A barátság 3 pozitív egészségügyi hatása
Érdemes időt szakítanod a barátaidra, mert azon túl, hogy gazdagabbá teszik az életed, a fizikai és lelki állapotodra is jótékony hatást gyakorolnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor két ember között lelki kapocs alakul ki, az már önmagában pozitívumként könyvelhető el. Hiszen együtt könnyebben leküzdhetők a problémák, az pedig kifejezetten életigenlő magatartásnak számít, ha a felszínen túl is foglalkoztat valaki, és törődsz vele. Ugyanakkor a barátság különleges energiákat szabadít fel, melyek folyamatos érzelmi töltést adnak, akár egy akkumulátornak az áram.

Egy igazi lelki társ képes arra, hogy derűsebbé és kiegyensúlyozottabbá tegyen, illetve jó irányba lendítse vagy visszaadja az önbizalmad. Ám ezek a dolgok nemcsak a közérzetedet befolyásolják, hanem olyan folyamatokat indítanak el a szervezetedben, amiktől hosszú távon egészségesebb leszel.

Egyes tanulmányok szerint a nőkre mindez sokkal inkább igaz, mert - a férfiakkal ellentétben - ők többet lelkiznek egymással, és a barátságuk szélesebb érzelmi skálát jár be.

A boldogság ragadós, mint a nátha

Amennyiben a barátnőd huzamosabb ideig rossz passzban van, negatív kisugárzása ragacsos ködként borulhat rád, különösen akkor, ha naponta megosztja veled lesújtó problémáit. A jelenség azonban fordítva is működik, mert mások jókedve, mint egy láthatatlan kéz, úgy emel a magasba, így elfeledteti veled a gondjaidat. Az orvos és szociológus Nicholas A. Christakis, valamint a politológus James H. Fowler ennél mélyebbre ásott, hogy bebizonyítsa, a boldogság kollektív érzés lehet. Meglepő tanulmányuk a kapcsolatok hálóját boncolgatja.

Az elemzés során több mint 4700 egyén lelki és fizikai állapotát követték figyelemmel.

Az évekig tartó megfigyelésből olyan következtetéseket vontak le, miszerint az elégedett emberekkel körülvett személyek - akik központi helyet foglalnak el a baráti hálózatban - nagyobb valószínűséggel érzik boldognak magukat, mint mások.

Azok a barátok, akik közel élnek egymáshoz és gyakrabban találkoznak, sokkal inkább befolyásolják egymás érzelmi állapotát, ám ez a hatás az idő múlásával és a földrajzi távolság növekedésével meggyengül. A két professzor arra is rájött a vizsgálódás alatt, hogy a kapcsolati hálókban a boldogság klaszterei nem csupán azért alakulnak ki, mert az emberek a hozzájuk hasonlók ismeretségét keresik, hanem valójában a boldogság terjedésének okán. Ugyanis a te pozitív életszemléleted kihat a barátnődre, ő pedig továbbadja a saját ismerőseinek, akik szintén megfertőznek vele másokat.

A barátság oldja a stresszt

A nagy lelkizésekkel a nők megnyugtatják viharos belső világukat, kitöltik a házasságukban tátongó érzelmi hiányosságokat, illetve segítik egymást emlékezni, hogy kik ők valójában. A mérföldkőnek számító UCLA-tanulmány szerint a nők közötti barátság más okból is különleges. Laura Cousin Klein és Shelly Taylor bebizonyította, hogy a nők szervezete másképp reagál a stresszre, mint a férfiaké.

A pasik hormonjai feszült helyzetben azt diktálják, hogy küzdjenek vagy meneküljenek, míg a hölgyek esetében a szeretet- vagy boldogsághormonként ismert oxitocin termelődik válaszként. A gyengébbik nem képviselői ezért éreznek ilyenkor késztetést arra, hogy barátnőkkel vegyék körbe magukat, akikkel kibeszélhetik a bajokat. A trécselés és a biztonságos közeg még több oxitocint szabadít fel az agyban, ami tovább csökkenti a stresszt, és oldott, nyugodt állapotot teremt. A hímneműek ezért nem értik, miért érzed felhőtlenül jól magad egy barátnős este után, mikor a problémáidat korántsem oldottad meg a nagy beszélgetéssel.

Karbantartja a testet és a lelket

Christakis és Fowler tanulmánya az egészséggel kapcsolatos tényezők szociális hálózatok útján történő átadását is tárgyalja. Olyan összefüggésekre derítettek fényt, melyek alapján - nem 100%-osan ugyan, de bizonyos szintig - kijelenthető, hogy az érzelmi kötődés és a szimpátia folytán az emberek hajlamosak átvenni egymás szokásait, és éppígy befolyással lehetnek a másik akaraterejére és kitartására. Ha a barátnőd diétázni kezd, esetleg le akar szokni a dohányzásról, valószínűsíthetőbb, hogy téged is elkap az egészséges életmód iránti vágy, valamint az ő akarata felturbózhatja a tiédet.

Ennek tudható be, hogy a közös fogyókúrák mindig sikeresebbek, mint az egyedüli elhatározások. Szintén pozitív hatással lehet a barátság az egészségedre, amennyiben sokat nevettek együtt. A jóízű kacagás nemcsak a léleknek gyógyír, hanem fokozza a szívműködést, átmozgatja a keringést és az izmokat, kitágítja az ereket és egyensúlyba hozza a vérnyomást.

Mindemellett endorfintermelő hatása miatt elűzi az immunromboló stresszt. Azok az emberek, akik nevetéssel reagálnak a kínos szituációkra, kevésbé betegednek meg, a jókedv és a mosoly pedig éppúgy ragályos, mint a boldogság.

Ezt is szeretjük