- A barátnőmnek több pénze van, mint nekem
Hogyan kezeljem?
A pénzügyi különbségek bármelyik kapcsolatot megviselhetik. A lelki egyensúly azonban visszaállítható.

beauty and style
Top olvasott cikkek

- A barátnőmet az egyetem óta ismerem, azaz több mint tíz éve. Eddig hasonló körülmények között életünk, ám nemrégiben nagyobb vagyont örökölt. Bár szándékosan sosem érezteti velem a köztünk lévő különbséget, mégis az az érzésem, távolodunk egymástól.

Azóta úgy érzem, minden szavamat meg kell gondolnom, ami a pénzre vonatkozik. Ha azt mondom, el kellene vinnem a kocsit szervizbe, de nincs rá pénzem, attól félek, a barátnőm úgy értelmezné, kölcsön kell adnia. Emellett elbizonytalanodott az értékrendem is. Kétségessé váltak számomra a szakmai sikereim, és a céljaim a hivatásomban. 

A pénzügyi különbségek bármilyen kapcsolatot megviselhetnek, főleg abban az esetben, ha az egyik fél hirtelen jut vagyonhoz. Ez a körülmény neheztelést válthat ki a barátból, a másikban pedig bűntudatot kelthet, az ebből adódó kínos helyzetekről nem is beszélve. Nézd meg, mit tegyél, ha úgy érzed, a barátnőd anyagi helyzete rossz hatással van a barátságotokra!

Érzések, előítéletek

Az első és legfontosabb teendőd, amint kellemetlen érzések keletkeznek benned, hogy megvizsgáld azt, milyen érzéseid, előítéleteid vannak a pénzzel kapcsolatban! Nem biztos, hogy könnyű dolgod lesz, mert a pénz gyakran tabunak számít, ezért sok rejtett tényező kapcsolódik hozzá, ami sok feszültség forrása lehet.

A pénz ugyanakkor manapság az első számú státusszimbólum, így nem csoda, ha bárki ezzel a mércével méri magát. A pénz sokkal inkább a hatalom általános mértékévé vált, mint valaha, és még azokban a foglalkozásokban is a pénzügyi siker válik elsődlegessé, melyekben eddig nem elsősorban az anyagi, hanem az intellektuális vagy művészi teljesítmény állt a középpontban.

Család

Ugyanakkor a család érzelmi öröksége is állhat a háttérben. Gondold át, hogy milyen volt a szüleidnek a pénzhez való viszonya. Mi történt az életedben, ami kialakította a te álláspontodat? A pénz sok érzelmi kapcsolót nyomogathat az emberben. Aki egy sikeresebb, idősebb testvér árnyékában nő fel, annak különösen érzékeny téma lehet, ha egy barátja anyagilag vagy szakmailag előrébb jár, mint ő. Sokszor a pénztől független bizonytalanság és az értéktelenség érzése vezet ahhoz, hogy valaki anyagi téren is másokhoz hasonlítsa magát.

Irigység?

Az irigység gyakran még a pénznél is nagyobb tabunak számít, főleg a közeli kapcsolatokban. Ám ne feledd, hogy kétféle irigység van. Az egyik, amikor a másiktól el akarod venni, amije van, a másik, amikor te is szeretnél hasonlóan sikeres lenni. Ez utóbbi teljesen természetes jelenség, mely előrevivő lehet, ha arra motivál, hogy célokat tűzz ki, és megszerezd, amire szükséged van. Ebben semmi szégyellnivaló nincs.

Beszélj!

Fontos, hogy miután tisztáztad az érzéseidet, megoszd őket a barátnőddel is. Beszélj vele nyíltan, őszintén és szeretetteljesen a rossz érzéseidről, és arról, ha úgy érzed, a pénz megviseli a barátságotokat. Mindenképp hangsúlyozd, hogy a barátságot fontosabbnak tartod, és nem akarod, hogy a pénz közétek álljon. Gondolj bele, hogy valószínűleg nemcsak neked nehéz ez a helyzet, hanem a barátnődnek is. A több pénzzel mindig nagyobb felelősség is jár - és gyakran lelkiismeret-furdalás is.

Ha nem tudod, hogyan fogalmazz, mielőtt a barátnődhöz fordulnál, érdemes egy harmadik féllel - egy megbízható baráttal vagy a pároddal - is beszélned a kérdésről, hátha külső nézőpontból hasznos tanácsot tud adni.

A barátságokra nemcsak a pénz, de sok más megváltozott körülmény és tényező is hathat. Ám a fontos kapcsolatok kiállják ezeket a próbákat, úgyhogy nem kell attól tartanod, hogy az őszinteséged aláássa a kettőtök viszonyát. A barátság - mint a legtöbb kapcsolat - a türelemről, támogatásról és kompromisszumokról is szól. Ha mindkettőtöknek fontos ez a kapcsolat, akkor túl tudtok jutni a nehezítő körülményeken is.

Te voltál már hasonló helyzetben?

Ezt is szeretjük