18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Nem szégyenlősködtek az ókori görögök: a pikáns vázák láttán elpirulnak a régészek

A modern kor emberének olykor meglepően direktnek tűnnek az ókori erotikus ábrázolások.

erotika görög műv cov

A mai kor embere gyakran megdöbbenve szembesül vele, hogy régen a szexualitás látszólag sokkal szabadabb, természetesebb, kevésbé tabusított részét képezte a mindennapoknak, mint napjainkban. Az erotika és a termékenység kérdése központi szerephez jutott a pogány népünnepélyekben és a művészetekben is.

A görög mitológiából fel lehet idézni többek között Zeusz hódításait vagy Dionüszosz, a bor és mámor istenének kultuszát, de a régészeti leletek is tartogatnak érdekességeket. Hogy hogyan reagált az előkerülő pikáns antikvitásokra a nagy nyilvánosság, arra jó példa a nápolyi régészeti múzeum mára már kevésbé titkos kis kiállítóterme, ahol a Pompejiben talált szexuális töltetű alkotásokat helyezték el. Miután 1819-ben I. Ferenc király elborzadva pillantotta meg őket a tárlaton - ekkor még nem voltak elkülönítve -, elrendelte, hogy a tárgyakat csak érett és erkölcsös látogatók tekinthessék meg.

Erotikus ábrázolások a görög művészetben

A szexualitás viszonylag gyakori témája az ókori görög és római művészetnek. A régészeti leleteken meglehetősen direkt ábrázolásokkal találkozhatnak az érdeklődök. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy ezek nem feltétlenül öncélúak, és valószínűleg nem is mind szándékoltan erotikus töltetűek. A falloszt megjelenítő szobrok, freskók, mozaikok például szerencsehozó képek lehettek a kutatók szerint.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük