Betegesen féltékeny a párod?
Így kezeld a helyzetet!
A féltékenységet egész más irányból érdemes megközelíteni, mint eddig gondolhattad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerelemben olykor minden azon múlik, megbíznak-e feltételek nélkül egymásban a pár tagjai.

A bizalomra azonban csakis akkor képes valaki, ha bízik önmagában, és nem külső körülményekben, esetleg egy másik emberben keresi a saját biztonságát.

A félrelépés megfizethető ára

Amikor folyamatosan magyarázkodásra kényszerülsz, és ezért már minden lépésedet úgy tervezed meg, hogy az a társadnak is elfogadható legyen, nagy valószínűséggel egy örök kételkedőt fogtál ki magad mellé.

Ahhoz, hogy ne kelljen teljesen feladnod magadat, először is térképezd fel, vajon miért viselkedik így a párod. Vannak ugyanis olyan helyzetek, melyek menthetők. Ám akadnak a féltékenységnek olyan fokozatai is, melyek elől sajnos jobb, ha elmenekülsz.

Vajon csak átmeneti bizalomvesztésről van szó? Ha például a párod rossz tapasztalatokat szerzett az előző kapcsolatában, netán te adtál valódi okot neki arra, hogy ellenőrizgessen, akkor az idő a legjobb gyógyír a problémáitok enyhítésére. Tiszta lapokkal kell játszanod, őszintének kell lenned hozzá. Tanítsd meg őt újra bízni. Ha szerencsés vagy, viszonylag rövid időn belül és nyom nélkül múlik majd el ez az időszak kettőtök közös életéből.

Ketten vagyunk egész?

Megnehezítheti a boldog együttéléseteket, ha a párod olyan családból jön, ahol épp a hűtlenség kezdte ki a békét, harmóniát. Amennyiben a szülei házassága azért bomlott fel, mert egyikük megcsalta a másikat, ezt az opciót - ami gyerekkorában neki is csalódást, sok keserűséget okozhatott - valószínűleg szeretné kiiktatni majd a saját sorsából. Ilyenkor szinte tudattalanul próbálja megelőzni azt, hogy úgy járjon, mint a szülei. Ezért ellenőriz téged az elviselhetőnél sokkal határozottabban.

Még bonyolultabb a helyzet akkor, ha zsigeri félelem van a társad szívében, és szinte retteg attól, hogy elveszíthet téged. Ennek előzményei a legtöbbször szintén a gyerekkorban keresendők. Ha valaki nem kapja meg ugyanis a korai éveiben az általa elvárt figyelmet, törődést, amitől biztonságban érezhetné magát, nagyon gyakran a párkapcsolatában próbálja meg pótolni ezt. Lehet, hogy ennek vagy szenvedő alanya, és azért féltékenykedik rád, mert veled érzi végre kereknek az életét.

Miért csalhat meg a párod?

A féltékenység bizony rád is vonatkozhat, nemcsak a párodra. A videóból kiderül, milyen egyértelmű jelek utalnak rá, hogy a kellemetlen érzés nem alaptalan.

Menekülés a kínos csapdából

Kérdés azonban, te vajon mit tehetsz ilyenkor? A féltékenykedést sajnos nem lehet megszünteti azzal, hogy megpróbálsz megfelelni a párod elvárásainak. Minél jobban igyekszel bizonyítani az ártatlanságodat, ő annál inkább gyanakszik majd. A feszültség csak nőhet közöttetek, aminek a vége persze még az is lehet, hogy önigazolásul valóban másnál keresel megértést, vigasztalást. Ezért az őszinteség és a tisztázás a leghasznosabb eszközöd, amikor már egyre szűkebb kelepcének érzed a párkapcsolatodat.

El kell mondanod neki, mennyire zavar téged a viselkedése. Hallgasd meg az indokait, magyarázatát, ajánld fel a segítségedet ahhoz, hogy megszabadulhasson mindattól, ami netán a lelke mélyén fogva tartja őt.

A családállítás módszere tudja feltérképezni, oldani azokat a kötődéseket, tudattalan fogadalmakat, melyek a párod lelkében hatnak, és, mondjuk, épp eltúlzott, indokolatlan féltékenykedésben nyilvánulnak meg. Ehhez a változáshoz, változtatáshoz azonban kell a párod belátása és együttműködése is.

Amíg a remény kitart

Amennyiben ugyanis ő nem ismeri fel, mennyit árt a kapcsolatotoknak a számonkéréseivel, és elutasítja minden próbálkozásodat, kénytelen vagy dönteni arról, együtt tudsz-e élni mindezzel. Vajon szereted-e őt annyira, hogy a kedvéért még a folyamatos megfelelést is bevállald? De nem érdemes csodára várnod, így hiába hiszel abban, hogy majd minden magától elmúlik. A bizalmat tudatosan kell helyreállítanotok.

Nem marad más számodra, mint egyértelműen kijelölni a határaidat. Nézz szembe azzal, te mennyit bírsz ki, illetve mit engedsz meg neki. Mennyi fér bele számodra a szeretetből meghozott áldozatba, és hol kezdődik a megalázkodásod.

Eljöhet aztán egy olyan pont, amikor már határozottan ki kell tenned a stoptáblát, azaz rákényszerülhetsz arra, hogy ultimátumot adj neki. Bármilyen furcsa, olykor egy ilyen egyértelmű helyzet rázza fel a féltékenykedőt. Lehet, hogy megpróbál élni az utolsó esélyével. Ha pedig nem, az már ő vesztesége lesz.

Ezt is szeretjük