Tényleg tilos a harmadik randiig a szex? 5 elavult szabály, amit a pszichoterapeuta szerint ideje elfelejteni

Ezeket a régi, elavult randiszabályokat a szakértő szerint senkinek nem kellene betartania.

Elavult randiszabályok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos íratlan randiszabály létezik, melyek nagy részét még ma is sokan betartják. De tényleg olyan fontosak? Érdemes így taktikázni az ismerkedés során? Leah Aguirre pszichoterapeuta szerint egyáltalán nem.

A Psychology Today oldalán fejtette ki, hogy néhány elvárás ma már teljesen érvényét vesztette. Sok közülük a társadalmi normákon, illetve a hagyományos nemi szerepeken alapul, és jó párat manapság ideje lenne minél hamarabb elfelejteni. Elárulta, szerinte melyek ezek.

A harmadik randiig tilos a szex

Bár úgy tartják, a harmadik randiig tilos a szex, a szakértő szerint a legjobb, ha a felek mindent úgy és olyan tempóban csinálnak, ahogyan nekik igazán jólesik. Leah Aguirre elmondta, a szeretkezés és az intimitás az ismerkedés, valamint a kapcsolatok fontos részét képezik, de minden ember más, mindenkinek megvan a saját elképzelése arról, mi az ideális. Egyesek inkább várnak néhány hetet vagy hónapot, míg mások részéről teljesen rendben van, ha már a korai szakaszban lefekszenek egymással. A legfontosabb azonban az, hogy a partnerek megbeszéljék igényeiket, elvárásaikat, és úgy cselekedjenek, ahogyan az mindkettejüknek a legjobb.

Lényeges, hogy két ember ilyenkor azt is megossza egymással, mi az, ami kellemetlen érzéseket kelt bennük, és szintén fontos, hogy tiszteljék egymás döntéseit, kéréseit már az első találkozástól kezdve.

Várj, hogy a férfi tegye meg az első lépést!

A nőknek rengetegszer mondják, hogy ne kezdeményezzenek, hanem várjanak addig, amíg a férfi meg nem teszi az első lépést, ám a szakértő nem ért egyet ezzel a tanáccsal. Úgy véli, bármelyik fél a kezébe veheti az irányítást, és közeledhet elsőként a másikhoz. Bár az erősen élő nemi szerepek még mindig azt sugallják, hogy a férfiaknak kellene vezetnie, dominálnia, randevút kérnie, a nőknek pedig várni a partnerre, ez a szabály mára teljesen elavulttá vált. A pszichoterapeuta szerint az egy dolog, hogy valaki értékeli a hagyományos nemi szerepeket, ezzel nincs is semmi baj, de egyáltalán nem kötelező ezek alapján cselekedni. Ha valaki kezdeményezni akar, akkor azt bátran megteheti, hiszen joga van hozzá. A másik pedig valószínűleg hízelgőnek találja majd a gesztust. Ha pedig mégsem, akkor az jól jelzi, hogy nem illettek volna össze.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Légy elérhetetlen!

„Légy elérhetetlen!” „Ne válaszolj azonnal!” - hangzanak a gyakori tanácsok, ám a szakértő pont az ellenkezőjét javasolja: „Ha érdekel, tudasd vele, és cselekedj!” - üzeni Leah Aguirre. Szerinte, ha az ember ráér, és van kedve hozzá, akkor fogadja el a meghívást, és menjen el a randevúra. Ha pedig szívesen találkozna legközelebb is az illetővel, nyugodtan adja ezt a tudtára. Hozzátette, bár fontos, hogy az ember élje a saját életét, az is lényeges, hogy ha ismerkedni szeretne, legyen nyitott, és legyen tisztába azzal, hogy hogyan érez, hol tart, vagy mit akar.

Ha kedvel valakit, mondja el, ha üzenetet kap, válaszoljon, hiszen nincs szükség arra, hogy három órát várjon a felelettel, és közben úgy tegyen, mintha az egész nem is érdekelné. Amennyiben mégis ezt teszi, azzal egy soha véget nem érő játékba keveri magát, aminek általában nincs jó vége. A szakértő szerint a lényeg az egyensúly: nem kell mindent eldobni, félretenni egy emberért, de erőfeszítéseket kell tenni, ha valóban érdeklődik valaki a másik iránt.

randi 3
Fotó: BartekSzewczyk / Getty Images Hungary

Ne beszélj politikáról!

A szakértő szerint azt a szabályt sem érdemes betartani, miszerint nem szabad az első randin politizálni. Úgy véli, a felek bátran érinthetnek hasonló témákat már ilyen korán, hiszen ebből könnyen kiderül, hogy hasonlók-e az értékeik, a világnézetük, a felfogásuk. A meggyőződések megosztása ugyanis kulcsfontosságú a hosszú távú kapcsolatokban. Érdemes felfedezni, megvitatni a témát, hogy kiderüljön a felek kompatibilitása. Nincs azzal baj, ha komoly, mély, kényelmetlen beszélgetések folynak a randevúkon, hiszen ezekre is szükség van. Persze nem kell mindent a politikának uralnia, de nem árt érinteni - kivételt képez ezalól az, ha a feleket egyáltalán nem érdekli az ügy.

Légy kedves, és adj esélyt!

A pszichoterapeuta szerint fontos a nyitottság, de az embernek tudnia kell, mi a legjobb számára, és azt is, hogy joga van ez alapján cselekedni, dönteni, vagy bármikor véget vetni a randevúnak. Mindenki tudja, mit keres, és azt is, hogy érdekli-e a másik, vagy sem, ezért ha úgy érzi, nem passzolnak össze, a szakértő szerint nyugodtan lezárhatja a találkát. Persze ez nem azt jelenti, hogy szó nélkül hagyja ott a másikat, de bízzon az ösztöneiben, és legyen őszinte a partnerrel, ha úgy véli, nincs jövője a kapcsolatnak. Nem kell mindig mindenkinek esélyt adni. 

Illemszabályok férfi és nő között

Rossz benyomást kelthet például egy randevún, ha a férfi nem tudja, mit hogyan csináljon, vagy éppen, ha a nő vár el olyan dolgokat is a partnerétől, amiket valójában nem is kellene megtennie. Éppen ezért, hogy minden tökéletesen menjen, érdemes jobban tájékozódni az etikettet illetően, ami ráadásul nemcsak a randin, hanem a hétköznapokban, sőt a munkahelyen is hasznodra lesz. A legfontosabb illemszabályokat gyűjtöttük össze, amiket férfinak és nőnek be kell tartania egymás között.

A 11 legfontosabb illemszabály férfi és nő között - Tudod, ki száll be először a liftbe?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük