Mi kell a boldog kapcsolathoz? 3 dolog, ami nélkül nem megy
Nemcsak Valentin-napon kell odafigyelni, és a kapcsolat hosszú távon boldog lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi a boldog párkapcsolat titka? A válasz ilyenkor, Valentin-nap táján talán még jobban érdekelné az embereket, ám a kérdésre inkább rá lehetne kontrázni egy újabbal: miért fokozódik az emberek igénye kapcsolatuk jobbá tételére Valentin-nap táján?

Pont itt van a hiba. Egy kapcsolat nem attól lesz boldog, hogy piros szívecskés kártyával ellátott rózsacsokor landol a vázában, és bizony egy plüssállat vagy egy doboz csoki sem segít sokat.

A gond viszont nem a meglepetéssel van, hiszen még ha sokan ellenzik is, századszorra ecsetelve a kereskedők hasznát és a Valentin-nap származását, igazából semmi baj azzal, ha egy kis ajándékkal, vagy akár csak egy boldog Valentin-napot csókkal a párok mosolyt csalnak egymás arcára. Ez opcionális. A lényeg viszont, hogy tegyék máskor is. Egy kapcsolatot boldoggá tenni nem egynapos projekt. Folyamatosan kell érte dolgozni, és sok más között három dolog mindenképpen kell hozzá. Ezek a következők.

Újat mutatni

Mondják, mindig kell tudni újat mutatni a partnernek, ám sokan csak felháborodnak rajta: mégis hogyan? Igazából ez alatt érthető a lassan ismerkedés is. A titok, hogy mindig legyen egy kis titok. A kapcsolat indulásakor nem jó mindenen túl lenni azonnal - mindent megtenni, megmutatni, elmesélni. Persze fékezni nehéz, de érdemes. Az ember ugyanis nem abban a kertben sétál szívesen, amelyikben valaha pompás virágok nyíltak, hanem abban, amelyik mindig színes, mert évszakonként más és más.

Hogy mi van azokkal, akik rég együtt vannak? Ők is lehetnek mindig virágzó kert. Persze egyszer elfogy a kezdetektől lassan adagolt információ - ám ahogy telik az idő, az ember személyisége, véleménye, érdeklődési köre is elkerülhetetlenül alakul.

Hát ez az az új, amit a sok éves párok is megmutathatnak egymásnak sok beszélgetéssel, együtt töltött idővel. Csak fel kell ismerniük, anélkül nem fognak tudni párjuk szemében megújulni, hogy ők maguk ne újulnának meg időről időre. Nyitottnak kell lenni az ismeretlen, az új hobbik, új ízek, új kalandok felé, amik előrébb visznek, fejlesztőleg hatnak, így mutathat mindig több újat az ember magából. Illetve praktikus néha külsőleg is megújulni, mert igenis ez is számít.

A megosztás és a megtartás egyensúlya

Mindazt az újat, amivel az ember megismerkedik az idők során, azt az új ént, akivé az élet formálja, meg kell akarni mutatni a másik félnek. Az nem vezet sok jóra, ha a két ember személyisége úgyszólván elfejlődik egymás mellől, mindketten másfelé, és egymást kirekesztve. Annak válás lehet a vége.

Viszont ugyanígy az is, ha nincs saját szféra, saját hobbik, egyedül végzett tevékenységek. Nem kell, hogy ugyanazt az új hobbit találja izgalmasnak a férfi és a nő is, nem kell beleerőltetni senkinek magát egy másik ember új világába, de nagyon fontos, hogy a két halmaz, a férfi és a nő kis világa metssze egymást: legyenek közös pontok, közös elfoglaltság, közös újdonság, közös idő, közös élménybeszámolók. Meg kell találni az egyensúlyt a megosztás és a megtartás között.

Csak én és csak mi

Végül a csak én és a csak mi ideje. Mind a férfi, mind a nő nap mint nap kell, hogy időt szánjon csak saját magára. Ezt lehet a rejtvényfejtéstől kezdve a habfürdőzésen át bármivel tölteni, de kötelezően csak egyedül. Erre mindenkinek szüksége van a kiegyensúlyozottsághoz, ahhoz a kiegyensúlyozottsághoz, aminek hála az ember a kapcsolatában is oda tudja tenni magát.

Ezen felül pedig a csak mi ideje: nem szabad elfelejteni néha kettesben lenni, mozizni, sétálni, randizni 10-20 vagy több év után sem. Ha nehéz is a gyerekek miatt, kis kreativitással akkor is meg kell oldani a dolgot - a nagymama vagy egy jó barát a nemes célért örömmel segíteni fog.

Ezt is szeretjük