Apró, intim titkok, melyek tönkretehetik a barátságot
Ne oszd meg a csajokkal!
Vannak esetek, amikor az őszinteség több kárt okoz, mint használna. Nézd meg, mely esetekben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igaz, a női barátságokat a közvélekedés és a pszichológusok is mélyebbnek, tartósabbnak gondolják, mégis jóval több csajszövetség bomlik fel, mint férfibarátság. Mivel előbbi törékenyebb, így nem csoda, hogy könnyű összegyűjteni a megbocsáthatatlan sérelmek sorát, ami próbára teheti a kapcsolatot.

Mit kezdjek egy titok nélküli emberrel?

A nők bizalom és közvetlenség iránti igénye rántja sokszor a másik felet a saját intimszférád határain belülre. Vagyis első számú elvárás a nyílt kommunikáció és az egyéni élmények, tapasztalatok megosztása, különben hiába a testvéri érzés vagy az egymást fedő életszemlélet.

Vannak azonban esetek, amikor megfontolandó, mennyit és hogyan árulsz el magadról - még akár a legjobb barátnődnek is. Egyrészt kell, hogy legyen az életednek egy része, ami érintetlen marad, amit nem osztasz meg másokkal. Ha a barátokkal sorra veszitek egymás életterületeit, és alaposan szétcincáljátok, nem marad felfedezésre váró anyag. Popper Péter mondta egyszer egyik előadásában: - Lehet valaki nagyon kedves és helyes, ha nincs semmi titka. Hát mit kezdjek én egy titok nélküli emberrel?

Máskülönben meg bármennyire is próbálod beletuszkolni barátnődet az általad megélt helyzet lelki gyakorlatába, saját tapasztalataidat, szomorúságodat, félelmedet vagy akár örömödet sosem tudja teljesen magáénak érezni - ahogyan te sem az övét -, ezért álságos az ellenkezőjét állítani, vagy éppen a másik empátiaérzékét megkérdőjelezni. Arról nem beszélve, hogy az őszinteség címkéje alatt nagy sebeket lehet ütni a másikon.

Amikor az egód eluralkodik a kapcsolaton, és egyszerűen kényelemből vagy felelőtlenségből zúdítod rá a kegyetlen valót barátnődre, megszabadulsz a bűntudattól és a titok terhétől, attól a ponttól kezdve pedig már az övé a probléma teljes terhe.

Bántó őszinteség

Óriási a különbség a kegyetlen és a kíméletlen őszinteség között. Kíméletlen vagy, ha felhívod a barátnőd figyelmét arra, hogy a pasija egyértelmű jeleket küld egy másik csaj felé, vagy akár nem hallgatod el, ha félreérthetetlen helyzetben találod a fickót egy harmadikkal. Ilyen esetben vállalnod kell a rossz hír hozójának szerepét - a barátnőd érdekében, akinek nyilván jólesik, hogy megmented a megalázott szereptől.

Ha azonban ösztönös ellenszenvet érzel a lány szívszerelme iránt, és legszívesebben az undorskála minden fokát felvonultatnád pontról pontra a sráccal kapcsolatban, ne tedd. Ezzel feleslegesen megbántod a barátnődet - már nem vagytok kamaszok, nem fogja dobni a pasit csupán azért, mert szerinted vérciki, ahogyan öltözik, az arca egy nevetséges rajzfilmhőst idéz fel benned vagy irritál a hangja. Ellenben őt minősíted azzal, hogy vacaknak ítéled az ízlését.

Éretlen fecsegés

Az érzelmi intelligencia fontos összetevője, hogy tudod, mi az, ami a párkapcsolatodból kizárólag két emberre, azaz csakis a résztvevőkre tartozik. Persze vannak esetek, amikor úgy érzed, meg kell osztanod valakivel: megéled a csúcsok csúcsát, vagy pont ellenkezőleg, katasztrofális szexben volt részed, és muszáj megkérdezned, általános jelenséget tapasztalsz, esetleg egyedi problémát kell orvosolnod. Ilyenkor jól jön egy barátnői tanács vagy csak egy türelmes és megértő fül, nem több.

Vannak azonban határok az intimitásban, amit átlépve már kellemetlenné válhat a kitárulkozás. Valószínűleg a barátnőd sem szívesen hall a kelleténél több információt a pasid orális ügyetlenkedéseiről, arról nem beszélve, hogy a kiszolgáltatott fél mit sem tud a kéretlen kitárulkozásról.

Kavarásveszély

Még egy kockázatos terület van a baráti tabuk listáján, ez pedig a harmadik barátnő által rád bízott titok felelőtlen kikotyogása. Különösen, ha az kettejük konfliktusával kapcsolatos. Ha eredetileg akár jó szándékkal is, de megosztod ezt a bizalmas infót, semmi sem garantálja, hogy a frissen megbántott fél nem csap az asztalra, és nem kéri számon a dolgot bármelyikőtökön. A vége könnyen lehet egy baráti körös balhé, amiből - mivel már az elején belekotyogtál - te sem maradhatsz ki.

Jellemző lehet, ha megszokod a nagy vallomásokat, már észre sem veszed, mi az, amit jobb lenne lakat alatt őrizned. Mindenképpen mérlegelj, és számolj az őszinteség romboló hatásaival, mielőtt eljár a szád.

Ezt is szeretjük