Tudod, ki látható a képen? Egész életükben a nőkért küzdöttek, mégis kevesen ismerik fel őket

A történelem úttörő nőit mutatjuk képeken. Teszteld, te hányat ismersz fel közülük!

feministak cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a nemek közti egyenlőség még korántsem jött létre, és a nők helyzetén is bőven van mit változtatni, fejleszteni, idáig is hosszú, rögös út vezetett.

A nők jogait követelő hangok már a 17. században megjelentek, de a feminizmus első hulláma csak a 19. század második felére teljesedett ki igazán. A választójogért való küzdelem miatt jött létre a 20. század elején, Angliában a szüfrazsettmozgalom, hamarosan pedig a világ többi részén is megjelentek a szüfrazsettek.

Híres feminista nők

A következő nők bátran harcoltak a jogaikért, az átalakulásokért, és emelt fővel viselték a megszégyenítést, a megvetést, amit tetteikért kaptak a férfiaktól vagy egyes nőtársaiktól. Egész életükben a nőkért küzdöttek, nekik köszönhetjük azt, ahol ma tartunk, mégis kevesen ismerik fel őket. Te vajon tudod, kik láthatóak a képeken?

Tudod, ki látható a képen? Egész életükben a nőkért küzdöttek, mégis kevesen ismerik fel őket

8 kérdéses játék

1. Újságíró, szociálpolitikai aktivista, a Ms. Magazin alapítója, aki az 1960-as évek végén a feminizmus vezetője lett az Egyesült Államokban. Ki ő?

Újságíró, szociálpolitikai aktivista, a Ms. Magazin alapítója, aki az 1960-as évek végén a feminizmus vezetője lett az Egyesült Államokban. Ki ő?

2. Brit radikális politikus, női választójogi harcos, megalapította a Women’s Social and Political Union (WSPU) nevet viselő polgári radikális nőmozgalmat. Ki ő?

Brit radikális politikus, női választójogi harcos, megalapította a Women’s Social and Political Union (WSPU) nevet viselő polgári radikális nőmozgalmat. Ki ő?

3. Magyar feminista aktivista, újságíró, a világ első női nagykövete. Ki látható a képen?

Magyar feminista aktivista, újságíró, a világ első női nagykövete. Ki látható a képen?

4. Író, polgárjogi aktivista, az ő műve A nő misztikuma című könyv, ami a feminista irodalom egyik alappillére. Ki ő?

Író, polgárjogi aktivista, az ő műve A nő misztikuma című könyv, ami a feminista irodalom egyik alappillére. Ki ő?

5. Az első nő, aki magyarországi egyetemen szerezhetett diplomát, megalapította a Magyar Feministák egyesületét Bédy-Schwimmer Rózsával. Ki ő?

Az első nő, aki magyarországi egyetemen szerezhetett diplomát, megalapította a Magyar Feministák egyesületét Bédy-Schwimmer Rózsával. Ki ő?

6. Angol regényíró, esszéista, novellista, kritikus, könyvkiadó, feminista. A 20. századi irodalom és a feminizmus egyik legjelentősebb alakja.

Angol regényíró, esszéista, novellista, kritikus, könyvkiadó, feminista. A 20. századi irodalom és a feminizmus egyik legjelentősebb alakja.

7. Magyar katolikus szerzetesnő, a Szociális Testvérek Társaságának megalapítója, keresztény feminista politikus, az első magyar női országgyűlési képviselő.

Magyar katolikus szerzetesnő, a Szociális Testvérek Társaságának megalapítója, keresztény feminista politikus, az első magyar női országgyűlési képviselő.

8. Francia írónő, feminista és filozófus, híres műve A második nem című könyv, amely a nők elnyomásával foglalkozik.

Francia írónő, feminista és filozófus, híres műve A második nem című könyv, amely a nők elnyomásával foglalkozik.

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia, Wikipedia, Wikipedia.

Ezt is szeretjük