Egy elvált apa sohasem lesz teljesen a tiéd? Erre számíts mellette
Előző házasságából származó gyermeke van a férfinak? A ti esetetekről kérdeztük a szakértőt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy biztos, ha a párodnak volt már egy házassága előtted, és ebben a korábbi kapcsolatában gyerekek is születtek, akkor soha nem tudhatod meg, milyen az a párkapcsolat, amit csak két ember alkot.

Természetesen van egy olyan idillikus helyzet, amelyben te is jól érezheted magad, ehhez azonban sok mindennek kell összejönnie. Ezt teheted, hogy neked sikerüljön.

Egy férfi, két szerep

Azért, hogy máris könnyebben érezhesd magad, onnan indulunk, hogy ha a párod elvált, akkor - mint férfi - már lezárta a viszonyát a volt nejével, mint nővel. Vagyis a férfi téged választott maga mellé új társnak, nőnek, így nincs okod aggódni, féltékenykedni.

Ha ehhez tartod magad, és képes vagy teljes mértékben megbízni benne, elhinni neki, hogy apaként vannak csupán kötelességei, és az exében legfeljebb szülőtársat lát, minden rendben lehet köztetek.

Ki nyit ajtót a láthatáson?

Arra persze nincs garancia, hogy a volt feleségben sem keveredtek össze a nő érzései az anya lehetőségeivel. Ha ő ugyanis nőként megbántódott, és emiatt haragszik a párodra - benne a férfira -, ám ezeket az indulatait az anyaságába csomagolja, nagy hirtelen egy frontvonalban találhatod magad. Az "anyanő" pedig nem a férfit zsarolja, bántja majd, hiszen hozzá már nincs köze, hanem az apát - mondjuk a gyerekek eltiltásával -, sőt, még te is a célkeresztjébe kerülhetsz.

Nincs más eszközöd, mint kimaradni a küzdelemből. Állj a párod mellé, biztosítsd arról, hogy te megérted, és ezekkel a körülményekkel együtt is elfogadod őt, azaz legyen türelmed várni rá, amíg elül a csatazaj.

Hol a helyed az asztalnál?

A korábbi feleséggel tehát nincs közvetlenül dolgod, ám a párod gyerekeit be kell vállalnod. Sajnos itt hibázhatsz a legtöbbet. Neked kell jó képet vágnod ahhoz, hogy ők sokszor elsőbbséget élveznek.

Az apjuk esetleg úgy enyhíti a lelkiismeret-furdalását, hogy olykor még akkor is mellettük dönt, amikor neked valóban szükséged lenne rá. Számos lemondott randevú után, kényszeredett közös programokon és kegyetlen gyermeki elutasításokon át harcolhatod ki magadnak a státuszodat. Itt a lényeg: te az apjuk új társa vagy. Soha ne jusson eszedbe anyáskodni. Te mindig a párodnak segítesz akkor, ha a gyerekeiért is teszel. Itt vannak a határaid, ne lépj túl rajtuk.

A te gyerekeid és a miénk

A családállítás módszere gyakorlati tapasztalatokkal segít eligazodni az ilyen helyzetekben. Elvileg az az új kapcsolat, amit te hoztál létre a férfival, előjogokat élvez, hiszen a fejlődést szolgálja. A párodnak férfiként csak és kizárólag rád kell figyelnie.

A párod gyerekeinek azonban mindig van helyük a ti családotokban is. Te soha nem léphetsz az anyjuk helyébe, mindössze véleményt mondhatsz a gyerekeket érintő kérdésekben, dönteni kizárólag az anyának és apának van joga. Igen, emiatt azzal a nővel, aki a gyerekeket megszülte, a párod az élete végéig összekötődik, de csak mint szülőtárs.

És hogy a férfi kiegyenlíthesse azt az áldozatot, amit te az ő csomagja bevállalásával hoztál, veled is vállalhat közös gyereke(ke)t. Ekkor jön létre az az alrendszer - te, a férfi és a gyereke(i)tek -, amihez senki másnak nincs köze. Ettől azonban még a nagy egész, volt feleségestül, a korábban született gyerekekkel is létjogosultsággal bír.

Ezt is szeretjük