A régen várt válasz: ennyiben különbözik a férfi és a nő, ha érzelmekről van szó
Tudományos háttere van az érzelmi reakciók különbségének.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A férfiak és a nők érzelmi válasza között lényeges különbség látható. Míg a gyengébbiknek tartott nem tagjai nem félnek megmutatni sebezhetőségüket vagy éppen örömüket, addig a férfiak próbálnak álarc mögé bújni, és erősnek mutatni magukat.

Mindez nem csupán női szeszély, a háttérben anatómiai ok áll. Olvass tovább a válaszért!

Érzelmi háló

Alapvető igazság, hogy a férfiak és a nők is érzelmi lények, a különbség abban rejlik, hogy a két nem hogyan fejezi ki az érzelmeit. A nők hajlamosak arra, hogy erősebben reagáljanak az örömre, szenvedélyre és a problémákra, mint a férfiak. Ha egy nő megosztja másokkal az érzéseit, könnyebben tud figyelni magára és a gondolataira. Ha viszont ez nem lehetséges, akkor azzal csak meghosszabbítja a gyötrelmét, illetve késlelteti a boldogság és a jó közérzet megélését.

A férfiak ezzel szemben sokkal kevesebb érzelmet mutatnak a külvilág felé. Az erősebbik nem tagjai úgy érzik, hogy nekik önmagukra kell támaszkodniuk, és ennek fényében az érzelmi kitörések azt mutatnák, hogy nincs önkontrolljuk. Ezt még gyermekkorukban sajátították el, és azóta is szinte minden nap megerősíti őket a hősies férfiakról kialakított társadalmi kép, amit a könyvek és a filmek közvetítenek. Ennek alapján a férfinak félelemnélkülinek, leleményesnek, találékonynak, érzelemmentesnek kell lennie, aki általában egyedül néz szembe a nehézségekkel, és egyedül is oldja meg őket.

Férfi- és női reakció

Amikor egy férfinak erős érzelmei vannak, akkor nem tartja magában, hanem kivetíti a környezetére, és csak ha valóban nagy problémáról van szó, akkor tör ki belőle; vagy pedig csendben marad, és bezárkózik, különösen abban az esetben, ha azonnal, abban a pillanatban semmit sem tehet a felmerülő nehézség, konfliktus megoldására. Ilyenkor igyekszik valami másra összpontosítani, hogy elterelje a figyelmét.

A nők viszont nem reagálnak csendesen a gondokra, és nem tudják olyan könnyen elterelni róluk a figyelmüket, mint a férfiak. Ők hajlanak arra, hogy belülre vetítsék, személyes síkra tereljék a problémát - sokszor magukat hibáztatják -, és igyekszenek a megosztani nehézségeiket másokkal, ahelyett, hogy a külvilágot okolnák az előállt helyzet miatt, és másokat hibáztatnának, ahogyan a férfiak teszik.

Anatómiai háttér

A hippokampusz az agynak az a része, ahol a nagyon hosszú távú emlékek tárolódnak, vagyis ez a memória helye. Ez a terület a férfiak agyában kisebb és kevésbé aktív, mint a nőkében, ami megmagyarázza, hogy a nők miért képesek jobban feldolgozni és kódolni az élményeiket a hosszú távú memóriába, miért tudnak jobban emlékezni a múlt eseményeire, és miért tudják összekapcsolni azokat.

Minél erősebbek az érzelmek, annál több vér folyik át a hippokampuszon, és annál erősebben törnek fel, áradnak az emlékek. Ennek pedig egy erőteljesebb, élénkebb, emlékekkel telített érzelmi válasz az eredménye.

Ilyen nőt akar a pasi

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a férfiak milyen tulajdonságokat keresnek egy nőben. Íme, a válaszok!

A konklúzió

Általában véve azt mondhatjuk, hogy a férfiak éppen annyira érzelmesek, mint a nők, de hajlamosak arra, hogy elrejtsék az érzéseiket, és azokat csak akkor juttassák kifejezésre, ha igazán nagy stressznek vannak kitéve, és akkor is csak azok előtt, akik igazán közel állnak hozzájuk.

A nők ezzel szemben leplezetlenül fejezik ki érzelmeiket, őszintén és nyíltan megosztják az élményeiket és tapasztalataikat a barátaikkal és a családtagjaikkal, de még idegenekkel is. Leegyszerűsítve, a nők megosztják az érzéseiket másokkal, míg a férfiak teret igényelnek, ahová elvonulhatnak és magukban lehetnek.

Cikkünk megírásában Barbara Annis és John Gray - Nemek intelligenciája című könyve segített.

A neves szerzőpáros 30 év tapasztalatát, a férfiak és nők együttélésének forradalmian új megközelítésmódját tárja elénk. Könyvük alapgondolata, hogy a két nem ismerje meg a rá jellemző előnyös tulajdonságokat és jutassa érvényre a közös siker és harmónia érdekében.

John Gray párkapcsolati szakértő a Mars és Vénusz sorozat bestseller szerzője. Barbara Annis 60 neves, Fortune500 cég vezetőjének, valamint számos kormányzati és oktatási intézmény tanácsadója.

Kiadja az Trivium Kiadó.
Ára: 2632 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük