Ha erről faggatja a szülő a felnőtt gyerekét, csak eltolja magától - 4 viselkedés, ami eltávolodást idéz elő
Van, hogy a szülő csak jót akar, és észre sem veszi, hogy a viselkedése meggyengíti a felnőtt gyermekével való kapcsolatát.

anya lanya vita
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülő és gyermeke közötti kapcsolat az idő múlásával folyamatosan változik. Míg kicsi korban mindenkinek szüksége van az anya és az apa gondoskodására, segítségére, felnőttkorban ez az igény egyre inkább csökken. A leválás és az elengedés viszont nem mindig megy olyan könnyen és zökkenőmentesen.

A szülők néha még akkor is túlzásba viszik az aggódást, a kérdezősködést és a tanácsadást, amikor gyerekük már saját életet kezdett, és szeretne önállóan boldogulni. Érdemes inkább óvatosan kezelni ezt a helyzetet, ugyanis néhány viselkedés pont az ellenkezőjét éri el annak, amit az anya vagy az apa szeretne: nem közelebb viszik őket egymáshoz gyermekükkel, hanem eltolják őket maguktól. A következő szokások gyorsan eltávolodást eredményeznek.

„És, megismerkedtél mostanában valakivel?”

Vannak, akik szívesen és nyíltan beszélnek a szerelmi életükről az édesanyjukkal vagy az édesapjukkal, ám sokan szeretik inkább megtartani maguknak azt, hogy randiztak-e valakivel, és csak akkor beszélnek a kapcsolatukról, ha az már komolyabb, több hete tart.

A szülők viszont előszeretettel kérdezősködnek ezekről a témákról. De, ha túlzásba viszik a nyaggatást, az megterhelő, sőt, zavaró lehet a felnőtt számára, aki csak még jobban elzárkózik majd attól, hogy ezekről meséljen. Ezért nem érdemes sokáig zaklatni azzal, hogy van-e épp párja, vagy mikor randizott utoljára, azzal pedig főleg nem, hogy ideje lenne megházasodnia. Néha-néha fel lehet tenni egy-egy hasonló kérdést, de nem szabad erőltetni, mert azzal eltolják maguktól a gyermeküket.

„Nem akarsz végre munkahelyet váltani?”

A szülők hajlamosak olyan pálya és olyan munkahely felé terelni a felnőttet, ami szerintük megfelelő, és ahol a lehető legtöbbet fizetnek. Az azonban, hogy hol dolgozik valaki, a saját döntése kell, hogy legyen. Tanácsot adni, beszélgetni persze lehet a témáról, de nem javasolt állandóan azt kérdezgetni, miért nem mond fel, és pályázza inkább meg a jobb fizetést ajánló cégnél az állást. Az, hogy szeresse a munkáját, hosszútávon gyakran fontosabb, mint az, hogy a másik helyen egy kicsit többet kereshet. Mert, ha rossz környezetben kell dolgoznia, vagy olyan feladatot kell végeznie, ami a nehezére esik, vagy, amit unalmasnak talál, az gyorsan boldogtalanságot és motivációvesztést eredményezhet.

A szülők győzködésétől ráadásul úgy érezheti, hogy elégedetlenek a teljesítményével, nem büszkék rá, ezáltal erőteljesen megromolhat a velük való kapcsolat. Az is előfordulhat, hogy egy idő után betelik nála a pohár az állását illető kritikák miatt, és egyre kevesebbet keresi majd édesanyját és édesapját.

A cikk az ajánló után folytatódik

„Nem költözöl inkább haza?”

Ha a fiatal felnőtt az egyetem ideje alatt elköltözött, a szülők sokszor próbálják a lediplomázás után arra ösztönözni, hogy bútorozzon ismét haza hozzájuk. Kedves és gondoskodó gesztus, ha felajánlják lehetőségként, de szintén rossz vége lesz, ha erőltetik, és folyamatosan amellett érvelnek, hogy miért is lenne jobb újra velük lakni. Ha a gyerek saját életet akar kezdeni, saját lakásban, és ezt valamilyen formában meg is tudja oldani, érdemes inkább ebben támogatni. Ezzel ugyanis erősíthető a szülő-gyermek viszony, míg az ellenkező viselkedés inkább elgyengíti és tönkreteszi azt.

A pénz, mint a befolyásolás eszköze

Ha a szülő nyújt valamiféle anyagi támogatást, azt semmi esetre sem szabad, hogy zsarolásra használja. Gyakori hiba, hogy a pénz megvonásával szeretné rávenni a gyerekét arra, hogy azt tegye, amit ő szeretne, de ezzel gyorsan azt éri el, hogy inkább lemond majd az összegről a teljes önállóságért és a szabad döntéshozásért cserébe, és megszakítja, vagy nagyon minimálisra csökkenti anyjával, apjával a kapcsolatot.

Természetesen nem arról van szó, hogy nem szabad beszélni vele, ha mondjuk teljesen felesleges, értelmetlen vagy az életkörülményeihez képest borzasztóan drága dolgokra szeretné költeni. Hanem - csak, hogy egy durva példát említsünk - arról, hogy nem jó a pénz megvonásával zsarolni például a szakításért, ha nem szimpatikus a párja.

Ki az anya, és ki a lánya? Elképesztő a hasonlóság

Anyák és lányaik gyakran megszólalásig hasonlítanak egymásra. A következő párosok olyannyira egyformák, hogy a legtöbben nem tudják, melyikük a szülő, és melyikük a gyerek. Te eltalálod, ki az idősebb?

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük