A legfontosabb, hogy az elmenő érezze, nem hagyják magára

A haldokló is gyászol

A Femina Klub az októberi beszélgetésen erre is reflektál.

nagykep?cikkid=164994&kep=thinkstockphotos-122408117-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Búcsút venni egy szerettünktől elképesztően nehéz életfeladat. Nemcsak minket, az egész környezetünket megviseli. Bár nagyon fájó dologról van szó, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a haldoklónak mennyire nehéz megválni az élettől. A Femina Klubban sok, a nőket érintő téma mellett erről is beszélgetünk.

"Rendezni közös dolgainkat"

Singer Magdolna gyászterapeuta szerint ilyenkor az a legfontosabb, hogy az elmenő érezze, nem hagyják magára, a szerettei vele vannak. A terapeuta azt javasolja, mondd el neki, mi mindent kaptál tőle az életed során. Nagyon sok emberben megvan a vágy, hogy hátrahagyjon valamit maga után a világban. Őszintén mondd el neki, hogy miben segített neked, milyen életre szóló tanítást kaptál tőle. Ezzel segítesz neki felismerni, hogy fontos szerepe volt az életben.

A haldokló igazán csak akkor találhat megnyugvást, ha úgy megy el a világból, hogy nem maradtak rendezetlen dolgai. A vele készített interjúban Singer Magdolna elmondja, az eltávozó "lelki békéjének megtalálásához az is szükséges, hogy rendezze a dolgait és kapcsolatait, kisimulhassanak a nézeteltérések, kifejezhesse a soha ki nem mondott gondolatait".

Hogyan segíts neki?

Ha tudsz, beszélgess vele minél többet, ám ha nincs meg a nyílt kommunikáció, rengeteget tud segíteni a csendes együttlét is. A segítségnyújtás terén ma már számos lehetőség rendelkezésre áll, az őszinte kommunikáció mellett a gyászfolyamatokkal foglalkozó könyvek, szakemberek is segíthetik az elmenőt, hogy feldolgozza az elkerülhetetlent. Ebben segít nektek a Femina Klub is.

Hallgasd meg Singer Magdolna előadását a Thália Színházban! 
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2016. október 22., 18 óra 
Helyszín: Thália Színház, Mikroszkóp színpad  
        
Bővebb információ: www.femina.hu/feminaklub         

A következő klubesten Szily Nóra Singer Magdolna gyászterapeutával beszélget a gyász, az elengedés, a halállal járó folyamatok nehézségeiről október 22-én a Thália Színházban. Jegyek kizárólag online, korlátozott számban érhetőek el, ezért siess, le ne maradj róluk!

Ezt is szeretjük