Miért alakul ki az apakomplexus, és mik a legfőbb jelei? Nem csak az utal rá, ha valaki az idősebb férfiakhoz vonzódik

Az apakomplexus szóval rengetegszer találkozhatsz mostanában, de sokkal összetettebb annál, mint hogy valaki az idősebb férfiakhoz vonzódik.

Az apakomplexus jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az apakomplexust a hétköznapokban általában arra a jelenségre használják, amikor a nők náluk jóval idősebb férfiakhoz vonzódnak. Valójában azonban ennél összetettebb fogalmat takar, és egyáltalán nem csak ez az egyetlen dolog utalhat rá.

A nőket és a férfiakat egyaránt érintheti, létezik pozitív és negatív típusa, utóbbi fő oka pedig az, hogy az adott személy nem szerető, odaadó és odafigyelő apa mellett nőtt fel.

Az apakomplexus jelentése és okai

Az apakomplexus nem klinikai fogalom, de gyakran használják, és a pszichológia fontos részét képezi. A kifejezés eredete ismeretlen, azonban egyesek szerint a Sigmund Freud nevéhez fűződő Ödipusz- és Elektra-komplexushoz kapcsolódik. Ezek a gyermekek az ellenkező nemű szülő iránt érzett, tudattalan, természetes vonzalmát, szerelmét, valamint a másik szülőjükkel való rivalizálást takarják. 

Maga az apakomplexus szó röviden, tömören olyan pszichológiai problémákat takar, melyeket az apával való problémás, bántalmazó kapcsolat vagy az apa hiánya eredményezett. 

A fiúk pozitív és negatív apakomplexusa

Pozitív apakomplexusról akkor van szó, ha egy fiú szerető, gondoskodó apa mellett nő fel, akivel megélheti az igazi összetartozás érzését. Felnőttként az ilyen gyermekek jól beilleszkednek a társadalomba, hisznek abban, hogy mindent képesek elérni és megvalósítani. Jellemző rájuk a gyakorlatiasság is. Előfordulhat azonban az is, hogy később nem tudják jól kezelni saját lányuk felnőtté válását, vagy nem ismerik, nem kezelik jól, vagy lebecsülik a nőket - ez főleg akkor fordul elő, ha nem válnak le a megfelelő időben az apakomplexusukról.

A negatív apakomplexusú fiúk gyermekkorukban szégyent, megalázottságot, megszégyenítést, félelmet éltek meg, ezért felnőttként nem tartják magukat értékesnek. Elhiszik magukról, hogy rosszak, értéktelenek, önbizalomhiánnyal küzdenek, sosem elégedettek önmagukkal, és sóvárognak azért, hogy más férfiak elismerjék őket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A lányok pozitív és negatív apakomplexusa

Lányok esetében a pozitív apakomplexus leginkább akkor alakul ki, ha kislányként szoros kapcsolat fűzte őket össze apjukkal, egyenesen csodálták, bálványozták egymást. Felnőttként fontosak lesznek számukra a férfiak, és előfordul, hogy őket fontosabbnak tartják saját maguknál, tőlük teszik függővé az önértékelésüket. Kapcsolataikban nagyon jól tudnak alkalmazkodni.

Negatív apakomplexus esetén a lányok folyamatosan arra vágynak, hogy apjuk elismerje őket, büszke legyen rájuk. Felnőttként szintén szomjazzák mások elismerését, szigorú elvárásaik vannak önmagukkal szemben, magasra teszik a mércét, és mindent megtesznek, hogy megfeleljenek környezetük, illetve saját elvárásaiknak. 

Az apakomplexus jelei

Ideális esetben a gyermekek kamaszkorban elkezdenek leválni a szülőkomplexusokról, azonban gyakori, hogy ez nem történik meg megfelelő módon. A komplexusok ekkor felnőttként is jelen lesznek az életben, akár több formában is. Ebben az esetben érdemes velük foglalkozni, szakértő, terapeuta segítségét kérni a feldolgozásukban. Nőknél az alábbi jelek utalnak arra, hogy valakinél fennáll az apakomplexus.

Nehezen bízik meg a férfiakban

A bizalom sok kapcsolatban okozhat nehézséget, és egyébként is törékeny dolog, de az apakomplexussal küzdők számára még komolyan problémát okoz. Mivel saját apjukkal negatív tapasztalatokat éltek át, félnek attól, hogy a párkapcsolatukban is megsérülnek, és fájdalmat kell átélniük, ha nyitnak a másik felé, és megbíznak benne. Ezért tartják az érzelmi távolságot, tartanak az intimitástól, és előfordul, hogy nehezen kommunikálnak.

Kényszeresen vágyik az elismerésre, a pozitív visszajelzésre

Az egészséges apa-gyermek kapcsolat hiánya később azt eredményezi, hogy az adott személy felnőttként kényszeresen vágyjon az elfogadásra, az elismerésre és a pozitív visszajelzésekre. Jellemzően ebben az esetben az illető mindent megtesz, hogy lenyűgözze környezetét, és végre megkapja azokat a pozitív visszacsatolásokat, amiket apjától sosem kapott.

Idealizálja a partnerét

Jellemző, hogy az adott személy idealizálja a partnerét, a kapcsolatát, nem látja, nem akarja meglátni azt, ha egészségtelen a viszony, vagy mérgező társsal él együtt. Vonzódik azokhoz a férfiakhoz, akik védelmező típusnak tűnnek, és akikről úgy véli, képesek lesznek majd gondoskodni róla. Az apakomplexussal küzdő nők ugyanis erősen vágynak arra, hogy a férfiak óvják őket, vigyázzanak rájuk - hiszen apjuk ezt nem tette meg.

Idősebb férfiakhoz vonzódik

Részben az előbbi okok, a gondoskodás és a védelem, részben pedig a hiányzó apa pótlása, az apa-gyermek dinamika újrateremtése miatt az apakomplexussal küzdők gyakran vonzódnak az idősebb férfiakhoz. Biztonságot, biztos pontot keresnek bennük, szeretik, ha irányít a másik, és nagyobb hatalma van. 

Mérgező partnereket választ

Szintén gyakori, hogy az ilyen személy tudattalanul is mérgező partnereket választ, olyanokat, akik hasonló problémákkal küzdenek, hasonló személyiséggel rendelkeznek, mint saját apjuk. A gyermekkorban beivódott negatív minták nyoma felnőttként is megmarad, az elme pedig a régi sebek begyógyítására törekszik később is, ezért sokan akaratlanul is apjukhoz hasonló, toxikus partner mellett kötnek ki.

Szorongó kötődési stílus, féltékenység

Jellemző ebben az esetben a szorongó kötődési stílus, az, ha az ember folyton féltékeny, és fél attól, hogy a partnere elhagyja, megcsalja vagy megbántja. Mindig a legrosszabbra számít a másiktól, mindez pedig frusztrációt és haragot okoz benne - még akkor is, ha alaptalan. Az apakomplexusban szenvedők félnek az egyedülléttől, ez pedig kiszolgáltatottá teszi őket az egészségtelen kapcsolatokkal szemben.

Olvass tovább! A mérgező szülők fő típusai

A mérgező szülők viselkedése nagyon káros a gyerekeikre, hatásuk még felnőttként is megmutatkozik. Leggyakoribb típusaikat vesszük sorra.

A mérgező szülők 8 fő típusa - A felnőtt gyerekekre is borzasztóan hathatnak

A mérgező szülők viselkedése nagyon káros a gyerekeikre, hatásuk még felnőttként is megmutatkozik. Leggyakoribb típusaikat vesszük sorra.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük