6 zseniális film és sorozat, ami a házasság valódi oldalát mutatja meg: nem a vattacukros életekről szólnak

Ezek a filmek nem a rózsaszín köddel elhomályosított, irreális kapcsolatokat, hanem a valódi házasságok különböző oldalait, problémáit mutatják meg.

Filmek és sorozatok a házasságról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mesék és a romantikus filmek általában a házasságnál érnek véget. Miután a szerelmesek végre egymásra találtak, a történetet mintha elvágták volna, a néző pedig azt gondolja: boldogan éltek, amíg meg nem haltak - mint az összes hasonló sztoriban. Ez a vonal azonban egyáltalán nem közelíti meg a valóságot.

Szerencsére egyre több olyan film és sorozat akad, amelyek megmutatják a házasságok valódi oldalát és azt is, hogy bizony minden kapcsolatban vannak nehézségek, hullámvölgyek, és bármilyen fájdalmas is, a megcsalás vagy a válás is a való élet részét képezik. A következő alkotások nem köntörfalaznak: nem a cukormázas álomvilágot mutatják be, hanem két ember igazi viszonyát és igazi problémáit.

Jelenetek egy házasságból 

A HBO GO-n szeptember 13-án debütált sorozat egyáltalán nem egy könnyű sztori, ami kikapcsol a kanapén egy hosszú nap után. A minisorozat az 1973-as, Ingmar Bergman házassági válságot feldolgozó alkotásának modern adaptációja. A történet Mira (Jessica Chastain), egy magabiztos techcégvezető és férje, a filozófiaprofesszor Jonathan (Oscar Isaac) kapcsolatát mutatja be. Az őszinte sorozatban megismerhetjük a két főszereplő sokrétű személyiségét, bepillantást kaphatunk szerelmük boldog pillanataiba, és végignézhetjük, ahogy küzdenek házasságukért. 

A két ember közti kapcsolat minden aspektusát, dilemmáját, problémáját megismerteti a nézővel. Boncolgatja a nemi szerepek, a szerelem, a szeretet, a gyűlölet, a vágy, a szenvedély, a monogámia és a házasság témáját is. Egyáltalán nem rózsaszín cukormázas köntösben mutatja be a házasságot, hanem valódi nehézségeket tár fel, olyanokat, amelyekkel sok házaspárnak meg kell küzdenie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Mielőtt éjfélt üt az óra

A Mielőtt-trilógia harmadik részének cselekménye Jesse (Ethan Hawke) és Celine (Julie Delpy) első találkozása után közel húsz évvel zajlik. Már Párizsban élnek ikerlányaikkal, és egy görögországi nyaralás végét töltik a férfi előző házasságból született fiánál. A házaspár hosszú, őszinte beszélgetéseiből kapcsolatuk fontos részleteire, nehézségeire, küzdelmeire derül fény, arra, hogy van, amiben mást akarnak, de nem akarják feladni szerelmüket. Egy sötét titokról is lehull a lepel, ami majdnem teljesen szétzúzza a házasságukat. Egyáltalán nem egy hagyományos, romantikus történet.

Házassági történet

A Netflixen bemutatott Házassági történet kíméletlen őszinteséggel veszi végig egy házasság felbomlásának folyamatát és azt, hogy a két fél, Nicole (Scarlett Johansson) és Charlie (Adam Driver) összetartani családjukat gyermekük miatt. A drámában a pár kezdetben tanácsadásra jár kapcsolati problémáik miatt, de végül ezt feladják, és szétköltöznek. Bár megegyeznek, hogy válásukhoz nincs szükség ügyvédre, az anya mégis felfogad egyet, Charlie pedig fél, hogy elveszíti fia feletti felügyeleti jogát, és közben a megcsalás gyanúja is felmerül.

Kék Valentin

A romantikus dráma Cindy (Michelle Williams) és Dean (Ryan Gosling) hullámvölgyekkel teli kapcsolatáról szól. Eltávolodtak egymástól, kapcsolatuk széteséséhez pedig több tényező is hozzájárult, köztük az, hogy az évek során Dean alig változott, Cindynek pedig sok vágyát fel kellett adnia. Nem akarnak azonban a válás mellett dönteni, hanem elhatározzák, adnak maguknak és szerelmüknek még egy utolsó esélyt abban reménykedve, hogy megmenthetik házasságukat. Igazi szívszorító történet tele nehéz pillanatokkal.

Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Kay (Meryl Streep) és Arnold (Tommy Lee Jones) az együtt töltött évtizedek alatt eltávolodtak egymástól, úgy érzi a néző, mintha már csak a megszokás tartaná össze őket. Kapcsolatukból eltűnt a szenvedély és a szex, Kay azonban vágyik az intimitásra, és mindent megtesz, hogy újra közel kerüljenek egymáshoz. Párterapeutához fordul, ám férje ennek nagyon nem örül, és bele sem akar kezdeni a terápiába. A film során a régóta házas pár megpróbálja újra felizzítani a tüzet, ami viszont egyáltalán nem megy egyszerűen. Sok nehéz vagy akár kínosnak érezhető pillanatot élnek át együtt, de vajon el tudják engedni magukat, képesek megszabadulni a felgyülemlett problémáktól, gátlásoktól, és feléleszteni a szenvedélyt? Erről szól ez a küzdelmekkel teli dráma. 

Rólunk szól

A drámasorozat nem egy párról, hanem egy családról, négy ugyanazon a napon született emberről szól. Ennek ellenére egyértelműen itt a helye a listán. A többszereplős történet életük különböző időszakaiban mutatja be a főszereplőket, a múltból, a jelenből és később a jövőből is láthatunk részleteket. Jack (Milo Ventimiglia) és Rebecca (Mandy Moore) hármas ikreket várnak, ám az egyik babát elveszítik a szüléskor, végül pedig ugyanazon a napon örökbe fogadnak egy kisfiút, akit aznap hagytak a tűzoltóállomáson. A történetben megismerhetjük az édesapjukat később elveszítő három testvér, Kate, Kevin és Randall életét. A sorozat több különböző házasságot mutat be, és többek közt olyan problémákat dolgoz fel, mint a halál, a gyász, az alkoholizmus, a rasszizmus, valamint a túlsúllyal való küzdelem vagy a gyermekvállalásért vívott harc. 

Romantikus film-kvíz

Te is azok közé tartozol, akik imádják a szerelmes sztorikat? És vajon fel is ismered a leghíresebb mozikat egyetlen képkocka alapján? Kvízünkben tesztelheted a tudásodat! Híres romantikus filmekből mutatunk egy-egy fotót, és neked csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd, pontosan melyik alkotás jelenetét is látod. Te hányat találtál el?

Kvíz: melyik híres szerelmes filmből származik a fotó? Teszteld, felismered-e a romantikus mozikat egy kép alapján

Kvíz!

Elolvasom

Képek: port.hu, Northfoto.

Ezt is szeretjük