Egy rossz szó, és vége a kapcsolatnak?

3 buta tévhit a szakításról

Aggódsz, nehogy elronts valamit, és folyton a másik reakcióit lesed? Számolj le a tudattalan félelmekkel.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon miért aggódsz már szinte a párkapcsolatod legelején azon, hogy vége lehet? Taktikázol ahelyett, hogy jókedvűen megélnéd a szerelmet? Aggódsz, nehogy elronts valamit, praktikákba menekülsz, folyton a másik reakcióit lesed? Számolj le tudattalan félelmeiddel, hogy elkerüld a gyors szétválást. Így kaphatsz esélyt a boldog beteljesülésre.

Az őszinteség nem kifizetődő - ez talán a leggyakoribb tévedés és csapdahelyzet, amibe valójában magadat kormányozod bele. Visszakérdezhetsz persze: na, de hol vannak a határok? Honnan lehet tudni, mit érdemes elmondani, és mi az, amit jobb örökre megtartanod magadnak?

A legfőbb szabály, hogy minden, ami az adott párkapcsolatod létrejötte előtt történt veled, csakis rád tartozik. Természetesen mesélhetsz a múltadról, ám nem érdemes mindent a legapróbb részletekig kiteregetni. A párod óhatatlanul következtetéseket von majd le ugyanis a hallottakból, és netán viszonyítani kezd. Gondold csak végig, ha a pasid hosszasan áradozna neked azokról a korábbi estékről, amikor az exbarátnőjével verseket olvastak egymásnak gyertyafénynél, vajon megállnád-e, hogy ne próbáld lemásolni és lepipálni ezt? Ám vigyázat, ugyanaz a romantikus helyzet újratöltve igen rosszul sülhet el. Ugye, te sem szeretnél ugyanazon a padon ücsörögni majd az új pároddal, ahol az előző barátod először csókolt meg?

Kedves gesztusod eredménye tehát kínos feszengés lehet. Ilyenkor azt kockáztatod, hogy a pasid az exéhez mér téged, majd netán elmenekül. Annak a kapcsolatnak nyilván nem véletlenül lett vége, ő most már valami mást keres. Egyszóval: a múltad részleteit tarts meg magadnak, és te se kíváncsiskodj a kelleténél jobban. Ez a hosszú, boldog kapcsolat első fontos feltétele.

Mire vágyik a férfi a párkapcsolatban?

Nézegess képeket!

Elolvasom

A hazugság rabság

Ami azonban a kettőtök viszonyát érinti, azzal kapcsolatban nem érdemes titkolóznod. Először is, a férfiak az egyenes beszédből értenek. Azt értelmezik, amit közölsz velük. Ha tehát nem tetszik valami, ha mást szeretnél, ha pontosan tudod, hogy mire vágysz, ne hagyd találgatni a pasit. Nem biztos ugyanis, hogy magától megfejti, mit vársz el tőle. Ne gondold, hogy az erősebbiknek tartott nem tagjaival nem lehet megbeszélni szinte mindent. Fontos persze, hogy a megfelelő pillanatban és egyértelműen adagold a mondandódat. A folyton titokzatoskodó és megfejtendő nők - a tévhitek ellenére - rövid ideig vonzóak számukra.

A férfiak hódítani szeretnek, és arra büszkék, hogy sikerül boldoggá tenniük egy nőt. Ám a hiábavaló küzdelmet hamar felismerik. Ilyenkor inkább feladják, és gyorsan lelépnek. Ha pedig hibát követsz el, sajnos be kell vallanod. A hallgatásból füllentés kerekedhet, ami hazugsággá növi ki magát. Ez aláássa azt a bizalmat, amire egy hosszabb távú, működő párkapcsolat felépíthető. Az őszinteséggel olykor valóban kockázatot vállalsz, ám ez az egyetlen lehetőséged arra, hogy felmérd, valóban erre a férfira vágytál és vártál-e.

Tudod, miért viselik a gyűrűt a negyedik ujjon? 10 ősi szerelmi szokás, ami nem megy ki a divatból

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nincs tökéletes álca

Mi zajlik benned, ha összevesztél a pároddal? Azonnal a világ, de legalábbis a kapcsolatotok végét vizionálod, és rögtön el is siratod? Avagy pufogsz egy kicsit magadban, végiggondolod a helyzetet, majd képes vagy tisztázni a történteket, netán még bocsánatot is kérni, ha neked van okod rá? Az első esetben nem vagy biztos magadban, és nem bízol meg a párodban sem. Esetleg tudattalan félelmek tartanak fogva - netán az elhagyattatástól rettegsz? -, ezek gyökerei sokszor a múltban, például a gyerekkorodban, a szüleidhez fűződő viszonyodban keresendők.

Ha gyakran kerülsz olyan helyzetbe, amikor a tudatos vágyaid ellenében cselekszel, amikor a magad számára is érthetetlen módon elrontod azt, amiből valami szép és jó kerekedhetne ki, érdemes a lelked legmélyéről irányító, rejtett háttér-összefüggéseket felderíteni, mondjuk a családfelállítás módszerével. Egy biztos, ha inkább álcát viselsz, hogy megtartsd a férfit, ne tervezz nagyon előre. Aki megfelelni akar, nem azt mutatja magáról, amiben valóban jó. A párod torz képet lát, amit lehet, hogy félreértelmez. Csakis akkor találhat rád éppen az a férfi, aki számodra a legideálisabb társ, ha valóban önmagad vagy.

Fuss el véle?

Akkor van vége a párkapcsolatodnak, ha te akarod. Nem hiszed? Na, jó, mérlegeljünk egy kicsit. Amennyiben tudod, hogy mit és kit szeretnél, és ezt ki is mered mutatni, képes vagy dönteni. Vagyis továbblépsz, ha valami nem stimmel a kiszemelt pasival, ha nem érzed jól magad vele.

A férfiak akkor hagynak el, ha például rosszul választasz, és hiába szeretnél megfelelni, nem tudod azt nyújtani, amit az illető elvárna tőled. Ilyenkor is benne vagy a döntésben, legfeljebb nehezen veszel tudomást róla. Ami pedig azt a tévhitet illeti, hogy felmelegítve csakis a töltött káposzta jó, egy párkapcsolat nem - esélyed lehet bizonyítani ennek az ellenkezőjét is. Mérd fel reálisan magad, fogalmazz meg valós célokat, és változz, ha úgy gondold, megéri. Mielőtt tehát elmenekülnél, adj esélyt a hétköznapi csodáknak, amik nem megtörténnek veled, hanem te viheted végbe azokat.

Neked volt már olyan kapcsolatod, melyben nem merted vállalni magad?

OLVASD EL EZT IS!

buvol
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Innen tudhatod, hogy csak hiteget a pasi

szenyo
  • féltékenység
  • párkapcsolati probléma

Óránként három ellenőrző telefon

Ezt is szeretjük