Mennyi időd van eldönteni, hogy vállalod-e a felajánlott állást? A cégek sokszor sürgetik a jelentkezőket

Ha nem tudod azonnal eldönteni, hogy vállalod-e a felajánlott állást, ennyi időt érdemes kérned a gondolkodásra.

allasinterju cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindig nagy öröm és büszkeség, ha az embernek új állást ajánlanak fel, vagy végre megkapja azt, amiért annyit küzdött az interjúkon. Előfordul azonban, hogy nem egyértelmű, hogy szeretné-e, tudja-e vállalni az adott pozíciót, és gondolkodásra van szüksége.

Teljesen természetes és normális, ha valaki időt kér a válaszra. De mennyit szabad? Meddig lehet húzni a választ? Szakértők meséltek erről.

A cégek sokszor siettetik a döntést

Phoebe Gavin karriercoach hangsúlyozta: minden munkahelyváltás azzal jár, hogy az illető valamennyire megváltoztatja az életét, a karrierjét, ezért lényeges, hogy alaposan megfontolja a helyzetet, és biztos legyen benne, hogy ez a megfelelő lépés a számára. És bár a cégek hajlamosak siettetni a döntést, sokszor ráadásul azonnali választ várnak, nem szabad engedni nekik, ha nem érzed magad biztosnak benne.

Ha a munkáltató arra kéri a jelentkezőt, hogy 24-48 órán belül jelezzen vissza, akkor szándékosan próbálja sürgetni, ez pedig gyanúra adhat okot. Előfordul, hogy azért teszik, hogy ha van is több lehetőséged, ne tudj komolyan foglalkozni velük, ne kaphass onnan is ajánlatot, vagy egyáltalán ne legyen időd rájuk. Ha téged akarnak megszerezni, akkor az az érdekük, hogy minél hamarabb lefixálhassanak az adott pozícióra, és bebiztosíthassák magukat, ezért akarják, hogy gyorsan válaszolj. A helyzet azonban az, hogy a saját érdekedben nem szabad engedni a nyomásnak: ha nem tisztelik a kérésedet, valószínűleg később, alkalmazottjukként sem fogják figyelembe venni az érdekeidet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Mennyi időd van visszajelezni?

Ideális esetben a jelölt és a munkáltató kölcsönös megállapodást kötnek a határidőről, és az sem jelenthet problémát, ha megemlíted, hogy más ajánlatokat is kaptál, hiszen ez csak azt mutatja, hogy erős jelentkező vagy. Általában az egy hétnyi gondolkodási idő az, ami ideális lehet, mert túl sokáig sem szabad húzni a döntést. Ha mégis többre lenne szükséged, mindenképp magyarázd el a kérésed mögött rejlő okokat, befolyásoló tényezőket, hogy értsék: nem arról van szó, hogy nem érdekel a munka.

Lényeges, hogy ne engedélyt kérj, hanem jelentsd ki tárgyilagosan, hogy időre van szükséged! Tudd, hogy jogod van ehhez, és emlékeztesd őket, hogy nagy elhatározás előtt állsz, így mindent át kell gondolnod! Mindig jó, ha megosztasz néhány részletet arról, hogy mik azok a dolgok, amiket még fel kell mérned, de persze nincs szükség nagy magyarázkodásra. Állj ki amellett, amire szükséged van, de arra mindig figyelj, hogy tartsd a megbeszélt határidőt, és azon belül jelezz vissza!

Persze, ha nincsenek kétségeid, ott helyben, azonnal is elfogadhatod az állást, nem kell azért húznod az egészet, hogy azt higgyék, sok másik lehetőséged van még. Cselekedj úgy, ahogyan az neked a legjobb, de légy tekintettel a munkaadóra is! Egyhétnyi gondolkodási időt viszont nyugodtan kérhetsz tőlük.

Beugratós kérdések az állásinterjún

A meghallgatások alapvetően is stresszesek, a HR-esek és a vezetők pedig rengeteg kérdést tesznek fel a jelentkezőknek, hogy felmérjék, valóban alkalmasak-e a pozícióra. Ezek egy részére nem lehet felkészülni, azonban vannak olyan beugratós sablonok, melyek a legtöbb interjún elhangzanak. Ezekre nehéz helyesen felelni, és sokan nem is tudnak annak ellenére, hogy ezeken múlhat, felveszik-e a jelöltet, vagy nem. Ezért is érdemes előre eltervezni a válaszokat: a HR-esek szerint így érdemes reagálni rájuk.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük