9 íratlan illemszabály a strandon, amire mindenkinek figyelnie kellene - Hatalmas illetlenség, ha nem tartod be őket
A strandetikettet minden embernek illene betartania. Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

mti varga gyorgy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a strand a kikapcsolódás és az önfeledt szórakozás helye, valójában itt is érvényben van néhány íratlan illemszabály, amit mindenkinek be kellene tartania.

Mint minden közösségi eseményen, területen, itt is fontos, hogy az ember tekintettel legyen a körülötte lévőkre, és ne zavarjon másokat.

Íratlan illemszabályok a strandon

Ahhoz, hogy mindenki nyugodtan pihenhessen, és élvezhesse a vízparton töltött időt, a következő viselkedési szabályokra fontos ügyelni. Ha valaki nem tartja be a strandetikettet, az hatalmas illetlenségnek számít, és nemcsak hogy tönkreteheti mások szabadidejét, hanem akár konfliktusokat is szülhet. Sorra vesszük a leglényegesebb elvárásokat.

  • Tarts távolságot, ha lehet! Nem illik túl közel letenni a plédet, a törölközőt a többiekéhez. Amennyiben van rá lehetőség, tartani kell a személyes teret, és ideális esetben 3-4 méterrel arrébb helyezkedni másoktól.
  • Tilos szemetelni! Nem csak a strandon, hanem mindenhol alapvető elvárás, hogy a szemetet mindig a kukába kell dobni. Ha nincs a környéken, akkor gyűjtsd egy zacskóba, és távozáskor szabadulj meg tőle egyben.
  • Kerülni kell a másokat zavaró hangoskodást. Ilyen például a telefonálás, a fül- és fejhallgató nélküli zenehallgatás, a kiabálás és a káromkodás is.
  • Nem szabad megfeledkezni a lábmosásról vagy a zuhanyzásról a medencébe lépés előtt. Ez a szabály általában ki is van írva a strandokon, és a tisztaság fenntartását szolgálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • A szülőknek arra is ajánlott odafigyelni, hogy gyermekeik ne zavarják a többi embert, ne szegjék meg a kiírt strandszabályokat. 
  • Az éttermekbe nem illik csuromvizes fürdőruhába menni. Javasolt megvárni, míg egy kicsit szárad az anyag, és az sem illendő, ha bikiniben vagy fürdőgatyában ül az ember az asztalhoz. Nők számára egy strandkendő vagy egy strandruha, a férfiak számára pedig egy póló is elegendő étkezéskor.
  • Senkit nem szabad megbámulni, kibeszélni, kinevetni, és azt sem illik figyelni, mit csinálnak, mit beszélnek a környezetedben pihenők.
  • Dohányozni egy strandon sem illik, sőt sokszor nem is szabad, de ha valaki mégis rá akar gyújtani, akkor csak az erre kijelölt helyen, illetve másoktól távol tegye ezt meg.
  • Meztelenkedni csak a nudistastrandokon illik.

Illemtankvíz

Te mennyire vagy képben az illemszabályokkal? Tudod, mikor hogyan kell viselkedni? Kvízünkben most tesztelheted a tudásodat. A következő kérdésekben olyan hétköznapi, gyakori szituációkat veszünk sorra, melyekkel mindenki rendszeresen szembesül, sokan mégsem tudják, mit is diktálna az etikett. Ezekre harminc felett illene tudni a választ.

Képek: MTI/Varga György, MTI/Balogh Zoltán.

Ezt is szeretjük