Hogy viselkedik a férfi, ha uralkodni akar a másikon? 4 apróság a testbeszédben, ami dominanciára és kontrollálásra utal

Akár egy érintés vagy egy hosszú szemkontaktus is utalhat arra, hogy a férfi el akarja nyomni, befolyásolni szeretné a másikat.

ferfi no beszelget
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A testbeszéd számtalan dolgot elmond az emberről, és nemcsak az érzéseit leplezi le, hanem a hozzáállásáról, a céljairól és ki nem mondott gondolatairól is árulkodhat.

A dominanciavágy és a kontrollálási szándék is elsősorban a mozdulatok terén mutatkozik meg. Ronald E. Riggio elárulta, miből lehet észrevenni, ha egy férfi hatalmat és fölényt akar érzékeltetni, el akarja nyomni a másikat.

Testtartás és tekintet

A szakértő elmondta, míg a nők gyakran egymás mellé húzott vagy keresztbe tett lábakkal ülnek, a férfiak általában inkább széttárják térdeiket. A hasonló terjeszkedő pozíciók pedig gyakran hatalmat és dominanciát mutatnak, illetve fölényt sejtethetnek. Ugyanúgy, ahogyan a merev szemkontaktus is: ha valaki már-már zavarba ejtően sokáig, szünet nélkül néz a másik szemébe, az szintén arra utal, hogy befolyásolni szeretné a beszélgetőpartnert, és uralkodni akar rajta.

Érintés és személyes tér

Az érintés szintén igen árulkodó lehet. Nancy Henley szociálpszichológus könyvében azt állítja, a férfiak gyakran ezzel fejezik ki dominanciavágyukat. Például, egy-egy érintés a nők karján, vállán, a vállak átkarolása általában erre utal, vagy arra, hogy el akarják hallgattatni beszélgetőtársukat. A szakértő hozzátette, egy kutatás kimutatta, hogy a férfiak sokkal többször vetik be az érintést abból a célból, hogy kontrollálják a másikat, mint a hölgyek, ami gyakran borzasztóan zavaró. A hasonló viselkedés pedig csak akkor tolerálható, ha valóban olyan közeli kapcsolatban vannak egymással a felek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szintén jellemző ilyenkor a személyes tér megsértése, az, hogy az illető túlságosan közel áll a partnerhez, és ezzel próbálja kimutatni fölényét. A közeledés kellemetlenséget, idegességet okoz, így negatívan hat a másikra, és könnyebben befolyásolhatóvá teszi. De az is előfordul, hogy ilyenkor azért bólint rá valamire, hogy szabaduljon a számára kényelmetlen helyzetből.

A fenti jelekre mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen ha valaki tisztában van azzal, hogy mi a beszélgetőpartnere célja, sokkal könnyebben kezelheti és háríthatja el a kontrolláló szándékot, a dominanciavágyat.

Így mutat vonzóbbnak a testbeszéd

Joe Navarro testbeszédszakértő szerint az egyes testtartások képesek vonzóbbnak láttatni valakit mások szemében, így nagy segítségére lehetnek annak, aki szeretné meghódítani a kiszemeltjét, vagy a randevúk során szeretne pozitív benyomást tenni a partnerére. A következő apróságok tudományosan bizonyítottan beválnak: ha ezeket alkalmazza valaki, sokkal csábítóbbnak, szexibbnek és szimpatikusabbnak látják majd az emberek.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük