Mit szólnál egy kellemes estéhez francia-módra?

Nem kell Párizsba zarándokolnod, hogy megérintsen az édes semmittevés szele. Megmutatjuk, hogyan csináld. (x)

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyar - francia társalgási szótár

Daniel Labrosse a francia Chez Daniel étterem tulajdonosa, 17 éve él Magyarországon magyar családjával.

- A romantikus pillanatokban milyen nyelven beszélsz a pároddal?
- Azt a nyelvet használom, amit a barátnőm is ért - de a testbeszédet mindenki ismeri, az nemzetközi! Meg persze a szemeinkkel is tudunk beszélni.

- Mi varázsolt el téged Magyarországban?
- Mielőtt idejöttem, azt gondoltam, hogy ez egy amolyan vad ország lovakkal, hatalmas nagy síkságokkal, gyönyörű nőkkel… Bár talán még mindig vad, de már egy egészen más szemszögből nézve. Magyarország minden nap tartogat számomra meglepetéseket - és ezt nagyon szeretem benne!

- Melyik magyar étel passzol a legjobban a Créme Caramelhez?
- A menü tyúkhúslevessel kezdődik, aztán marhapörkölt nokedlivel és végül a Créme Caramellel fejeződik be. Ám nyáron - csak, mint mindenütt máshol - a jégkrémet az emberek önmagában is fogyasztják, hogy felfrissíthessék magukat a forróságban.

Ideiglenesen Franciaországban…

Két kitűnő íz kompozíciója - fagylaltok és karamell krémek – ez a franciák specialitása. A karamell különleges és legfontosabb alkotóeleme a francia konyha sok desszertjének. Először használták, mint az “i” betű feletti pontot a mai napig híres Crème Caramel - lángoló krém - készítésekor. A karamell rövid ideig sütött cukor. Nem tudni, hogy ki volt az első, aki erre az egyszerű, de zseniális gondolatra
ébredt, ami végül ilyen páratlan íz létrejöttét eredményezte.

A karamell először egy francia konyhai receptkönyvben került leírásra 1691-ben
és széleskörűen közkedvelt a mai napig. A fagylalt fejlődésében Franciaországnak is megvan a saját jelentős szerepe. A francia 18. századi fizikus Rene Antoine Reaumur fedezte fel, hogy a jég fagyasztás közbeni keverése megjavítja annak állagát és ízét. Francia cukrászok nemzedékei nagy igyekezettel dolgoztak azon, hogy a fagylalt desszerteket a konyhaművészet élvezeti csúcsára emeljék. Párizsban a 17. században került megnyitásra Európa első fagylaltozója. Ma már nehéz elképzelni romantikus francia estét a gondolatokat keltő karamell ízű fagylaltok nélkül.

Franciaország a házadban

Mit szólnál a „la soiree du plaisir”-hoz, vagyis egy kellemes estéhez? Változtasd lakásodat egy kis francia kocsmává valahol a Rue Montmarte mentén. A kellő hangulat megteremtéséhez szükségesek lesznek frissen vágott virágok. Szükség lesz még francia zenére is. Amikor már mindez megvan, akkor itt az ideje a francia ételek fogyasztásának.

Próbálj megkóstolni néhány fajta francia sajtot, amelyek létezéséről korábban még csak fogalmad sem volt. Ezek legjobban eredeti francia borokkal ízlenek. Ne félj kísérletezni a főételekkel. Győződj meg a csigák, foie gras finom ízeiről és emlékezz arra, hogy az osztrigák kitűnő potencianövelők. Desszertként fogyassz Carte d’Or Crème Caramel fagylaltot.

Talán szeretnéd a fagylaltot eredeti franciapezsgővel fogyasztani? Talán szeretnéd a fagylaltot meleg almás pitével fogyasztani? Jól hangzik? Próbáld ki alábbi
receptünket és győződj meg róla, hogy milyen egyszerű is ezt elkészíteni.

Ötlet a mai estére

Karamell fagylalt meleg almás pitével

Összetevők:

  • Carte d’Or Crème Caramel fagylalt
  • almás pite
  • 100 ml Carte d’Or vaníliaszósz
  • 100 ml Carte d’Or eperszósz
  • tejszínhab
  • 2 db, friss eper és mentalevelek
  • 1 tábla fekete csokoládé

Elkészítés módja:
Az almás pitét melegítsd fel sütőben, vagy mikrohullámú sütőben. Díszítsd a tányért ágacskát rajzolva annak szélére: csinálj pontokat felváltva eper és vaníliaszószból,
majd ezt követően kend szét úgy, ahogy az a képen látható, rajzolva például - fogvájóval - a tányér középen átfutó vonalakat.

Helyezz a tányérra fagylaltgombócokat, melléjük tejszínhab rózsákat és egy darab meleg almás pitét. A tábla csokoládét fel kell olvasztani párán, majd pergamenpapírra kiskanállal készíts megfelelő számú díszítést, széleiket szétkenve. A dekorációkat néhány percre hűtőszekrénybe kell tenni. Az egészet díszítsd felvágott eprekkel és mentalevelekkel, valamint a megdermedt csokoládé
díszekkel.

További információ:
www.jegkremdesszert.hu
(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2017591&banner=2021378&ord=RANDOM_NUMBER)%)

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük