Ismerd fel a munkahelyi lélekzabálókat: 4 jel, hogy élősködnek rajtad
A kollégák között akadhatnak olyanok is, akik mások lelki energiáiból vagy szellemi teljesítményéből táplálkoznak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogyan bármilyen emberi kapcsolatban, a munkatársakkal való viszonyban is fontos szerepet játszanak az érzelmek, ezért is jelenhet meg az élősködés. Ilyenkor valaki a másik ember erejéből, teljesítményéből vagy figyelméből táplálkozik, ám mindezt nem viszonozza.

A lélekzabálók többféleképpen csapolhatják le a lelki energiáidat, játszmákat generálhatnak, de az elvetemültebbek akár az ötleteidet is ellopják, vagy a munkád gyümölcsét maguk aratják le.

Az élősködés okai között gyakran szerepelnek lelki betegségek, nem ritka a klinikailag is diagnosztizálható személyiségzavar. Persze olyanok is vannak, akiket önértékelési zavarok sodornak ebbe a helyzetbe.

Eleinte nagyon nehéz kiszűrni a játszmázókat, ám miközben te igyekszel a legjobb formádat hozni, és velük is próbálsz korrekt lenni, ők csak visszaélnek a jóindulatoddal. Nézd meg, melyek a leggyakoribb jelek.

Érzelmi manipuláció

Az érzelmi manipuláció tág kategória, és a trükkök skálája széles az egészen átlászótól a szinte teljesen észrevétlenig. Nem mindig olyan könnyű tetten érni a manipulatív szándékot, mint a ha-szeretsz-megteszed típusú mondatokban. Ezek a trükkök általában az önértékelésedre hatnak, az önképedbe kapaszkodnak bele, miközben azt sugallják, hogy az illető beleavatkozhat az önbecsülésedbe. Akár zsarolás is szóba jöhet, de az ilyen emberek gyakran a hamis információk közlésétől vagy a megtévesztéstől sem riadnak vissza, ami persze csak utólag derül ki.

Emellett az önsajnáltatás és a fenyegetés, de a feltételekhez kötött ígéretek is ide sorolhatók. A cél, hogy érzelmi kötelességednek érezd, hogy megtegyél a másiknak apróbb-nagyobb szívességeket. De mit kapsz cserébe? Gyakran előfordul, hogy a nagyobb megbecsülés ígéretét.

Lehet, hogy a manipulátor nagyobb hatalommal bírónak tünteti fel magát, mint amilyen valójában, és azt kommunikálja, hogy belelát a cég és a vezetőség ügyeibe. Az áldozatát azzal kecsegteti, hogy ha mellé áll, mindezt ő is elérheti.

Izoláció, kisajátítás

A munkahelyi parazitizmus jele lehet a kisajátítás is. Elkezdhetsz gyanakodni, ha valamelyik munkatársad afféle mi-ketten-a-többiek-ellen szövetséget akar veled létrehozni, és mindent megtesz, hogy ő legyen első számú kollégád és munkahelyi barátod, akivel minden problémádat megbeszélheted. Kicsit olyannak tűnik ez, mint a középiskolában, nem véletlenül, mert a parazitizmus nagyon sok gyerekes tulajdonságot őriz. Ám észrevétlenül eltávolíthat a többiektől. Ha újonnan érkezett kollégaként valaki, akitől nem várnád, meglepő módon kiemelt figyelemben részesít, légy résen!

Ellenségesség

A lélekzabálók gyakran ellenséges érzülettel léteznek a munkahelyen, mintha az egész világ összeesküdött volna ellenük. Nem feltétlenül a kollégák a célpontjaik, lehet, hogy a zöldséges vagy a szomszéd, ám ha valakinek visszatérő témája mások ócsárolása és a konfliktusaik emlegetése, az legalábbis elgondolkodtató. Szívesen a nyelvükre vesznek másokat, és bosszúállóan viselkedhetnek. Nem kizárt, hogy győztes-vesztes hatalmi játszmákban gondolkodnak, minden helyzetben győztest és vesztest keresnek.

Ötletlopás

Végül eljuthatnak az ötletek vagy akár egész munkamenetek eredményének ellopásáig. Az ebédszünetben az adott projektről faggat, részletesen kikérdezi a véleményedet, azt az érzést keltve, hogy tanulni akar tőled, mert jó szakembernek tart, ám miután részletesen elmagyaráztad neki, mire gondolsz, a következő meetingen ő adja elő a te ötletedet. Súlyosabb vétség, és ok lehet a munkahelyváltásra, ha a főnököd él rendszeresen azzal a módszerrel, hogy a sajátjaként adja el az ötleteidet, annak ellenére, hogy nem ebben állapodtatok meg. Ha egy kollégád ellopja az ötleteidet, minél előbb érdemes jelezned ezt annak, aki illetékes az ügyben.

A lélekzabálók távoltartásához nem kevés tudatosságra van szükség. Ám ha felfedezted a jeleket, akkor már megtetted az első lépést, hogy ne vonódj be a játszmába. Kezeld minél inkább racionálisan a történéseket, légy az illetővel korrekt, de utasítsd el az érzelmi kapcsolódást.

Vannak nehéz természetű kollégáid?

Ezt is szeretjük