Ezt mondd a hazudozónak, hogy lebuktasd - Teljesen összezavarod a pszichológusok trükkjével

Csak néhány kérdés kell ahhoz, hogy megakadjon a mondandójában.

hazudozo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több megoldás létezik arra, hogy észrevedd, ha valaki nem mond neked igazat. Figyelni kell a testbeszédét, az arcát, mert minden egyes tudat alatti mozzanata árulkodik a füllentéséről. Nemcsak arra vannak módszerek, hogy felfigyelj a hazudozóra, hanem arra is, hogy lebuktasd.

Ahhoz, hogy lefülelj valakit, érdemes egy kicsit összezavarni, hogy beleessen a saját hazugságai csapdájába, és lerántsa magáról a leplet. Néhány kérdéssel ezt is könnyen elintézheted.

Kérdésekkel buktathatod le a hazudozót

Edward Geiselman, a New York Times pszichológusa és egyetemi professzor szerint a szakértők a rendőrségen gyakran vetnek be egy jól megszokott trükköt, amit kevesen ismernek, pedig már a kutatók is bizonyították a hatását. Ez nem más, mint a visszakérdezés, amivel könnyen összezavarható az, aki valótlant állít. Többféleképpen alkalmazhatod ezt a módszert: tehetsz fel egyszerű kérdéseket vagy részletekbe menőket is, de a legjobb, ha egymás után mindegyiket beveted. Azt mondják ugyanis, hogy az válik be leginkább, ha mentálisan megdolgoztatod és egy picit kifárasztod az alanyt.

hazug 1

Ez a rendőrségi kihallgatásokon órákon át folyhat, ha viszont neked a beszélgetés során csak pár perced van, akkor is működhet a technika. Néha vágj közbe, mialatt beszél, azzal, hogy „Igen? Tényleg? Jaj, mesélj még!”. Aztán, ha tovább folytatja, egyszer csak a mondandója közepén tegyél fel egy váratlan kérdést a részletekre vonatkozóan. Mondjuk, hogy nézett ki a környék, amerre járt, milyen volt a moziban az egyik mellékszereplő játéka, vagy, hogy viselkedett a főnök, amikor az általa említett dolgokat mondta. Ilyenkor megzavarod, és egyértelműen látni fogod rajta, hogy bajban van, de az is előfordulhat, hogy hiba csúszik a történetébe.

Szintén beválik, ha valahogy úgy kérdezel rá a dologra, hogy visszafelé kelljen elmondania a történetet. Kérdezd meg fordított sorrendben, hogy történt az eset, amivel csak még jobban megkavarod a hazugságát. A fentebb említett szakértői trükköket bevetve biztosan lefüleled majd a hazudozót, de vigyázz, hogy ne ess velük túlzásba, nehogy gyanakodni kezdjen rád.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük