5 kegyetlen és furcsa dolog, amit kevesen tudnak Észak-Koreáról: tűz esetén a vezetők képeit kell legelőször kimenteni
Észak-Korea bővelkedik furcsa és kegyetlen szabályokban, szokásokban. Ha például valaki bűnt követ el, akkor nemcsak őt, hanem az egész családját sújtják a következmények.

eszak korea cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Észak-Korea a kívülállók számára egy teljesen más, titokzatos világ, amibe viszonylag kevesen kaphatnak mélyebb betekintést. A diktatúra az emberek életének szinte minden területét korlátozza, a szabályok pedig gyakran nemcsak szokatlanok, hanem kegyetlenek is.

Rengeteg furcsa dolog van, amit nem sokan tudnak az országról - ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat.

Tűz esetén a portrékat kell menteni

Létezik a diktatúrában egy szabály, amely jól mutatja, mennyit is ér ott egy ember élete. Tűz esetén az észak-koreaiak ugyanis nem menthetik először családtagjaikat, önmagukat, majd legfontosabb értékeiket, hanem a vezetők portréit kell azonnal kiszabadítaniuk a lakásból, hogy azokban ne tehessenek kárt a lángok. A Kim-dinasztia tagjairól készült képeknek kötelezően helyet kell kapniuk az otthonokban, a lakóknak pedig óvniuk kell őket, hiszen mélyen tisztelt vezetőik szerepelnek rajtuk. Ha mégsem ezt teszik, akár börtönbüntetésre is számíthatnak: tavaly például egy anya ellen eljárás indult, mert nem a portrékat, hanem gyermekeit vitte ki először a tűzből. 

Három generációs büntetés

Az országban a háromgenerációs büntetési elv van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ha valaki bűncselekményt követ el, és börtönbe vagy munkatáborba kerül, akkor az ítélet a szüleire és a nagyszüleire vagy akár a gyerekeire is vonatkozik: őket szintén diszkriminálják, megbüntetik, illetve akár munkatáborba is küldik. 

Szigorú frizura- és ruhaszabályok

A kiszivárgott információk szerint Észak-Koreában az emberek csak az állam, azaz leginkább Kim Dzsongun által jóváhagyott frizurákat és ruhákat viselhetnek. Úgy tudni, körülbelül 28 engedélyezett hajvágás létezik, de egyes források azt állítják, még ennél is kevesebb, 15 haj közül válogathatnak a lakók. Az elmúlt hetekben pedig további fazonokat tiltott be a nagy vezér. A szűk vagy szakadt farmernadrág szintén tiltólistás, és feliratos pólókat sem hordhatnak az országban. Aki mégis megszegi az előírásokat, szintén büntetésre számíthat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Korlátozott tévé és internet

A diktatúrában szinte mindent szabályoznak, nem kivétel ezalól a televíziózás sem. A lakók mindössze három TV-csatorna közül választhatnak, de persze ezek adásai is szigorúan ellenőrzöttek. Leginkább híreket vagy tájékoztató, oktató jellegű vagy sportműsorokat sugároznak, és minden csakis engedéllyel kerülhet leadásra. Persze nem meglepő, hogy az interneten sem nézhetnek meg akármit. Egyrészt kevesen engedhetik meg maguknak azt, hogy számítógépet vásárolhassanak, másrészt pedig, akik mégis megtehetik, azok is csak engedéllyel használhatják a netet. A lakók a hazai zárt hálózatot érhetik el, és úgy tudni, összesen 28 oldalt nyithatnak meg ezen keresztül.

Állami engedély kell a fővárosba költözéshez

Kim Dzsongun azt szeretné, ha a legsikeresebb, legtehetősebb és legnagyobb hatalmú emberek laknának Phenjanban, ezért ha valaki oda szeretne költözni, az állam engedélyére van szüksége hozzá. Ha pedig valaki a fővárosban lakik, szintén nem hagyhatja el azt a vezetők jóváhagyása nélkül.

Ilyen nőnek lenni Észak-Koreában

Az már köztudott, hogy a területen igen szigorú szabályok uralkodnak, melyek gyakran az alapvető emberi jogokat is sértik, vagy akár teljesen a földbe tiporják. Rengetegen élnek mélyszegénységben, az éhezés mindennapos, gyakori probléma, a nők helyzete pedig még szörnyűbb: szinte teljesen kiszolgáltatottak a rendszernek és a férfiaknak.

Ezt is szeretjük