Így szerette egymást a Down-szindrómás pár az utolsó pillanatig: minden akadályt legyőztek
Az élet nem mindig igazságos, és vannak, akiknek sokkal több nehézséggel jár, de egyesek ebből a helyzetből is próbálják kihozni a legjobbat.

down-hazassag
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindig szívszorító olyan emberek történetével megismerkedni, akik a nehéz sorsuk ellenére példát mutatnak másoknak. Lehet, hogy nem olyanok, mint a legtöbben, de a kitartásról, az élni akarásról és a feltétel nélküli szeretetről bőven tudnának mesélni.

A Down-szindrómás pár története pont ilyen: egy életen át tartó szerelem és rengeteg szép emlék van mögöttük, mert a betegségük nem állhatott a boldogságuk útjába. Ezzel hatalmas motivációt jelentenek azoknak a hasonló cipőben járó embereknek, akik kételkednek abban, hogy az állapotuk miatt valaha boldog párkapcsolatban élhetnek.

Szerelem első látásra

A Down-szindrómával született Kris Scharoun 1988-ban látta meg egy táncos eseményen Paul DeForge-ot, és első látásra egymásba szerettek. Ahogy a hölgy mondta, amint belenézett a férfi szemébe, azonnal látta az egész jövőjét. Bár sokan kételkedtek a kapcsolatukban és abban, hogy elég intelligensek-e a házassághoz, a pár mindenkire rácáfolt. Öt évvel később, 1993-ban összeházasodtak, amivel Kris kislány kori álma is valóra vált, hiszen már egészen fiatal korától kezdve a nagy napról álmodozott. Gyakran esküvői magazinokból vágott ki ruhákat, csokrokat, ékszekeret, és felragasztotta őket a falra.

Bár a Down-szindrómásokra csak nagyon ritkán jellemző a hosszú távú párkapcsolat a tapasztalatok hiánya és a külső nyomás miatt, többen bebizonyították már, hogy nem lehetetlen a rendellenesség mellett harmonikus életet kialakítani. Huszonöt év házasság mindenkinél hosszúnak számít, de náluk főleg ritka, hogy ilyen sok időt leélhetnek egymás mellett, így Kris és Paul lettek az Egyesült Államokban a legtovább házasságban élő Down-szindrómás pár. 

Míg a halál el nem választ

2018-ban nem tudták úgy ünnepelni a 25. házassági évfordulójukat, ahogyan szerették volna: Paulnál korai stádiumú demenciát és egyéb olyan betegségeket is megállapítottak, amelyek nagyban rontották az egészségügyi állapotát. Éppen ezért azt javasolták neki, hogy költözzön speciális otthonba. Amikor felesége megtudta, nagyon letört, de megfogadta, hogy még a nehézségek ellenére is mindig a szerelme mellett lesz - és így is tett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pár és családja úgy érezte, hogy igazságtalanul küldik otthonba Pault, így petíciót nyújtottak be, hogy otthon ápolhassák a férfit. Hamarosan azonban annyira leromlott az állapota, hogy kerekesszékbe kényszerült, és 24 órás ellátásra volt szüksége, így végül kénytelenek voltak mégis egy bentlakásos intézmény mellett dönteni. Kris folyamatosan látogatta, főzött neki, mit sem törődve azzal, hogy neki sem volt könnyű az élete. Az asszony ugyanis cukorbetegséggel küzd, valamint a családja is széthullott: apja korán meghalt, édesanyja is beteg volt, ezért egy ideig ő maga is állami intézetben élt.

down-hazassag1
Fotó: view.yahoo.com / Pinterest

Az állapotuk miatt soha nem vállaltak gyereket, de mindenük megvolt, ami a boldogsághoz kellett. És ami a legfontosabb: betartották az ígéretüket, miszerint jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, amíg a halál el nem választja őket. Paul 2019 áprilisában, 56 évesen elhunyt, nem sokkal azután, hogy az ezüstlakodalmukat ünnepelték. Akkor számos ember gratulált nekik a sok együtt töltött, boldog évhez. Házasságuk motiválóan hatott minden olyan emberre, aki az állapota miatt nem mer kapcsolatokat kialakítani.

Down-szindrómás balerina és trónörökös: gyönyörű képek készültek a különleges gyerekekről

Down-szindrómás gyerekek voltak a fotóművész modelljei a festmények újrafotózásakor: így még több tartalmat kaptak a képek.

(Borítókép forrása: Buffallo News / Pinterest)

Ezt is szeretjük