Miért maradnak az emberek a boldogtalan kapcsolatokban? Nem a pénz vagy a kényelem az oka

Sokan azt hinnék, a saját érdekeik miatt maradnak az emberek a megromlott kapcsolatokban, pedig kiderült, egyáltalán nem így van.

boldogtalan par

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha egy kapcsolat megromlik, a felek eltávolodnak egymástól, és egyre boldogtalanabbá válnak, könnyű lehet a megoldás, legalábbis egy külső szemlélődő számára. Ha ugyanis mindent megpróbált a pár, mégsem sikerült helyrehozni a viszonyt, egyértelműnek tűnhet, hogy a szakítás mellett kellene dönteniük, sokan mégsem ezt teszik.

Rengetegen maradnak együtt a párjukkal akkor is, ha elhalványult a szerelem, egyre több a veszekedés, és semmilyen szempontból nem találják kielégítőnek, megfelelőnek a párkapcsolatukat. De miért van ez így? Egy kutatás erre kereste a választ.

Boldogtalanok, mégsem szakítanak

A Utah-i Egyetem kutatói két vizsgálatot végeztek el: az elsőben 1348 párkapcsolatban élő embert figyeltek meg tíz héten keresztül, a másodikban pedig ötszáz olyan férfit és nőt két hónapon keresztül, akik szakításon gondolkoztak. A Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban publikált eredmények pedig igencsak meglepőek lettek: kiderült, hogy, bár a legtöbben így gondolják, nem a kényelem vagy a pénz miatt nem hagyják el partnerüket a felek.

Samantha Joel, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy minél kevésbé függetlennek, önállónak látja az illető a párját, annál kevésbé meri kezdeményezni a szakítást. Mégpedig azért, mert félti, és nem tudja, mi lesz vele a szétválás után, aggódik, hogyan boldogul majd egyedül. Kiderült, hogy az emberek nagy része ilyenkor nem a saját érdekeit veszi figyelembe, hanem a másikét. Szintén nem hagyják el a partnert, ha úgy gondolják, ő elkötelezettebb a kapcsolat iránt, és erősebbek az érzései is.

Egyéb okok a háttérben

A professzor hozzátette, általánosan igaz az, hogy bármennyire is boldogtalan egy viszony, a felek nem akarják megbántani egymást, fájdalmat okozni a másiknak még akkor sem, ha az ő érzelmeik már elhalványultak. Azonban azt is hangsúlyozta, hogy a szakítást fontolgatók gyakran alábecsülik a párjukat, aki jobban viselné a szétválást és az egyedüllétet, mint hinnék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Madeleine Mason Roantree pszichológus szerint ezen kívül a tagadás is gyakori ok, hiszen sokan nem hajlandóak elfogadni a kapcsolat megromlását, és azt, hogy ideje lenne véget vetni a viszonynak. Az szintén sokszor visszafogja az embereket a nagy lépés megtételében, hogy úgy érzik, ha elhagyják a másikat, akkor kudarcot vallottak, ezt pedig nem hajlandóak elviselni.

Mindenesetre akármi akadályozza is a döntés meghozatalát, az biztos, hogy hosszútávon mindkét felet teljesen tönkreteheti az, ha boldogtalan kapcsolatban élnek. És, bár tényleg fájdalmas és nehéz a szakítás, mindegyik fél megérdemli a boldogságot.

Fotósorozatot készítettek a szakításukról

Harrison Bach és Jacqueline Martin sajátos fotósorozatukkal jó pár lelkes rajongót szereztek maguknak, ugyanakkor sokan támadják is őket, olyan témáról készítettek ugyanis képeket, melyről csak kevesen, szakításuk áll a középpontban. 

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük