Hosszú ideje nem találsz munkát?
Családi tényezők is lehetnek a háttérben
Biztos, hogy saját jogon választottad ki a szakmádat?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendszeresen épp akkor leszel például beteg, amikor fontos állásinterjún várnak? Kezdj el gyanakodni. Mivel foglalkoznak a szüleid? Biztos, hogy saját jogon választottad ki a szakmádat? Véletlenül nem az ő álmukat akarod inkább megvalósítani? A családfelállítás segíthet feltárni, milyen rejtett összefüggések akadályoznak meg abban, hogy jó állásod legyen.

Klaudia kénytelen hónapról hónapra elfogadni az édesanyja segítségét, vele él ugyanis egy lakásban. A saját bevételei még azt sem teszik ugyanis lehetővé, hogy elköltözzön otthonról, és előteremtse a pénzt egy önálló albérletre. Pedig több diplomája van a harmincas éveit kezdő lánynak, sok mindenhez ért, valahogy mégsem talált rá eddig arra a munkahelyre, ahol szakmailag és anyagilag egyaránt megbecsülnék.

Leginkább önkéntes megbízatások kerülnek az útjába, vagyis az ideje nagyobbik részében ingyen dolgozik. - Mi lenne az a tevékenység, amit igazán szívesen végeznél? - kérdezte tőle aztán a csoportvezető, amikor Klaudia a családállítás módszerét hívta segítségül, hogy változtathasson a helyzetén.

A lány először csak tétován csóválta a fejét, majd hirtelen könnyekkel telt meg a szeme. Szépen rajzolok, azt valamikor nagyon szerettem, válaszolta nagyon halkan. Klaudia 16 éves volt, amikor a festőművész apja meghalt. Az édesanyja a temetés napjától kezdve azt mondogatta neki: látod, így járnak az élvezeteket hajszoló művészek. Jobb, ha tisztességes szakma után nézel.

Klaudia egy ideig még titokban rajzolgatott, aztán 18 évesen végleg letette a ceruzát, és számvitelt tanult, meg nyelveket. Most szembesült vele, hogy mennyire hiányoznak neki a ceruzák és rajzlapok.

Nem lehetek különb nálatok

A megfelelő munkahely megtalálását nem csupán a külső körülmények, furcsa háttérfolyamatok is meghiúsíthatják. Mondjuk a szüleidnek nem sikerült előrejutniuk, ezért netán lelkiismeret-furdalásod van. 

- Hogyan is lépdelhetnék én könnyedén felfelé a ranglétrán, ha apám vagy anyám épp csak minimálbért kap? Az ilyen és hasonló fogadalmak, megfelelési törekvések bizony tudattalanul szabotálhatják a számodra ideális munka megtalálását.

A családhoz tartozás érzése az egyik legfontosabb ugyanis a számodra. Szinte bármit megtennél azért, hogy a szüleid szeressenek, és büszkék legyenek rád. Habozás nélkül feláldozod olykor ezért még a saját vágyaidat is. Amikor azonban tévesen megfejtett elvárásoknak próbálsz megfelelni, bizony zsákutcába juthatsz. És ugyanígy jársz, ha a háttérben egy mély, feldolgozatlan érzelem irányítja a pályaválasztásodat.

Majd én megmutatom, majd én bizonyítok

Edit pedagógusdiplomát szerzett, férjhez ment, minden adott volt tehát a boldogságához. Sajnos az első gyereke, egy kislány, alig két nappal a születése után meghalt. A 27 éves nő sokáig gyászolta, két fia világra jötte sem enyhítette ezt a fájdalmát. Gyámügyesként vállalt munkát, szívvel-lélekkel harcolt a nehéz sorsú családok egyben tartásáért. Ő volt az, aki még ünnepnapokon is hajlandó volt dolgozni, és őt rúgták ki legelőször, amikor leépítésekre kényszerült az osztály.

A miértre csak ennyit válaszolt Edit főnöke: - Valahogy nem tudok megbízni benned, túlságosan szenvedélyes vagy.
Edit másfél évig nem talált ezt követően újabb állást. Volt, hogy a próbaidőig eljutott, ám aztán gyorsan elköszöntek tőle. Ő is családfelállítással szerette volna megtudni, mi lehet mindennek a hátterében.
A módszer segítségével jött rá, hogy minden egyes rábízott ügyben a saját fájdalmára keresett vigaszt. A kislányomat nem tudtam megmenteni, majd megmentek más gyerekeket helyette - ez vezette a lelkében.

A megújulás lehetősége

Akkor vagy tehát a helyeden, és akkor lehetsz sikeres a pályádon, ha elengeded azokat a szempontokat, amelyek tudattalanul befolyásolnak. Ha valóban saját jogon és a képességeidnek megfelelve választod ki a szakmádat. Ha tudsz egy kicsit változni és változtatni, amennyiben ezt kívánják a piaci viszonyok. Ha nemcsak tudod, de élvezed is azt, amit csinálsz.

Edit például visszament tanítani. Azonnal talált jó állást, sőt, nem sokkal később az iskola helyettes vezetőjének nevezték ki. Tele volt hasznos ötletekkel, amelyekkel igyekezett bizalmat teremteni a tanárok iránt, hogy a problémásabb és nehezebb sorsú diákjaikat sikeresen segíthessék.

Klaudia pedig beiratkozott egy újabb főiskolára és egy rajziskolába. Már nem fájt neki, hogy az apjára emlékeztették az ecsetvonásai, és nem zavarták az anyja intelmei sem. Úgy döntött, reklámgrafikus lesz, mindig is vonzotta ez a pálya. Mivel a számokhoz is értett, sőt, nyelveket is beszélt, igen jó fizetést ígérve szinte kapkodtak érte a cégek.

Ezt is szeretjük