A barátság vége jobban fáj, mint egy szakítás: az okokat a klinikai terapeuta mondta el
A legjobb barát elvesztése sokkal jobban megviseli a legtöbb embert, mint egy párkapcsolat vége.

barátság-vége1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A teljes szívből jövő barátság az emberi kapcsolatok egyik legszebb formája. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor valaki mindig ott van a bajban, vagy csak lelki támogatást nyújt egy nehéz nap után. Nem beszélve arról, hogy kevés olyan ember van, akiben annyira meg lehet bízni, mint egy igaz barátban.

Az ismerkedés terén a gyerekek előnyben vannak, hiszen sokkal nagyobb közösségekben élik az életüket, és nyitottabbak, előítéletektől mentesebbek ebben az időszakukban. Ennek ellenére felnőttkorban is kialakíthatók az igaz barátságok, ám ilyenkor az elvesztésük is sokkal mélyebben érintheti az embereket.

A korral egyre fontosabbá válnak a barátságok

Bár gyermekként általában könnyebben megy az új kapcsolatok kialakítása, ezek minősége a korral mégis átalakul, sokkal mélyebbé válnak, és a rengeteg ismerőst felváltja a kevés számú, de mégis tartalmasabb viszony. Egy 2017-es tanulmány is erre világít rá, valamint azt is kimondja, hogy idővel a barátságok még inkább jelezhetik a jóllétet, mint a családi kapcsolatok.

barátság-vége2
Fotó: JackF / Getty Images Hungary

Miriam Kirmayer, a felnőtt barátságokra szakosodott klinikai terapeuta szerint nemcsak a kapcsolatok kialakulásáról, hanem végéről is fontos beszélni, hiszen akár rosszabbul is érintheti a feleket, mint egy szakítás. Sokan arra gondolnak, hogy a barátságok végét valamilyen nagy árulás vagy összeveszés okozza, de ez a kevésbé fájdalmas módja az elválásnak, még ha nem is úgy tűnik elsőre. Ezekben a helyzetekben ugyanis könnyű pontosan megmondani, miért fejeződött be a kapcsolat, és megfelelő kommunikációval akár a sérelmeken is nagyobb eséllyel lehet javítani.

barátság-vége4
Fotó: Roberto Peri / Getty Images Hungary

Ami rosszabb ennél, az az emberek fokozatos eltávolodása. Ez lehet akár barátságon kívüli tényezők miatt is - például a távolság vagy az életmód különbségei miatt -, de a felek számára ugyanolyan fájdalmas érzés, mint egy heves vita utáni elválás. A szakértő szerint bármi is legyen a barátság felbomlásának oka, az emberek gyakran nem tudják, hogy kellene-e beszélni azzal a baráttal. Ha az egyik fél mégis úgy dönt, hogy érdemes megmenteni a kapcsolatot, sokszor az is nehéz, mit kellene a másiknak mondani.

A cikk az ajánló után folytatódik

A romantikus kapcsolatokban gyakran előfordul olyan beszélgetés, amely a szakítás előtti lezárást jelzi, ez sok esetben fájdalmas, mégis a befejezés érzetét kelti. A barátságok végén viszont gyakran nincs ilyen típusú kommunikáció - és ez az egyik oka annak, hogy sokan nehezebben dolgozzák fel a másik fél elvesztését.

A feldolgozási folyamat is nehezebb

Mivel a legtöbben problémák esetén a legjobb barátjukhoz fordulnak, az elvesztésük emiatt is nagy lelki teher: nincs kinek elmondani a sérelmeket, így sokan inkább csak magukban próbálnak átlendülni a „gyászidőszakon”, ami nem könnyű. Mivel az emberek nagy többségének már volt része párkapcsolati szakításban, sokkal könnyebben kezelhető, mint egy olyan elválás, ami ritkán tapasztalt dolog az életben.

barátság-vége3
Fotó: Joerg Steffens / Getty Images Hungary

A tanácsadó szerint ilyenkor hagyni kell, hogy egy ideig a harag, szomorúság és magány érzése teret kapjon, hiszen ezek felismerése és megélése sokat segíthet a továbblépésben. Ilyenkor a család vagy más barátok támasza sokat jelenthet, de a naplóírás vagy új hobbik kipróbálása is jól elterelheti a figyelmet - a lényeg, hogy semmiképp sem szabad hagyni, hogy a bánat feleméssze a lelket, hiszen akár depresszióhoz is vezethet az ilyen típusú önsanyargatás.

Innen tudhatod, hogy érdemes véget vetni a barátságnak

Egy barátságot mindig nehéz megszakítani, de akkor még fájdalmasabb a helyzet, amikor egy hosszú éveken át tartó, jól működő kapcsolatnak kell véget vetni. Pedig előfordul, hogy a lezárás a legjobb döntés, nem pedig a folytatás. A szakértő által javasolt kérdések segítenek: tedd fel őket magadnak, és megtudhatod, elérkezett-e az idő az elengedéshez!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük