Kell szerelem a boldog házassághoz? A szakértő válaszol
Hiszel a tündérmesékben, az örök szerelemben, vagy másodlagosak számodra az érzelmek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A romantikus filmek forgatókönyve egyértelművé teszi az elvárt menetrendet: rátalálsz az igazi párodra, akivel nagyon heves érzelmeket élsz meg, és aztán együtt maradtok, amíg csak éltek. A valóság ennél sokszínűbb.

Ahogy az érzelmeinket nehéz felcímkézni, úgy nincs kész recept sem arra, kinek mi szükséges ahhoz, hogy elégedett legyen a párkapcsolatával. Egy biztos, mindannyian tudunk arról, hogy létezik szerelem, így, bevalljuk vagy sem, vágyunk arra, hogy megéljük.

Kiégett szívek találkozása

Vannak, akik kimondottan kerülik az érzelmi kiszolgáltatottságot. Ha például túl korán estél nagy szerelembe, aminek netán fájó vége lett, hiszen elhagyott a volt párod, szinte biztos, hogy tudatosan választod ki a következő partnered. A legfontosabb szempont ilyenkor, hogy biztonságban érezd magad mellette. A szerelem úgyis elmúlik, nyugtatgatod magad saját tapasztalásokra alapozva.

Két ember között valóban kialakulhat kellemes érzelmi szövetség, ennek feltétele azonban, hogy a kiszemelt párodnak is hasonló igényei legyenek. Pont annyit adok neked, amennyit befogadni tudsz, és nem kapok tőled többet, mint amivel tudok mit kezdeni. Baj akkor lehet egy ilyen kapcsolatból, ha valamelyikőtök szíve "meggyógyul". Aki ugyanis átélte már az igazi szerelmet, nem éri be kevesebbel.

Lelki csapdák foglyai

Nem meglepő az sem, hogy esetleg családi mintáknak, rejtett tudattalan kötődéseknek, netán  gyerekkorban átélt fájdalmas tapasztalásoknak megfelelve irányítod a felnőtt érzelmi életedet. Félek, hogy úgy járok, mint a szüleim, vagy épp ellenkezőleg: én is olyan boldog szeretnék lenni, mint ők. Ha nekik nem sikerült, nekem sem sikerülhet. Pont olyan férfit keresek, mint az apám, illetve: ha valaki kicsit is hasonlít az apámra, biztosan nem állok szóba vele - és így tovább, még ezernyi lehetséges fogadalom bújhat meg a lelked legmélyén. Ilyenkor furcsa, lélekszintű üzletet kötsz a pároddal, akinek persze szintén lehet valamilyen megoldandó problémája. Ahogy telnek az évek, ez a szempontrendszer esetleg változik, vagy eljössz például családállításra, és aztán te magad változtatsz rajta. Ekkor kezd el hiányozni a szerelem.

Szerelemébresztő praktikák

Képeken hét bájos szerelemébresztő praktika: így pezsdítsd fel az érzelmeket!

Párcserék világa

Mindig az partner van tehát melletted, akire abban az életszakaszodban szükséged lehet. Ha őt figyelmesen megnézed, tudni fogod azt is, te hol tartasz a lelkedben. Évtizedekkel és századokkal korábban az emberek nem igazán ismerték fel, hogy nem boldogok. Kevesebbet ismertek a világból, nem volt összehasonlítási lehetőségük.

Ma elég, hogy kinyitod a tévét, beülsz egy moziba, fellapozod a kedvenc magazinodat, és máris rádöbbenthetsz, neked mi minden hiányzik az életedből. Soha ne dőlj be azonban sémáknak, ám ne érd be kevesebbel sem annál, ami téged igazán boldoggá tehet. Amikor a számodra valóban megfelelő társsal élsz, nem kell pontosan definiálnod az érzéseidet. A kölcsönös szerelemre, szeretetre, harmóniára, megbecsülésre egyetlen szó is utalhat: bizonyosság. Pont olyan, mint amikor belenézel a tükörbe, és nem a hibáidat szúrod ki, hanem az összhatással vagy elégedett. Jól érzed magad a bőrödben.

Ezt is szeretjük