Nem mindegy, hogy kötődés vagy függőség: párterapeuták meséltek az intő jelekről

A függőségen alapuló párkapcsolat gyakori, de igen káros. Ezek a jelek utalnak rá, hogy nem egészséges kötődésről van szó.

szomoru par

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatban természetes, hogy a felek erősen kötődnek egymáshoz, és főleg az elején minden percet a másikkal akarnak tölteni. Ahogyan az is, hogy bizonyos fokig függenek egymástól a szerelmesek, ám a normális és a túlzott mértékű függőség között igen vékony a választóvonal, ezért sokan nem veszik észre, melyikről is van valójában szó.

Utóbbi viszont egyáltalán nem egészséges, hanem káros és veszélyes viszony, ezért fontos felismerni időben, ha ez áll fenn. Párterapeuták és pszichológusok árulták el, milyen jelek utalnak arra, hogy nem szerelem, hanem függőség alakult ki a felek között.

Egyenlőtlen kompromisszumok

Karin Anderson párterapeuta szerint minden kapcsolatban szükségesek és elkerülhetetlenek a kompromisszumok, de fontos, hogy mindkét fél megalkudjon egy kicsit, és ne csak egyikük adjon alább mindig az akaratából, a vágyaiból. Ha ugyanis az esetek nagy részében csak ugyanaz a fél enged, akkor valószínűleg függőségről van szó, melynek során nem tud, nem mer nemet mondani a másiknak.

A békéért és a kapcsolatért bármit

Linda Esposito terapeuta szerint a függő fél gyakran érezheti úgy, hogy tojáshéjon sétál, és sokszor fél attól, hogy ha valami rosszat tesz, akkor elhagyja a másik. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy bármit megtesz, hogy ezt megelőzze. Próbálja kerülni a vitákat, semmiért nem szól a partnerének, ami bántja, és szinte sosem kér változást, változtatást, még akkor sem, ha boldogtalan. Ilyen esetben az emberek azt is gyakran elviselik, ha párjuk nem a megfelelő bánásmódban részesíti őket, és nem adja meg nekik a kellő tiszteletet.

A párkapcsolati problémák kiváltói

Szintén jellemző, hogy ilyen esetben a párkapcsolati problémákat csakis a saját hibájának tekinti az egyik fél, és úgy érzi, ő minden gond okozója. De az is előfordul, hogy külső okokat keres, de az biztos, hogy a partnerét soha nem állítja be bűnbakként, nem látja a hibáit. Vagy ha mégis, mindig kimagyarázza, mit miért csinált, és felmenti őt magában a felelősség alól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csak a másikkal értékes

Dr. Jennifer Rhodes pszichológus szerint a függőség során az ember önbizalma megcsappan, és úgy érzi, csak akkor értékes, ha a partnerével van. Jellemző ilyenkor, hogy fél az egyedülléttől, háttérbe szorítja saját vágyait, úgy gondolja, párja nélkül semmire sem képes, és minden esetben szüksége van az ő támogatására, segítségére. Ez viszont hosszú távon borzasztóan káros, az egészséges kapcsolatokban ugyanis mindkét tag egyenrangú, és bár kötődnek és szeretik a másikat, teljesnek érzik magukat nélküle is.

Képeken az élet egy introvertált feleséggel

A fiatal nő azt mutatja meg, milyen férje élete introvertált, gyakran szorongó szerelmével, és azokat a szokásokat, viselkedéseket örökíti meg, melyek az extrovertált személyiségeknek - tehát párjának is - a kezdetekben furcsának, érthetetlennek tűnhetnek. A rajzokat nemcsak azért készíti, hogy megossza életük részleteit, hanem azért is, hogy éreztesse a hozzá hasonlókkal: nincsenek egyedül, és nem kell rosszul érezniük magukat azért, amilyenek.

Milyen az élet egy introvertálttal? Őszinte rajzokon mutatja meg a nő

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük