3 szokás, amit a boldog párok követnek: ti milyen gyakran teszitek?
Akár házasok vagytok, akár nem, ezek a tippek hasznotokra lehetnek a stabil kapcsolat érdekében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ egyik legkeresettebb válasza, egyben legvitatottabb kérdése, mi a hosszú, boldog párkapcsolat titka. Számtalan könyv, írás, film készült már a témában, ám végleges megoldás, egyetemes recept eddig még nem.

A remény persze továbbra is él, hogy egyszer mégis ráakadunk, addig pedig minden olyan tanácsot érdemes megszívlelni, mely építően hathat a párkapcsolatokra, különösképpen, ha azt tudományos érvekkel támasztják alá. Ilyenek a következők is.

A net kiszorítása

Sajnos az ember egyre több időt tölt a neten, mely a Boston University médiakutatói szerint rettentő káros a párkapcsolatokra. Bár a közösségi médiát használja, az ember végül magányosnak érzi magát, ha társas kapcsolatainak mélyítése, párkapcsolata építése helyett a Facebookon lóg. A boldog párkapcsolat receptjének egyik indokolt hozzávalója tehát, hogy félre a mobilokkal és a laptoppal, netezés helyett inkább egy közös séta, egy beszélgetés legyen az esti program.

Közös filmnézés

A Journal of Consulting and Clinical Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerint heti egy film közös megnézése építő jellegű lehet a kapcsolatra nézve. Hogy miért? A párok, amint a filmben kibontakozik a bonyodalom, és az megoldásra kerül, saját párkapcsolataikban fennálló problémáikra asszociálhatnak, és az azok megoldására való hajlandóság, illetve akarat növekszik bennük. A filmnézés által tehát a kapcsolat konfliktusai idővel felszámolódhatnak, ami a hosszú, boldog kapcsolat fontos hozzávalója.

Én és mi függvényében

Az UC Berkeley kutatói szerint, akik 154 házaspár részvételével vizsgálódtak, azokban a kapcsolatokban, ahol a párok többesszámban is beszélnek, mint mi, miénk, minket, nem pedig csak egyes számban, mint én, enyém és engem, elégedettebbek, és kevesebbet stresszelnek.

Ennek miértje az lehet, hogy a párok - érezvén összetartozásukat és közös erejüket - a mindennapi nehézségek közepette sem aggodalmaskodnak annyit. Fontos természetesen, hogy a kapcsolatban egyénekként legyenek jelen a felek, de a közös életük is legyen legalább ilyen hangsúlyos. A kiegyensúlyozott kapcsolathoz meg kell találni az egészséges egyensúlyt én és mi között.

Ezt is szeretjük