A Fülöp-szigetek korrupt first ladyje elképesztő luxusban élt a férjével: Imelda Marcos bolondult a cipőkért

A Fülöp-szigeteki Acélpillangót Ferdinand Marcos állítólag mindössze félórányi ismeretség után feleségül is kérte.

imelda marcos
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fülöp-szigetek 17., jelenlegi elnöke a Bongbong Marcos néven is ismert Ferdinand Romualdez Marcos Junior, a korábban megbuktatott diktátor, Ferdinand Marcos és felesége, Imelda Marcos egyetlen fia.

Megválasztása nem kis port kavart, hiszen sokan vannak még, akik emlékeznek a família rémtetteire. Ugyanakkor szép számmal akadnak azok is, akik idősebb Marcos regnálására aranykorként tekintenek annak ellenére, hogy a könyörtelensége és a korruptsága is nyilvánvaló. Politikai érdekeket szem előtt tartva a világ vezetői is jó kapcsolatot ápoltak vele. A család történetének kulcsfontosságú szereplője a luxusrajongó, Acélpillangóként is emlegetett Imelda Marcos, akinek számos szavazót köszönhetett a férje. 

Imelda Marcos hatalomra segítette a férjét

A napjainkban 94. életévét taposó Imelda Marcos leginkább a luxus iránti mérhetetlen rajongásáról híres, holott a férje karrierjében is fontos szerepet játszott, 1965-től 1986-ig volt a Fülöp-szigetek first ladyje. 1929-ben látta meg a napvilágot, gazdag és befolyásos, politikai körökben mozgó családba született, ügyvéd apa gyermekeként. A család anyagi helyzete azonban nem sokkal Imelda születése után rosszabb lett, és a szülők kapcsolata is megromlott. A lány kilencéves volt, amikor az édesanyja elhunyt. Jól tanult, tanári végzettséget szerzett, éles esze mellett a megjelenésére is felfigyeltek, szépségversenyen is részt vett, második helyezést ért el.

Imelda és Ferdinand Marcos 1954 áprilisában ismerkedtek meg egymással, a férfi ekkor kongresszusi képviselő volt. Állítólag a találkozót követő fél órában Ferdinand már eldöntötte, hogy feleségül veszi a nőt. Imelda április 17-én írta alá a házassági szerződést, május elsején pedig összeházasodtak abban a templomban, ahol a lányt a születését követően megkeresztelték. 

Imelda az 1965-ös elnöki kampány idején lett befolyásos és országosan ismert politikai szereplő. Mindenben támogatta a férje előremenetelét, csinos megjelenésével és karizmatikus személyiségével könnyen szerzett híveket és rajongókat. Jócskán hozzájárult ahhoz, hogy 1965-ben a férfit a Fülöp-szigetek tizedik elnökének választották. Egészen Ferdinand 1989-es haláláig kitartott mellette, és élvezte annak pozíciójával és teljhatalmával járó előnyöket. Három gyermekük született.

A világ legnagyobb kormányzati rablása

Imelda Marcos férje 21 éves, három ciklusra nyúló regnálása alatt többféle pozíciót is betöltött, egyebek mellett Manila kormányzója is volt. A közpénz elköltésében is jeleskedett, számos nagyszabású építészeti projektet hozott tető alá, és mivel szilárd meggyőződése volt, hogy first ladyként kötelessége mindig kifogástalanul megjelenni, egy több mint 3000 lábbelit számláló cipőgyűjteményt is felhalmozott. A márkás cipők mellett a luxusékszereket, a ruhakölteményeket és a partikat sem vetette meg. A férje mellett beutazta a világot, külföldön is vásárolgatott. Egy anekdota szerint az elnöki nyaralóba Ausztráliából hozatott fehér homokot.

Míg a páros elképzelhetetlen fényűzésben élt, a nép egyre szegényebb lett, éhínség tombolt. Imelda és Ferdinand még a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült, méghozzá A világ legnagyobb kormányzati rablása címszó alatt. 5-10 milliárd dollárra becsülik az összeget, amit elemeltek a közvagyonból. A bejegyzés 2022 márciusában eltűnt, feltehetően Bongbong Marcos elnökválasztási kampányával összefüggésben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A házaspárt kritizálni természetesen nem lehetett, ellenlábasaikat megkínozták és eltüntették. Az ellenzék vezetőjét, Benigno Aquinót 1983-ban gyilkolták meg, a bűntettért senkit nem vontak felelősségre. Három évre rá kitört a forradalom, és a Marcos családnak menekülnie kellett, Hawaiira mentek. A first lady sietve összepakolta a gyémántjait, és értékes festményeket is magukkal vittek. Ferdinand 1989-ben hunyt el, az özvegye és a három gyermekük hazatérhetett.

A nő ellen számos pert indítottak, többször el is ítélték, de elkerülte a börtönbüntetést. 2018-ban egy korrupcióellenes bizottság elítélte, óvadék ellenében szabadlábon maradhatott. Imelda nem kívánt lemondani a hatalomról, kétszer indult az elnöki székért, és bár nem választották meg, a parlamentbe bejutott, sőt egy ideig még a szenátus tagja is volt. Tulajdonképpen a száműzetés és a perek után is fel tudott építeni egy politikai karriert. Mintha mi sem történt volna, 2022. május 9-én Bongbong Marcos megnyerte az elnökválasztást.

10 asszony, akik hírhedt diktátorokat szerettek

Képeken mutatunk tíz diktátorfeleséget: voltak, akik haláláig szerették urukat, és olyanok is, akik fontos pozíciót foglaltak el a diktatúrákban, vagy kivették a részüket a népirtásból is. 

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük