Honnan ismerhető fel az érzelmi manipuláció? A pszichológusok sorra vették a legfontosabb intő jeleket
Sokan nem ismerik fel, hogy érzelmi manipuláció áldozatai, pedig fontos lenne. Ezek a jelek utalnak rá.

par problema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakértők szerint az érzelmi manipuláció csak akkor ismerhető fel könnyebben, ha mással történik. Ha azonban az ember önmaga él hasonló, mérgező kapcsolatban, az szinte sosem tudatosul benne, vagy ha mégis, csak nagyon későn, esetleg a környezetében élők figyelmeztetésének hatására. 

Ahhoz, hogy mindenki észrevegye a problémát, érdemes tudatában lenni a legfőbb jeleknek. Kate Balestrieri pszichológus, valamint Destiny McCoy mentálhigiéniai szakértő meséltek ezekről: a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

Túl intenzív kapcsolat

A romantikus kapcsolatokban manipulációra utalhat az, ha túlzottan, szokatlanul intenzívvé válnak. Például intő jel, ha a partner bombázza szerelmével a társát, állandóan üzeneteket, ajándékokat küld, túlzásba viszi a kedves gesztusokat, a viszonyt pedig sokszor kaotikusság jellemzi. A cél ilyenkor, hogy összezavarják és magukhoz láncolják a másikat azért, hogy könnyebben irányíthassák.

Jelen van a félelem a kapcsolatban

Az áldozat általában megtapasztal valamilyenfajta félelmet, bizonytalanságot. Intő jel például, ha állandóan tart attól, hogy társa elhagyja, ha valamit nem úgy csinál, ahogyan ő akarta. A mérgező viszonyokban nincs jelen a kölcsönösség, nincsenek egészséges kompromisszumok, így ha valaki állandó félelmet érez a kapcsolatában, vagy folyton rossz érzés ragadja el, érdemes átgondolni a folytatást.

Bizonytalanság és hasonlítgatás

A manipuláció célja az irányítás fenntartása, ezt pedig könnyen elérheti az ember, ha elbizonytalanítja a partnerét. Kihasználják és ellenük fordítják gyenge pontjaikat, felszínre hozzák félelmeiket, és sebezhetővé teszik őket, hogy felsőbbrendűnek érezhessék magukat, és átvehessék a másik feletti hatalmat. Ezért ha valakit társa mellett állandó bizonytalanság gyötör, folyton kételkedik önmagában, rosszul érzi magát párja mellett, az szintén figyelmeztető jel lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A manipulátorokra az is jellemző, hogy másokhoz hasonlítgatják partnerüket. Egyrészt azért teszik, hogy úgy érezze az illető, versenyeznie kell társáért a többiekkel, másrészt pedig azért, hogy a kapcsolatra alkalmatlannak, társukhoz nem illőnek érezze magát, elbizonytalanodjon, ezáltal pedig befolyásolhatóvá váljon.

Elszigetelés

A manipulátor könnyebben irányíthatja párját, ha annak nincs kihez fordulnia, és csakis tőle függ. Ezért is jellemző, hogy fizikailag, szociálisan és anyagilag is megpróbálják őt elszigetelni. Átveszik az uralmat a másik pénzügyei felett, és igyekeznek elérni, hogy eltávolodjon családtagjaitól, barátaitól. Gyakran párjuk tudta nélkül veszik fel a kapcsolatot a környezetében élőkkel, vitákat szítanak, egymás ellen fordítják, és elidegenítik őket. Így végül elérik, hogy társuk csak rájuk számíthasson.

A kapcsolatokban mindezek mellett a manipulátorok jellemző taktikája még a bűntudatkeltés, a hazudozás, a tagadás, illetve a passzív-agresszív viselkedés is. Nem ritka, hogy a mérgező személy eléri, hogy társa még a valós történéseket is megkérdőjelezze, nem engedi számára, hogy elmondja másoknak a kapcsolati problémáikat, vagy megtagadja a kompromisszumokat. Általában a befolyásoló partner önző, csak a saját érdekeit veszi figyelembe, és sokszor lekezeli, megalázza párját.

A manipulatív, mérgező kapcsolatokat fontos időben felismerni, és ha a beszélgetés, a változtatás iránti kérések nem hatnak, jobb megszakítani őket.

Innen ismerheted fel a mérgező embereket

Leginkább akkor beszélhetünk mérgező személyről, ha valaki rosszindulatú, romboló és káros hatással van azokra, akikkel kapcsolatba kerül, illetve mentálisan veszélyes a többi emberre nézve. Általában az ilyen emberek feszültségeket okoznak egy társaságban, legyen szó baráti, munkahelyi vagy akár családi környezetről. Fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük