Spinelli szerint, ha egy hazugot szembesíteni próbálnak, igyekszik elkerülni a kérdéseket, vagy megpróbálja elhitetni a másikkal a történet eltorzított, sajátos verzióját. Shane Birkel házasság- és családterapeuta is tapasztalta, hogy a valótlant állító emberek próbálnak kitérni a kérdések elől, vagy nagyon homályos, általános választ adnak rájuk. Minél kevesebb ugyanis a részlet, annál kevésbé tudja ellenőrizni őket a beszélgetőpartner.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túlzások

Egyeseknél az is előfordulhat, hogy túlzásokba esnek, sok szépítő, túlzó kifejezést használnak. Lehet, hogy azért, hogy feldobják a történetüket, de az is lehet, hogy az idegesség vezérli őket ilyenkor.

Hibák

Érdemes figyelni a másik által mesélt sztori részleteire, az ebben felmerülő hibák, következetlenségek ugyanis szintén hazugságra utalhatnak. Ha az illető sok részletet említ - néha indokolatlanul sokat -, akkor előfordul, hogy ezek nem stimmelnek majd. Például az említett számok, dátumok esetén gyakran van hiba egy hazudozó mondandójában.

Gyanús beszéd

Azt is érdemes figyelni, hogy hogy beszél az illető. Egy 2011-es kutatásban azt állapították meg, hogy a hazudozó emberekre nagyobb valószínűséggel jellemzőek a következők:

  • Több szót használnak.
  • Harmadik személyű névmásokat alkalmaznak.
  • Számokat fűznek a mondandójukba.
  • Káromkodnak.

Minél több szempont teljesül a fentebb említett jelekből, annál biztosabb, hogy az illető hazudik.

Innen ismerheted fel a manipulátorokat

A manipulátorok rendkívül rossz hatással lehetnek a környezetükre, mivel képesek elérni, hogy ne a saját gondolataidra és akaratodra hallgass, hanem azt válaszd, amit ők szeretnének, hosszú távon pedig még súlyosabb károkat okozhatnak, nemcsak az önbizalmadban, hanem a magánéletedben és a karrieredben is. A pszichológusok szerint ezért érdemes a következő jelekre figyelni, ha ugyanis ezeket a viselkedéseket tapasztalod, valószínűleg manipulátorral van dolgod.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük