Ennyi idő alatt kel lábra a pletyka
Fél óra elég, hogy továbbadd, amit hallottál?
Egy ausztrál kutatás szerint a nők igencsak kevéssé képesek megtartani a rájuk bízott titkokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pletykálkodásnak számos oka van, és az egészen ártatlan információk terjesztésétől a hazugságok hirdetéséig sok válfaja. Van, aki azért pletykál, hogy ettől népszerű legyen, hatalomra tegyen szert, míg mások leginkább szórakozásból használják, de tudományos megközelítések szerint még evolúciós haszna is van.

Nemrégiben az a híresztelés is lábra kapott, hogy mindössze fél óra elég ahhoz, hogy az ellenőrizetlen információ saját útjára lépjen.

Egy ausztrál arcápolási cég, a Simple által végzett kutatásban 3000 brit nőt kérdeztek meg arról, hogy tud-e titkot tartani - adta hírül a Daily Mail. Ugyan csak 10%-uk ismerte be, hogy képtelen erre, függetlenül attól, hogy mennyire bizalmas vagy személyes ügyről van szó. Ugyanakkor a megkérdezettek nagyjából fele bevallotta, hogy gyakran érez késztetést arra, hogy továbbadja, amit hallott, és 13% egyenesen azért terjeszt bizonyos infókat, mert szeretné, ha azt minél többen hallanák.

A megkérdezettek 85%-a szívesen hallgatja mások pletykáit. A legkedveltebb témáknak a szerelem és a párkapcsolat, valamint a plasztikai műtétek bizonyultak. A kérdezők arról is beszámolnak, hogy mindössze 32 perc elég ahhoz, hogy kiszivárogjanak az információk.

Az eredmény hitelessége több szempontból is megkérdőjelezhető. Nem derül ki, milyen módszerrel jutottak erre az eredményre, és az sem egyértelmű, hogy ez a fél óra szigorúan a titkokra, vagy általában az említésre méltó eseményekre vonatkozik, melyekről valaki szeretne beszámolni másoknak is, hiszen az egész kutatásban nem különül el a füllentés a valóságtól, a titkos a nyilvánostól.

Bár első hallásra a fél óra kevésnek tűnik, a mobil és az internet jócskán megkönnyíti a pletykálni vágyók dolgát, és növeli a sebességüket is. A római La Sapienza Egyetem kutatói épp ezt vizsgálták. Kidolgoztak egy képletet, melyből az internet pletykaterjesztő sebességét lehet kikalkulálni, és úgy találták, hogy - pletykától függően - néhány óra szükséges ahhoz, hogy az internet a szárnyaira kapja a híreket.

A kutatók sztárpletykák terjedését vizsgálták, de saját kísérlettel is előálltak. A Twitteren bejelentették, hogy projektjükre nem kapják meg az ígért támogatást a kormánytól, és 17 órával később már teljes oldalon foglalkozott az üggyel a Corriere della Sera.

Ezt is szeretjük