11 éves lányt rabolt el az 50 éves erőszaktevő: az igazi Lolita, Sally Horner megrázó története
A börtönből szabadult Frank La Salle 21 hónapig tartotta fogva a 11 éves lányt. Egy szomszéd kezdett gyanakodni arra, hogy nem apa-lánya kapcsolat van köztük.

sallyhorner cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy középkorú férfi erős vonzalmat érez a 12 éves Dolores Haze iránt, és hogy a közelébe férkőzhessen, feleségül veszi annak édesanyját, majd a család tagjaként, illetve később a lány nevelőjeként molesztálni kezdi őt. Röviden és tömören erről szól Vladimir Nabokov 1955-ben megjelent Lolita című könyve, melyből később két film is készült.

Az olvasók és a nézők a történetet a férfi szemszögéből ismerhetik meg, és bár humorral fűszerezett sztoriról van szó, ami azt állítja, a kamasz ugyanúgy akarta a testi kontaktust, valójában szexuális zaklatásról és pedofíliáról szól. Az viszont talán kevésbé köztudott, hogy a regénynek egyébként valós kiindulópontja is van. Erre pedig még egy könyvbéli említés is bizonyítékként szolgál: „Vajon azt tettem volna Dollyval, amit Frank La Salle, az ötvenéves szerelő tett a 11 éves Sally Hornerrel 1948-ban?”

50 éves erőszaktevő rabolt el egy kamasz lányt

Vladimir Nabokov művének egy megrázó, igaz történet szolgált alapjául. 1948-ban a 11 éves Sally Horner besétált egy New Jersey-i vegyesboltba, hogy ellopjon egy jegyzetfüzetet. A rendes, jó tanuló kamasz mindezt csak azért tette, hogy csatlakozhasson egy lányklubhoz - ők ugyanis ezt szabták meg feltételként számára. Már épp távozott volna az üzletből, amikor egy ötvenéves férfi lefülelte. Frank La Salle FBI-ügynöknek adta ki magát, ám valójában egy elítélt erőszaktevő volt, aki nem is olyan rég még börtönben ült kiskorúak megerőszakolása miatt.

Azt mondta Sallynek, hogy le kell tartóztatnia, javítóba kell küldenie őt, hacsak nem ígéri meg, hogy a jövőben teljesíti azt, amit kér tőle. A lány persze pánikba esett, sírt, félt attól, hogyan reagál majd a családja, rettegett a kitagadástól, így mindent megígért. A férfi pedig ki is használta. Hamarosan újra felkereste őt, és azt mondta, a kormány azt akarja, hogy Atlantic Citybe vigye őt, majd arra kérte, hazudja anyjának, hogy a barátaival megy. Sally így is tett, azt mondta édesanyjának, hogy a férfi, aki felveszi őt, egyik barátja édesapja, és másnap útnak is indultak. Az asszony ekkor még nem sejtette, hogy a rövid kiruccanás valójában gyermekrablás, ő pedig közel két évig nem látja majd gyermekét.

A cikk az ajánló után folytatódik

21 hónapon keresztül tartotta fogva Sallyt

Frank La Salle gyakorlatilag arra kényszerítette a lányt, hogy vele éljen, és úgy tudni, már utazásuk napján szexuálisan zaklatta. Sally egy ideig még hazatelefonált édesanyjának, hogy megnyugtassa, közben pedig beutazták az országot a férfivel, aki még egy texasi gimnáziumba is beíratta, mielőtt Kaliforniába költöztek volna. Nyilvánosan úgy tettek, mintha apa és lánya lennének, így a környezetükben élők nem gyanakodtak, sőt egy ideig az anya sem. Egy idő után viszont Sally egyre kevesebbet telefonált, Ella Horner pedig úgy érezte, valami gond van, így megtette a rendőrségi feljelentést.

Közben az egyik szomszéd is gyanakodni kezdett, ezért megpróbálta rávenni Sallyt, hogy megnyíljon előtte, ám kísérlete sokáig kudarcba fulladt. Végül a lány nagy nehezen elmondta neki, hogy Frank elrabolta őt, az asszony pedig azonnal hívta az FBI-t. Amikor a férfi visszaért a városból, már rendőrök fogadták a lakásban. Sally 21 hónap után visszatérhetett édesanyjához, Frank La Salle-t pedig 35 év börtönbüntetésre ítélték. A lány igyekezett ott folytatni az életét, ahol abbahagyta, de két évvel később, 15 éves korában elhunyt egy autóbalesetben.

A valódi Szépség és Szörnyeteg története

A szépség és a szörnyeteg című mesét Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve írta le, és jelentette meg 1740-ben. A legismertebb változatot Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont jegyezte le. Számos feldolgozása készült, a legismertebb kétségkívül az 1991-es, Disney által megálmodott rajzfilm, de a 2017-ben, Emma Watson főszereplésével forgatott filmet is nagy érdeklődés övezte. Mindezek ellenére kevesen tudják, hogy a történetet egy 16. században élt férfi ihlette.

Képek: Wikipedia, Instagram

Ezt is szeretjük