Nem kedvelik a barátaid a párod? Így nyugtathatod le a kedélyeket észrevétlenül
Van néhány módszer annak a kellemetlen helyzetnek a kezelésére, ha a barátok nem szeretik a párodat: senkivel sem kell megszakítani a kapcsolatot.

szomoru no baratokkal
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új kapcsolatok a rózsaszín köd és a boldog pillanatok mellett nehezebb helyzeteket is hoznak magukkal. Ezek közé tartozik például az, amikor a partner megismerkedik a szülőkkel, a barátokkal. Az első találkozás során szinte rögtön eldől, szimpatikusak-e egymásnak, később pedig még jobban formálódik a köztük lévő viszony. A baj azonban az, hogy nem mindig olyan lesz, mint amilyenre mindenki vágyik.

Igen gyakori, hogy a pár és a barátok között ellenérzés alakul ki, nem szívesen találkoznak egymással, antipatikusnak találják a másikat. Ez rengeteg további problémát és konfliktust szülhet, ezért is kell tudni helyesen kezelni a helyzetet. Az erőltetés ugyanis egyáltalán nem a legjobb megoldás. A szakértők más módszereket javasolnak helyette.

Az őszinte beszélgetés legyen az első lépés

Irene Fehr coach azt tanácsolja, ha több találkozás után is egyértelműen látod, hogy a barátaid nem jönnek ki jól a pároddal, vagy épp fordítva, szánj időt és energiát az okok felderítésére. A szimpátia kialakulásakor sokat nyom a latban az értékrend, az érdeklődési körök és persze a személyiség, valamint a viselkedés. Érdemes átgondolni, miben különbözhetnek annyira, mi válthatja ki az antipátiát, majd pedig óvatosan rákérdezni mindkét félnél. A legjobb ilyenkor meghallgatni és megérteni őket, nem pedig bizonygatni azt, hogy nincs igazuk: ezzel sokkal többet érhetsz el, mintha erőlteted az egészet.

Faggasd őket arról is, hogy szerintük hogyan változhatna meg a helyzet, mit kellene tenniük nekik, és mit a partnernek ahhoz, hogy képesek legyenek nyitni egymás felé. Fontos, hogy biztosítsd őket a megértésedről, a szeretetedről. Ehhez a következő kifejezéseket érdemes beépítened a válaszaidba: „nekem nyugodtan elmondhatod”, „megértem, hogy így érzel”, „köszönöm, hogy őszinte vagy velem”. Azzal, hogy kibeszélik magukból a problémát, és hallják, neked mennyire fontos lenne, hogy jól kijöjjenek, lehet, hogy elkezdenek feloldódni bennük a negatív gondolatok, és könnyebben találtok megoldást a problémára.

Keress közös pontokat!

Észrevétlenül érheted el, hogy elkezdjenek nyitni a másik felé, ha közös pontokat keresel köztük. Lehetnek ezek hobbik, háziállatok, kedvenc filmek vagy bármi más, amiért mind a barátaid, mind a párod rajonganak. Először puhatolózz, majd dobd fel a témát egy közös program során: így könnyedén beszélgetésbe elegyedhetnek, és szép lassan erősödhet köztük a szimpátia. De az is jó, ha már a találkozás előtt mesélsz nekik arról, hogy a másik is ugyanúgy imádja azt, amit ők. Így tudat alatt válthatsz ki pozitív gondolatokat bennük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tudd, mikor érdemes találkozniuk!

Susan Winter párkapcsolati szakértő szerint ebben az esetben lényeges, hogy ne erőltesd mindig egymásra őket. Tudd, hogy mikor van ott a helye a párodnak a baráti találkákon, és mikor jobb, ha nélküle mész. Mindannyiuknak borzasztó kellemetlen lehet ugyanis, ha még akkor is magaddal viszed őt, ha csak a barátnőiddel ültök össze egy kávéra. Gondold át a helyzetet, és ha arra jutsz, hogy valamelyik oldalnak kínos lehet a szituáció, esetleg potenciális konfliktusforrásokat rejt, vagy nem mindegyiküket érdekli az a bizonyos program, akkor jobb, ha megelőzöd a nehézségeket, és nem hívod el a partnert. Ha azonban olyat terveztek, ahol ő is kibontakozhat, megmutathatja a legjobb oldalát, és valóban jól érzi majd magát, vidd magaddal bátran! Az ilyen helyzetek ugyanis esélyt adnak arra, hogy barátkozhassanak egymással.

Hagyj időt, és engedd, hogy átbeszéljék!

Ha már egy ideje próbálkozol, mégsem javult a helyzet, akkor hagyj időt nekik! Intézd úgy, hogy ne találkozzanak, szervezz külön programokat velük, és hagyd, hogy lenyugodjanak a kedélyek! Lehet szó néhány hétről vagy akár 2-3 hónapról is, érezni fogod, mennyire van szükség. Igen gyakori ugyanis, hogy az erős ellenérzés így elhalványul, és magától megoldódik a helyzet.

Azonban ha mégsem így történik, akkor érdemes egyszer leültetned őket együtt, hogy megvitathassák a problémákat. Ilyenkor mindenképp legyél jelen, és vezesd, terelgesd a beszélgetést úgy, hogy ne csúszhasson félre, ne lehessen belőle vita. Figyelj, hogy a lényegre koncentráljanak, és ha tudsz, ajánlj fel megoldási javaslatokat!

Ha semmi sem válik be

Persze, sajnos előfordul, hogy semmi sem válik be, de ez nem jelenti azt, hogy választanod kell közöttük. Sem a barátaid, sem a partnered nem kérhetnek ilyet, ha igazán szeretnek, és ha jót akarnak neked. Ebben az esetben fontosak a kompromisszumok mindenki részéről, és az is, hogy ne erőltesd a dolgokat: csak akkor találkozzanak, ha tényleg elkerülhetetlen. Ebben az esetben viszont elvárhatod tőlük, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, és elviseljék egymás társaságát addig, ameddig kell. Igaz, ez egy kicsit több szervezést és erőfeszítést igényel, de ha igazán fontosak vagytok egymásnak, megoldható lesz a helyzet.

Évtizedek múltán is alig változott valami a képeken

A kis korban kötött barátságok később gyakran feledésbe merülnek, de szerencsére az is előfordul azért, hogy kiállják az idő próbáját, és az évek múlásával egyre csak erősebbé válnak. Többen ilyen barátságokról osztottak meg nagyon ötletes képeket.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük