A mágikus 7. év: nem csak a párkapcsolatod mehet rá
Egy kutatás szerint a barátaid több mint fele kicserélődik hét év alatt. Vajon kiket veszítesz el?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember ritkán gondolkozik azon, hogy kik lesznek körülötte hét év múlva. Aki komolyan veszi a fenyegetést, hogy a hetedik év tönkreteheti a párkapcsolatot, talán elgondolkodik azon, hogy ki fogja-e tudni védeni a fenyegetést. De vajon a legjobb barátságok is szétzilálódhatnak hét év alatt?

Gerald Mollenhorst holland szociológus a barátságok időtartamát kutatta, és azt állapította meg, hogy az ember közeli ismerőseinek átlagosan 52% százaléka cserélődik ki hét év alatt. 

Nem is annyira meglepő ez az elképzelés, ha arra gondolsz, hogy ekkora időintervallumba több költözés, munkahely- vagy hobbiváltás fér bele, ami elkerülhetetlenül a barátok kicserélődéséhez vezet. Tehetsz egy próbát is: írd össze, hogy szerinted kik azok az emberek, akik hét év múlva is biztosan melletted lesznek. Ha mindezt összeveted az összes ismerősöd számával, talán hasonló adatokhoz jutsz. De ez még nem minden.

Korlátozott választás

Ősrégi a mondás, hogy az ember szabadon választja a barátait, és ez valamennyire igaz is, de csak korlátozottan. Elvileg bárkivel megismerkedhetsz, és a saját igényeid alapján választhatod meg, hogy kivel barátkozol, de gyakorlatilag nemcsak az dönt, hogy mit szeretnél, hanem főleg az, hogy mire van lehetőséged.

Mindez függ attól is, hogy hol élsz, vagy mennyi a szabadidőd. A tartós barátságok kialakulásában is sok a véletlen tényező, például rögtön az első az, hogy kivel jártál egy iskolába.

Hasonlítanak a barátaid?

A kutató másik kérdése az volt, hogy vajon valakinek a barátai mennyire hasonlítanak egymásra. Amikor új ismeretségekre teszel szert, olyanokat keresel, akik hasonlítanak a már meglévő barátaidra? Arra jutott, hogy nem feltétlenül így van. Az ismerkedés körülményei között sok a hasonlóság, és az ember általában később is több barátot szerez ugyanabból a körből. Ám a barátok személyisége egészen eltérő lehet. 

Függetlenségvágy

Több kutató megfigyelte már azt a tendenciát, hogy az ember függetlenségvágya gyakran szakít el kötelékeket, ám Mollenhorst szerint mégsem ez a döntő, hiszen, bár a barátok cserélődnek, a számuk mégis nagyjából állandó. Tehát nem kevesebb lesz a barát, csak más összetételű az ismeretségi kör. 

Mágikus hetedik év?

Míg a hetedik évet mágikusnak tartják a párkapcsolatokban, mert nemcsak a statisztika, de több személyes tapasztalat is arról tanúskodik, hogy ilyenkor sok kapcsolat tönkremegy, addig a barátságban ez nem törvényszerű. Úgy tűnik, a jó barátságok akár egy életre is szólhatnak, a felszínesebb kapcsolatok pedig gyakran cserélődnek.

Ciklusok

Sokan viszont csúsztatásnak tartják azt is, hogy épp a 7-es számot övezi mitikus figyelem. A hit valószínűleg egy 20. század közepén készült amerikai statisztika alapján terjedt el, mely szerint az átlagos házasságok hét évig tartanak. Az utóbbi idők kutatásai viszont azt mutatják, hogy hét év helyett már mindössze három együtt töltött év után mutatkoznak a válságtünetek, köszönhetően a felgyorsult életvitelnek.

Ugyanakkor olyan, kevéssé megalapozott vélemény is napvilágot látott, miszerint a nők hétéves párkapcsolati ciklusokban gondolkodnak, míg a férfiak háromévesekben.

Szerinted hány éves ciklusokra épülnek a kapcsolatok? 

Ezt is szeretjük