Levágják a nők ujját, ha meghalt valaki a családban: a férfiakra nem vonatkozik a hagyomány az indonéz törzsben
Ha a dani törzsben egy asszony elveszíti egy szerettét, a törzsi hiedelem szerint úgy kell gyászolnia, hogy levágják az egyik ujját.

dani torzs cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Indonéziában élő, 250 ezer fős dani törzs tagjai egészen másképp fejezik ki gyászukat, mint ahogyan az a világ nagyobb részén szokás. Az egyik családtag halálát ugyanis nemcsak a hagyományos gyászszertartások, illetve gyászruhák követik, hanem egy sokkal brutálisabb rítus is.

A nőknek nem csupán a lelki, hanem a fizikai fájdalommal is meg kell küzdeniük szerettük elvesztése után: a tradíció arra kötelezi őket, hogy vágják le egyik ujjpercüket a történteket követően.

Ujjuk levágásával gyászolnak a nők a törzsben

A rituálé a gyászidőszakban zajlik, és vagy saját maguk végzik el a feladatot, vagy pedig az egyik családtagjuk teszi meg. Fél órával előtte szorosan elkötik az ujjat általában egy kötéllel vagy egy lánccal, hogy akadályozzák a vérkeringést, csökkentsék a vérzést, majd egy éles kővel lecsapják az ujjpercet. Előfordul azonban, hogy lerágják az ujjat, vagy pedig hosszú időre, igen szorosan elkötik, aztán hagyják, hogy elhaljon a terület, és magától leessen. 

Miután ez megtörtént, a sebet kiégetik, az ujjvéget pedig vagy elégetik, vagy pedig jelképesen eltemetik. A fájdalom és a fertőzésveszély persze így is hatalmas. A hagyomány leginkább az idősebb asszonyokat érinti, de ritkán az is előfordult, hogy az anyák csecsemő lányaik ujjait harapják le vagy a gyász miatt, vagy azért, mert úgy tartják, hogy ettől tovább él majd, és különlegesebb lesz, mint a többiek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csak a nőkre vonatkozik a tradíció

A törzs tagjai úgy vélik, a családtag halálával járó lelki fájdalomnak fizikai fájdalommá kell alakulnia, hogy igazán meg tudják gyászolni. Emellett a szellemek elüldözésére és a tisztelet kifejezésére is szolgál. A tradíció azonban csak a nőkre és a lányokra vonatkozik: a férfiaknak semmilyen hasonló kínt nem kell átélniük egy szerettük elvesztése után.

Az indonéz kormány hivatalosan már betiltotta ezt a hagyományt, azonban még mindig erősen él a törzs tagjaiban, így bár ritkábban, de még manapság is előfordul, hogy a gyász részeként levágják az egyik női családtag ujját. Az asszonyok pedig vállalják ezt, hogy bebizonyítsák, mennyire szerették az illetőt, és hogy elkerüljék azt, hogy a többiek megvessék, kiközösítsék őket. Szerencsére a fiatalabb nők köréből kezd kikopni a fájdalmas szokás.

Korbácsütésekkel mutathatják ki szeretetüket a nők

Az Omo folyó völgyében élő etióp törzsekben élénken él egy brutális és kegyetlen hagyomány, amelynek lényege, hogy rituális szertartásokon erős korbácsütésekkel sújtják a nőket. Az ezek után maradt hegek pedig azt jelképezik, hogy valóban méltóak a szerelemre, és a nehéz időkben is fontos szerepet játszanak.

Ezt is szeretjük