A 4 legrosszabb tanács, melyet a barátnődnek adhatsz
Így segíts neki átlendülni a mélyponton
Egy jóindulattal bélelt tanács is balul sülhet el, ha meggondolatlanul osztják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden barátságban eljön az a pont, amikor az egyik fél a pszichológus szerepét ölti magára, hiszen ki más láthatna bele mélyebben a női lélek bugyraiba, mint a legjobb barátnő? Lelki társként valószínűleg te vagy az, aki mindig a másik mellett van a bajban, akinek nyugtató jelenléte csordultig telve van megértő hallgatással, mosolyfakasztó vigasszal és bölcs tanácsokkal.

Nem árt azonban óvatosan bánnod ezzel a szerepkörrel, mert amikor a kebelcimborád mélyponton van, sokkal befolyásolhatóbb. Mivel te kívülállóként szemléled a helyzetét, egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb tippekkel fogod ellátni.

Hiába érted maximálisan a mozgatórugóit, akkor is előfordulhat, hogy olyasmit javasolsz neki, amit te tennél az ő helyében. Iránymutató ködlámpásként tartózkodj az alábbi tanácsoktól, mert árthatsz velük, ha a barátnőd vakon követi őket.

 - Szívfájdalomra legjobb gyógyír egy forró kaland!

Egy nehéz szakítást átvészelt, begubózott barátnő nem túl szívderítő, így bizonyára mindent megteszel azért, hogy ismét pillangószárnyakat bontson. Azonban ne kövesd el azt a hibát, hogy rögtön egy másik pasi karjaiba noszogatod. Az egyéjszakás kaland pillanatnyilag nagyot lendíthet az önbizalmán, de a másnap kiábrándító valósága még mélyebbre ránthatja, hiszen felfokozhatja benne azt az érzést, hogy kihasználták és eldobták.

A tönkrement párkapcsolatoknak megvan a maguk gyászidőszaka, amit nem lehet lerövidíteni. Inkább abban segíts ilyenkor a barátnődnek, hogy rátaláljon önmagára az egyedüllétben, és ismét felfedezze a saját erejét. Ne hagyd, hogy egy újabb pasi bókjaival próbálja megragasztani az összetört szívét, mert ebben az érzékeny periódusban mindez csak megnöveli a sérülés kockázatát.

- Állj bosszút!

Amikor a kebelcimborádat megbántják, benned is dühöt ébreszthet a megalázottsága. Ilyenkor ne engedd, hogy az ötleteidet a felpaprikázott hangulatod vezérelje, mert a düh mindig rossz tanácsadó. Véletlenül se javasold neki, hogy álljon bosszút a csalfa exén vagy az ellene áskálódó kolléganőjén, hiszen nagy valószínűséggel visszaüt rá a forrófejű cselekedet.

Az efféle meggondolatlan buzdítás a legkevésbé sem alkalmas problémamegoldásra, sőt, sokkal nagyobb konfliktushelyzetbe sodorhatod vele a barátnődet. Egyvalami pedig még inkább elképzelhető: ahhoz nyújtasz neki segítő kezet, hogy nevetségessé tegye magát. Abban legyél inkább a cinkosa, hogy felülemelkedjen a kudarcon ahelyett, hogy a sérelmezői kicsinyes szintjére süllyedne.

 - Felejtsd el ezt a pasit, nem hozzád való!

Hogy mi táplálja valakiben a reménytelen szerelmet, egy kívülállónak nehéz megérteni. Ha a barátnőd nős pasiba habarodott bele, esetleg őrlődő kapcsolatban él - melyhez foggal-körömmel ragaszkodik akkor is, ha bedarálja érzelmileg -, természetesen fel akarod nyitni a szemét. Ilyenkor a legjobb barátnő éppúgy belefárad a huzavonába, mint az, aki elszenvedi, így a hibaképlet egyszerű: a lezárás kulcsa csakis a felejtés lehet.

Igen ám, de a szívnek képtelenség parancsolni! Azzal, hogy számtalanszor elismétled a barátnődnek, felejtse már el azt a hímneműt, mert millió másikra akadhat, csak azt a hatást érheted el, hogy megorrol rád, amiért látszólag félvállról kezeled a fájdalmát. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy meghallgatod, illetve óvatosan felhívod a figyelmét azokra a pontokra, melyek tabuvá vagy elérhetetlenné teszik a fejében élő románcot. Semmiképp se erőltesd, hogy lépjen túl rajta, mert ezt a kérést ellenségesnek veheti. Hagyd, hogy saját maga jusson el a tisztánlátásig.

 - Rúgj ki a hámból!

A tanácstalan bizalmas gyakran vetemedhet arra, hogy a bölcsességek helyett gyors hangulatjavítással szolgáljon. A munkahelyi viták kiheverésére, valamint a szakítás fájdalmának tompítására könnyű gyógyírt jelenthet, ha bevásárló körútra viszed a kebelbarátnődet, vagy féktelen koktélozással próbálod elhomályosítani benne a történteket.

Ezek aranyos gesztusok, és valóban segíthetnek - de mielőtt mértéktelen pénzköltésre vagy alkoholfogyasztásra buzdítod a barátnődet, számolj a következményekkel is. A hirtelen felindulásból elszórt pénz másnap súlyként nehezedhet rá, és az összevásárolt ruhákról is eszébe juthat élete legnyomasztóbb problémája. A részegség pedig felerősítheti a rossz érzéseket, így könnyen elefántot hizlalhat a bolhából is. Ráadásul a baj nem szűnik meg attól, hogy a szőnyeg alá seperték.

Bár egy kis vásárolgatás, esetleg néhány kortynyi finom rozé többnyire jót tesz a női léleknek, felesleges pénzköltés és dorbézolás helyett inkább főzzetek együtt valami finomat. A közös szakácskodás vidám pillanatokat tartogathat - különösen, ha egyikőtök sem áll a helyzet magaslatán. De az is jó megoldás lehet, ha némi pattogatott kukoricával felszerelkezve bevackoljátok magatokat a tévé elé, és együtt megnéztek egy bánatűző vígjátékot - a sok nevetéstől barátnőd garantáltan képes lesz újra pozitívabban szemlélni az életet.

Ezt is szeretjük