Megéri fiatalabb pasival kezdeni?
Ennyi az ideális korkülönbség a kutatások szerint
Működhet jól a kapcsolat, ha szembemegy a hagyományokkal?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a klasszikus felállás szerint a férfi az idősebb, akadnak alternatív párok, akik nem illeszkednek ebbe a sorba. Annak megítélésébe, hogy ez mennyire egészséges, nemcsak a biológiai és szociális tényezők szólnak bele, sokkal inkább az dönt, mekkora is a korkülönbség.

Míg öt év felett akár könnyedén el lehet siklani, 15 év már sokat nyomhat a latban, és egyáltalán nem biztos, hogy a hosszú távú boldog együttlét garanciája. Íme, a kutatások.

Kor és válás

Ami a statisztikai adatokat illeti: Európában a férfiak általában maguknál - átlagosan három évvel - fiatalabb nőket keresnek. Ugyanakkor a briteknél növekszik azoknak a nőknek a száma, akik fiatalabb férfiakhoz mennek feleségül. 1963 és 1998 között ez a szám 15%-ról 26%-ra nőtt. A 2003-as American Association of Retired Persons által végzett kutatás szerint pedig a 39 év feletti nők 34%-a járt fiatalabb férfival.

Bár a férfiak is sok előnyét fel tudják sorolni annak, miért szeretik az idősebb nőket, vannak bizonyos ellenérvek is. Biológiai oka is van a hagyományos idősebb férfi, fiatalabb nő felállásnak, ugyanis ez az utódnemzés és nevelés szempontjából ideális. Persze, előfordulhat, hogy a pár nem gyermeknemzési céllal kezd el járni, de az ösztönök ereje attól még létezik.

Bár nincs kimondottan ideális korkülönbség, úgy tűnik, a tíz évnél nagyobb korkülönbséggel élő pároknál a fiatalabb tag, bármilyen nemű legyen, általában boldogtalanabb, mint a kisebb korkülönbségűeknél. A nagy korkülönbségűek kevésbé házasodnak össze egymással, ha mégis, a tanulmányok szerint hamarabb válnak el.

Szociális és biológiai következmények

A Brown Egyetem kutatása szerint az adott ország társadalmi berendezkedése sokkal inkább elvárásokat táplál a házastársak korkülönbsége, mint más párkapcsolati tényezők iránt.

A korkülönbségből adódnak azonban más eltérések is, mint az anyagi, szexuális és szociális különbségek, melyek hathatnak a kapcsolat dinamikájára. Ugyanakkor a hagyományos nemi szerepek is megkérdőjeleződhetnek.

Hátráltató tényezők

Az első hátráltató tényező az lehet, hogy a 15+ év korkülönbséggel élő párok gyakran elkerülhetetlenül más tapasztalatmennyiséggel, világlátással rendelkeznek. Bár elméletileg előfordulhat, hogy hasonlóan érett egy 30 és egy 45 éves ember, ez ritka. A nem konvencionális pároknak környezetük előítéleteivel is meg kell küzdeniük, a külső szemlélők gyakran ítélhetnek úgy, hogy a fiatalabb valamelyik szülőjét keresi az idősebb társban, de legalábbis olyasvalakit, aki gondoskodik róla, akár anyagilag is, és eligazítja az életben.

Ugyanakkor a kapcsolat sikerességéről a gyakorlatban mégiscsak az dönt, hogy mennyire szereti és érti meg egymást a két ember, és mennyire hajlandó dolgozni a kapcsolatáért. Ez pedig nem minden esetben korfüggő.

Volt már sokkal idősebb vagy fiatalabb párod?

Ezt is szeretjük