Hagymaszagú hüvely: mi váltja ki a kellemetlen tünetet?

Elmondjuk a jelenség okát, hogy van-e ok aggodalomra, és hogy miként kell kezelni a dolgot.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakran tapasztalt jelenség a nőknél, hogy a pisiléskor letolt vagy esti fürdéskor levetett bugyiból hagymaszag árad.

Ezt először is furcsállni szokták, azután azonban jön az ijedtség: miért lehet hagymaszagú a hüvelyváladék?

Valamennyi váladék természetes

A hüvelyváladék jelenléte természetes és szükséges dolog, ugyanis a hüvely váladékozás útján tisztítja magát. Mennyisége normális esetben nem számottevő, de a menstruáció napjának közeledtével valamelyest megnőhet.

Összetételét tekintve a hüvelyváladék nagyrészt vízből áll, csupán 2-8%-a szervetlen és szerves anyag. Fehérjék, cukrok, cukoraminok és némi keményítő található benne, emellett pedig a hüvelyfalról, a petevezetékről és a méh faláról leváló sejtek is. Ezeknek a bomlása során természetes módon keletkezhetnek enyhe szagok.

Hagymaszagú hüvelyváladék

Baj akkor van, ha a hüvelyváladék természetes, megszokott illata kellemetlenné válik. Ennek rendszerint fertőzés az oka, illetve valamilyen, amúgy is a hüvelyben lévő vagy a külvilágból bekerülő baktériumnak az elszaporodása a hüvelyflóra felborulása miatt.

A hüvelyflóra egészséges pH-ja a hüvelyben jelenlévő lactobacillusok, vagyis tejsavbaktériumoknak köszönhetően savas, ez a környezet pedig nem kedvező a baktériumok számára. A hüvelyflóra ily módon véd a fertőzésektől.

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, az ott elszaporodó baktériumok okozhatnak kellemetlen tüneteket, így hagymára emlékeztető szagú hüvelyváladékot is. A hüvelyflórát felboríthatja egy huzamosabb ideig tartó antibiotikumos kúra, az irrigálás, vagyis hüvelyöblítés - amit egyébként éppen a flóra védelmében érdemesebb hanyagolni -, a műszálas fehérneműk viselése, illetve a túl erős tisztálkodószerek használata.

Ide értendő az illatos, színes, a hüvelyi pH-tól eltérő kémhatású tusfürdők és az intim mosakodásra való gélek, törlőkendők mértéktelen használata is. Fontos megjegyezni, hogy az elégtelen higiénia is előidézhet panaszokat.

Van ok aggodalomra?

A hagymaszagú hüvely az első figyelmeztetés odalentről, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor érdemes átgondolni a tisztálkodási rutint, és visszavenni a fent említett szerekből, vagy átállni egy kevesebb illat- és színezőanyagot tartalmazóra, hogy a természetes flóra érvényesülhessen.

Ha így sem múlik el egy-két nap alatt a hagymaszag, tehát a hüvely flórája nem rendeződik, illetve nem győzi le az elszaporodott baktériumokat, netán súlyosbodik a helyzet, és a furcsa szagot bővebb hüvelyváladék, viszketés, égő érzés is kíséri, ami fertőzésre utal, akkor mindenképpen el kell menni a nőgyógyászhoz, aki útbaigazítást adhat a probléma megszüntetésére.

Fontos, hogy a hüvelyi tüneteket nem szabad félvállról venni, hiszen egy elhanyagolt fertőzésből gyulladás, később akár meddőség is lehet.

Ezt is szeretjük